avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... test de paternitate?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

test de paternitate?

buna ziua,divortul s-a consumat in urma cu un an in urma introducerii actelor de divort de catre mine,copilul de 6 ani ramanand la mama cu acordul meu,la momentul acela nu aveam de gand sa cer test de paternitate dar in urma unor aluzii aruncate de fosta mea sotie ma gandesc serios sa fac acest lucru,va rog sa ma sfatuiti in aceasta privinta ce pasi trebuie sa urmez si daca se poate sa stiu cat ma costa acest test sau cine il plateste?daca se dovedeste ca am dreptate in banuielile mele ca nu as fii tatal biologic al copilului ce se intampla,pot cere copilul pana la urma in grija mea si eventuale daune morale?si ce sanse am?au mai fost cazuri asemanatoare de barbati inselati?va multumesc anticipat.
Ati primit raspunsul corect. Vi l-a oferit @legally.
Ati fi putut obtine o hotarare de admitere a unei actiuni in tagada de paternitate (facand dovada ca e neputinta sa fiti tatal copilului). Acum e tarziu. S-a prescris.

Asta nu insemna ca nu o puteti promova. Ba daaa...! Orice balarie de cerere se poate promova pe rolul instantelor. Bașca si avocati care sa va cante-n struna se gasesc ... (mai cu seama ca actiunile astea reglementate in C. fam. stau sub forma de varza in capul multora). Dar succesul intr-o astfel de actiune promovata acum tinde spre zero. (Nu-i destul totdeauna a cere, spre a obtine). Nici nu se va ajunge la vreun test. Pentru ca primul lucru ce se va discuta in instanta va fi ...exceptia prescriptiei. Iar vreun motiv zdrobitor de repunere in termen dupa atata amar de vreme ma indoiesc ca se va gasi.

Asta e raspunsul ...cinstit. Dar daca vreti unul ...”competent” (prin asta intelegand ceea ce ati vrea dvs. sa auziti) eu ma tem ca nu sunt suficient de ”competenta” sa vi-l dau. (prin asta intelegand ca nu am abilitatea de a ...bate campii cu gratie).
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
romascanu, moderator
@ niki levis: domnule draga, sfaturi juridice in plus fata de cele de mai sus, nu mai sunt.
Cazuri ca al dvs. se mai gasesc, din pacate.
Cele mai multe, prin cartile sau pe la cursurile de drept, ca exemple de cum se pot incurca lucrurile.

Din nu stiu ce motiv, eu simt nevoia sa sintetizez putin situatia dvs. omeneste, dicolo de juridic (ati primit cele mai competente sfaturi juridice cu putinta)
1. Exista un copil in toata povestea asta, care este complet nevinovat ca a nimerit in lume in mijlocul unei astfel de situatii.
2. Dvs. sunteti tatal acelui copil (civil vorbind, nu conteaza ca biologic nu e certa paternitatea. Oricum nu mai aveti ce face, asta-i sigur, asa ca mai bine va resemnati.)
3. Dvs. v-ati comportat pana acum ca tata al acelui copil nevinovat.
4. De acest copil sunteti foarte atasat (asa rezulta din declaratiile dvs.), si banuiesc ca si el de dvs.
5. Copilul nu cunoaste dilemele dvs., scandalurile cu mama lui, si nici nu stie sa aiba alt tata decat pe dvs.

Acestea sunt datele de la care pornesc eu cand va spun ca SUNTETI TATAL ACELUI COPIL SI TREBUIE SA VA COMPORTATI CA ATRE.
Adica sa nu va mai lamentati ca o fi si o pati, ca mama lui e imorala, scandalagioaica, ca v-a pacalit cu un copil pe cap, ca va ia banii, sau mai stiu eu ce. V-a pacalit, sa-i fie de bine! Binecuvantarile pe lumea asta vin sub multe forme, si de unde nu te-astepti...
Test adn n-aveti cum si nici de ce sa mai faceti acum, ca nu va ajuta la nimic, nici daca ati afla 100% ca nu este copilul dvs. biologic.
Vedeti dvs., legea e asa facuta incat un copil sa nu patimeasca toata viata pentru vreo vina care nu e a lui. Cum ar fi ca oricand, si cand copilul va avea 30 de ani, tatal sa poata sa "isi retraga paternitatea" si sa ii mai si ceara banii inapoi?? D-aia legea v-a dat aceste termen, de trei ani, ca sa nu stea copilul, pentru vina mamei, toata viata cu sabia deasupra capului "cine e tata? asta care mi-a acum tata o ramane taica-meu pana la urma??". Daca in 3 ani sotul mamei n-a avut dubii, indoieli, semne, apai atunci asta e!

Acuma, ca tata cert si iremediabil al copilului, va puteti gandi sa obtineti incredintarea lui (pentru care e bine sa consultati un avocat) in defavoarea mamei ... (dovedita ca) nepotrivita.
Chiar si daca nu va este incredintat, aveti toate drepturile specifice: sa va vizitati copilul, sa il primiti in vacante, sa participati la cresterea si educarea lui, in asa fel incat sa fie cat mai putin afectata de toate problemele mamei.
Dovediti dvs. ca sunteti mai presus decat femeia care v-a pacalit (ori la conceperea copilului, ori acum), si faceti din copilul dvs. (daruit de mama sau de soarta) un copil fericit!

Va doresc rabdare, intelepciune si curaj!

p.s.
1. Juridic, nu vad nici o infractiune savarsita de sotie in acest caz, din pacate.
2. Desi nu va ajuta la nimic, la un moment dat veti putea face test ADN fara acordul mamei: daca, dupa majorat, copilul DVS. isi va da consimtamantul.
Dar intreb si eu: pen' ce?
3. @ legally si @ romascanu: Daca nu ma insel, mama ar putea inca sa tagaduiasca paternitatea, nu?
@smeagull, nici mama nu mai poate la aceasta ora sa tagaduiasca paternitatea, intrucat termenul de prescriptie este acelasi-3 ani, pentru ambii parinti.In plus, mama oricum nu ar fi avut interesul , din cate am inteles din descrierea userului.
Pentru copil in schimb, intrucat legea ii recunoaste dreptul la actiune si acestuia, daca acesta va dori, actiunea este imprescriptibila.
Conform Art. 54di nCodul familiei:
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
@ legally =D> =D> : nu mai stiam sigur pentru cine e termenul de 3 ani si pentru cine e imprescriptibila actiunea, si mi-era peste mana sa caut :)
Stiu ca acum mama nu are acum niciun interes (moral vorbind) in tagada, dar teoretic acest lucru se mai poate schimba (mai ales daca tatal se manifesta activ in crestere si educare, ceea ce poate fi incomod mamei). ;)
dar oricum din cauza celor 3 ani, nu mai conteaza!

E bine de stiut ca respectivul copil mai poate face ceva dupa majorat, dar tot degeaba, ca sa zic asa, fiindca:
1. major va ajunge tot intretinut de parintele ne-biologic
2. aparent copilul ajuns major nu va avea niciun interes (de obicei din motive de potentiala mostenire dupa tatal cunoscut, si din cauza lipsei unui alt potential parinte). In plus, la acest moment este bine pentru tatal civil ca fiul/fiica sa sa nu mai tagaduiasca paternitatea, fiindca de-acum inainte poate aparea nevoia de sprijin la batranete, nevoia intretinerii de catre copil a parintelui si de continuare a unei afectiuni consfiintite de timp.

Numai bine!
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
smeagull, utilizator
smeagull a scris:

3. @ legally si @ romascanu: Daca nu ma insel, mama ar putea inca sa tagaduiasca paternitatea, nu?


Cu privire la acest aspect am alta parere decat @legally.
Eu zic ca pentru mama actiunea a ramas imprescriptibila. Si iaca de ce:

Stim ca intr-o vreme numai tatal (sotul mamei) putea tagadui paternitatea (intr-un termen de 6 luni de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.

Apoi Curtea Constitutionala (dec 349/2001) a statuat ca art 54 alin 2 din C fam (actualul 55) este neconstitutional in masura in care nu recunoaste decat tatalui, iar nu si mamei si copilului dreptul de a portni actiunea (urmarea ...practica a acestei decizii = pot dobandi calitate procesuala activa in actiunea avand ca obiect tagada de paternitate atat mama, cat si copilul, nu numai tata).

Dar Curtea Constitutionala nu putea sa stabileasca ea vreun temen de prescriptie pentru cazul in care actiunea urma sa fie promovata de mama sau copil. Si atunci cum era pentru mama si copil, in lipsa unui termen? Imprescriptibila (fiind vorba de un drept personal nepatrimonial).

Apoi apare L 288/2007 de modificare a C. fam . care prevedea in art II ca termenul de 3 ani stabilit de art. 55, modificat, se va aplica şi în cazul copiilor născuţi înainte de intrarea în vigoare a legii...

Asta s-a dovedit a nu fi pe placul Curtii Constitutionale, care mai vine cu o decizie, 755/2008, si graieste ca art II din L 288/2007 este neconstitutional ... (ca aplicarea termenului de 3 ani si copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare al L 288 e retroactiva si prin urmare neconstitutionala)

Adica ...mai pe romaneste, Curtea vrea sa spuna ca, in ipoteza copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a L 288/2007 ...ramane cum am stabilit (dreptul la actiune in tagaduirea paternitatii al copilului si al mamei, anterior imprescriptibil, ramane imprescriptibil, pentru ca legea noua, care prevede termenul de 3 ani, nu poate retroactiva).

Ori in speta de fata avem un copil de 6 ani = un copil nascut anterior intrarii in vigoare a L 288/2007.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate loredana24 loredana24 buna seara. Va solicit ajutorul in urmatoarea problema. O doamna se casatoreste cu un domn x in 2003, iar dupa cateva luni se despart in fapt. doamna isi ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii 2012 rfene rfene Buna ziua! Va rog sa ma \\"luminati\\" un pic in urmatoarea speta: copil nascut in timpul casatoriei, la 23.08.2005; divort intre mine si sotie, la ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)