avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Incendiul de la maternitatea Giulesti - o chestiune de ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Incendiul de la maternitatea Giulesti - o chestiune de sistem sau o chestiune de mentalitate?

Ne-am ingrozit cu totii la ceea ce am vazut aseara la televizor.
Au aparut si comentariile...inevitabil.
Unii dadeau vina pe sistemul subfinantat, aduceau in discutie si scaderea salariilor din sistemul de sanatate, faptul ca presedintele sau ministrul muncii nu considera o problema ca medicii pleaca "pe capete" in alta parte sa-si faca meseria pe bani mai multi. Acestea au fost cele mai multe comentarii...si cele mai virulente, mi s-a parut mie.
Altii, mai putini si mai incurcati spuneau ca acolo a fost un incendiu, o explozie, o defectiune de aplicare a procedurilor dintr-un spital, in conditiile in care sectia de nou-nascuti era una dintre cele mai moderne din tara.
Ce credeti? Incendiul, vatamarea si moartea bebelusilor este o problema de subfinantare, de scadere a salariilor, poate de personal insuficient ....sau e o chestiune de mentalitate, cum ne facem treaba, aia pentru care venim la locul de munca si pentru care primim chiar un salariu diminuat?
Surse judiciare afirma ca explozia a fost cauzata de un scurtcircuit – din cauza unor fire neizolate la instalatia de aer conditionat… Cu doi ani in urma sectia a fost renovata… Cat ar fi costat un detector de fum si instalarea acestuia?

In oricare spital exista cel putin un… electrician – care trebuie sa verifice periodic instalatiile… Adica… neglijenta (indiferenta) din partea celui desemnat sa verifice, din partea celui desemnat sa dispuna verificarea… De-ar exista un raport in care sa se specifice ca la instalatia cutare sunt necesare anumite reparatii si nu s-ar fi facut reparatiile din cauza lipsei banilor… sa zicem ca am gasi o circumstanta atenuanta…

@a_fleancu a scris:
Nu vreau sa le iau apararea dar trebuie o atitudine cat mai obiectiva

Obiectiva?! Cat ar fi costat sa izoleze doua fire?!?
Raman la parerea initiala: indiferenta este aceea care ucide in RO. Am vazut indiferenta manifestata in zeci de moduri! Nimeni nu ma va convinge ca numai subfinantarea este cauza tuturor nenorocirilor! Si langa indiferenta exista incompetenta – un cocteil mortal!

Da, o explozie este o explozie… A urmat un incendiu…
Inainte de explozie – daca cineva ar fi fost prezent la datorie – s-ar fi putut constata mirosul de “plastic incins” sau miros de fum – s-ar fi vazut chiar si fumul…
CRED ca este indiferenta si neglijenta – in sensul “n-are ce sa se intample”. Oricat de redus e personalul, la ora 21 nu mai are asa mult de lucru incat sa nu poata supraveghea un salon ATI pt nou nascuti.

@a_fleancu a scris:
Sa va mai dau un indiciu - care este criteriul principal in atribuirea licitatiilor publice - "pretul cel mai mic".

Asta n-ar fi nimic… Dar mai e o porcarie: daca vrei sa sponsorizezi “politia”, spitalele etc trebuie sa umbli pana la plictiseala, sa aduni hartii intr-un dosar ce trebuie aprobat de “organele de resort”. Daca azi s-ar duce cineva – ca reprezentant al proprie-i firme – sa se ofere voluntar in a instala sistem de aer conditionat (sau orice altceva ar fi de facut intr-un spital) nu i s-ar “aproba” – desi n-ar cere nici un ban. Nici nu va imaginati cate firme sunt dispuse sa presteze anumite servicii – gratis – pentru societate! Sigur, ar beneficia de o reducere la plata impozitului pe profit… dar aceasta reducere este infinit mai mica decat beneficiile de care ar putea beneficia societatea daca sponsorizarile ar exista cu adevarat in RO si pentru altceva decat pentru “distractie”.
Spitalele – in principal – ar trebui sponsorizate; nu doar de cei care au bani si isi permit sponsorizari serioase, ci si de aceia care vor sa doneze din putinul lor pentru binele societatii.

Stiti care e paradoxul aici? Pentru protectia animalelor se accepta donatii si… animalele vor ajunge sa o duca mai bine decat oamenii. Multi sunt cei care blameaza iubitorii de animale… dar – poate – vor intelege de ce acesti iubitori de animale nu sponsorizeaza si spitalele “umane”: trebuie sa piarda prea mult timp pentru a obtine zeci de hartii – si nu au certitudinea ca donatia lor va fi acceptata si folosita in scopurile propuse (stim cu totii de ce). Cei care doresc – si pot – sa sponsorizeze nu prea isi doresc sa se umileasca pe la usile functionarilor statului…
Incercati sa sponsorizati un spital si veti intelege – afurisit de bine – ce vreau sa zic…

Sa fii voluntar in RO, in spitale?! Ar fi o minune!!! Angajatii ti-ar face viata un iad – aceasta in cazul in care te-ar accepta ca voluntar! Nu, ei nu vor voluntari! Voluntarii ar dovedi ca se poate mai mult… ceea ce nu e pe placul “managerilor” care se plang de lipsa banilor! Un voluntar prezent “de paza” la acea sectie ATI ar fi putut limita pierderile – daca n-ar fi avut sansa sa constate la timp pericolul!

In Romania nu doar subfinantarea distruge, ci si indiferenta, incompetenta. Toti aceia care sunt dispusi sa ofere din banii lor, din timpul lor sunt descurajati si priviti… cu mila.
Exista o lege care reglementeaza voluntariatul… Dar exista “programe” care sa incurajeze aceasta? Nu, pentru ca cei mai multi nu stiu decat sa se planga de lipsa banilor. Vor bani, sa faca ce vor nu ceea ce trebuie.

@a_fleancu a scris:
Daca ati fi citit cu putina atentie mesajul meu ati fi observat ca am mentionat ca probabil as fi avut o alta opinie daca as fi fost implicat direct in eveniment.
(sublinierea imi apartine)

Asta fac toti romanii: ar avea alta atitudine daca ar fi direct implicati! O “caracteristica majoritara” – din pacate!
Afirmatia dv e valabila pentru majoritatea romanilor care se mira de ce totul merge asa rau in RO – ceva de genul: “daca ajung in somaj e nenorocire, daca e altul in somaj e recesiune”.
Am sa povestesc o intamplare foarte relevanta pentru ce inseamna sistem (parte infima a lui, dar cat de importanta!!!), combinat cu o mentalitate binefacatoare.

Acum catva timp a trebuit sa fac o investigatie la plamani. Medicul de familie nu voia sa-mi dea concediu medical, desi eram in pragul "colapsului", pana nu ii aduceam rezultatul acelei investigatii - se cheama spirometrie. Acest medic nici macar nu a avut bunavointa sa ma consulte, sa ma ausculte...nimic, nimic.....

M-am dus cu trimiterea in mana, gafaind pe strada, am ajuns in spital, am rugat asistenta sa-mi faca investigatia. Ei bine, am vazut ca incepe sa se agite pe scaun, se uita la mine ca la o "alta aratare", la finalul investigatiei a tasnit de pe scaun si a iesit pe usa. Dupa cateva secunde a aparut insotita de o doctorita care s-a uitat pe monitor....m-a invitat in cabinetul ei, m-a interogat pe indelete "ce si cum" despre afectiunea mea, a dat un telefon la radiologie sa anunte ca o sa vin acolo, a chemat un brancardier si acesta m-a asezat intr-un scaun cu care m-a dus pana la radiologie, care cabinet era in capatul celalalt al spitalului.
Initial am refuzat sa ma asez in scaun, la care doctorita mi-a spus: "Nu, doamna, asta este procedura, eu raspund daca vi se intampla ceva in incinta spitalului".
In fine, am venit la ea inapoi cu cd-ul radiografiei - tin sa spun ca in acel spital au tehnica de cea mai inalta clasa -, dar inainte de asta m-a dus brancardierul si la sala unde mi s-a facut o procedura de ventilatie.
De la cum venisem la spital la cum plecam din spital, in carucior pana la poarta spitalului, era o desebire incredibila pentru mine.
La plecare doctorita mi-a spus sa-i dau telefon cand ajung acasa.....eu, uimita si nevenindu-mi sa-mi cred ochilor ce mi se intampla, am ras tamp....... la care ea mi-a spus, privindu-ma cu niste ochi ca doua peruzele: "Nu radeti, doamna, acum eu sunt responsabila pentru Dv.". Inutil sa spun ca mi-a prescis si un tratament pe care trebuie sa-l iau pana la sfarsitul zilelor.

Ce vreau sa spun? In spitale exista proceduri si acestea se aplica de oameni responsabili.
Dar profesia de medic, de asistent este un har si se exerseaza zi de zi indiferent de greutati, pentru ca bolnavul va fi intotdeauna intr-o stare de dificultate fata de medic, de asistent, oricati bani ar avea persoana (bolnavul).
Si bolnavul stie sa aprecieze harul acestor profesionisti si stie, oricat ar fi de necajit cu boala lui, sa-l rasplateasca pe cel care are grija de el.......
Saptamana trecuta, un documentar BBC afirma ca sistemul romanesc de sanatate este in pragul colapsului. "Romania cheltuie mai putin pe sanatate decat orice alta tara din Uniunea Europeana si, din cauza celei mai grave recesiuni din istorie, planuieste sa cheltuiasca si mai putin".

Plecand de la aceste afirmatii, ma intreb : In spitale, cine isi mai bate capul cu procedurile de urgenta, sau procedurile de sanatate si securitate?
Toate merg bine , pana se intampla, iar cand se intampla , cautam vinovati.

Da(cum bine spunea @elga50) : " In spitale exista proceduri si acestea se aplica de oameni responsabili"!

Dar cine sunt responasabili conform legii?

-in primul rand institutia ;

Extras din L307/06 privind apararea impotriva incendiilor

Art. 6. -
(1) Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice şi dispoziţiile de apărare împotriva incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul.

- ulterior cei desemnati prin decizii, de catre conducerea institutiei;


SECŢIUNEA a 8-a
Obligaţiile cadrelor tehnice/personalului de specialitate cu
atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor

Art. 26 – (1) Cadrele tehnice/personalul de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, desemnate/desemnat la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, ministerelor şi celorlalte organe centrale de specialitate, au/are următoarele obligaţii principale:
a) elaborează programele de optimizare a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în domeniul de activitate al autorităţii respective;
b) fac/face propuneri de reglementări tehnice şi organizatorice a activităţii de apărare împotriva incendiilor în domeniul specific;
c) controlează modul de aplicare a prevederilor legale pentru apărarea împotriva incendiilor, în cadrul instituţiei publice care i-a desemnat;
d) elaborează şi supun/supune spre analiză ministrului de resort sau conducătorului instituţiei, după caz, raportul anual de evaluare a nivelului de apărare împotriva incendiilor din domeniul de activitate;


Ce au facut acesti responsabili (banuiesc ca la fel ca si in celelalte institutii unde nu sunt bani), sau acoperit in hartii ca nu cumva sa fie trasi la raspundere.
Daca am studia legislatia de securitate a muncii si legislatia privind situatiile de urgenta, am observa care sunt obligatiile si atributiunile institutiei si a responsabililor institutiei.

De ce s-a ajuns aici, sau facut / sau nu , verificari ale instalatiilor , de ce nu au functionat hidranti/stingatoarele (care bineinteles nu erau in termen) de ce nu sunt responsabili cu interventia, cu evacuarea , s.a.m.d.p , sunt intrebari pe care toti ni le adresam (uni celorlalti)!?
TRAGIC este faptul ca, au murit copii nevinovati pentru incompetenta altora.
In rest, totul este TACERE!

Parintilor Sincere Condoleante

PS : www.avocatnet.ro/content/for...
"Dar cine sunt responasabili conform legii?

-in primul rand institutia ;"

Oricum am privi "institutia" inseamna oameni. Si daca acei oameni sunt incapabili sau indiferenti pot exista zeci de regulamente si de normative ca nu le va aplica si nu le va respecta nimeni niciodata.
In vremurile cand faceam scoala se faceau tot felul de exercitii si simulari ale diverselor situatii catastrofale: incendii, seisme, accidente, acordarea primului ajutor. Eram invatati cum sa ne comportam si cum sa reactionam. Este adevarat ca in fata realitatii nu poti fi nicicand pregatit dar macar vei sti cum sa reactionezi. Am vazut ca in tarile civilizate si acum se fac asemenea "instructaje".
Ma uitam la "balbaiala" asa de felicitata a celor care trebuiau sa intervina... cu tot respectul pentru munca lor, daca incendiul ala dura un pic mai mult sau era mai amplu erau totalmente depasiti de situatie. M-am uitat consternata cum 100 de politisti si jandarmi nu erau in stare sa indeparteze curiosii si sa fluidizeze traficul, imi venea sa plec de acasa si cu masina mea sa trag masinile care ore bune au stat in parcare la cativa metri de intrarea in spital una din ele fiind chiar ocolita de pompieri, de oamenii cu targile si de toti cei care se agitau pe acolo. Nu stiu daca se poate numi organizare faptul ca mamicile au fost scoase pe fuga din spital, lasate in drum cateva ore (sa ne gandim ca erau peste 35 de grade afara) si fara a se lua in calcul ca erau in camasi de noapte si apoi "culese" de asistente si bagate in spital. Nu stiu daca se poate numi organizare faptul ca mai nimeni nu stia unde trebuie sa se afle si concret ce trebuie sa faca (nu stiau nici macar unde si cum sa parcheze salvarile care asteptau). Eu nu am vazut decat o debandada tipic romaneasca din care scapa cine si cum poate. Sa ne gandim ca le-au trebuit mai bine de doua ore pana au scos primii copilasi si i-au transportat la alt spital si inca 4-5 ore pana au transportat 100 de pacienti (un calcul simplu arata un pacient la jumatate de ora - eu zic ca ajungea omul pe jos in timpul asta). Nu vreau sa mai critic mult si nici nu vreau sa fiu rautacioasa dar incompetenta si indiferenta, bine "asezonate" cu proasta organizare ne aduc aici unde suntem. Iar, din pacate, cazurile nu sunt singulare.
Ar trebui sa ne trezim si fiecare in patratica lui sa-si faca datoria cat mai bine. Si, in loc sa le purtam altora "de grija", sa ne vedem de treaba noastra si sa-i lasam pe ceilalti sa-si faca treaba lor. Asta ar fi valabil pentru oricine.

Pentru parintii micutilor.... nu cred ca exista in vre-un dictionar un cuvant care sa aline durerea lor... le sunt alaturi cu o rugaciune, cu un gand bun si cu lacrimi.... Dumnezeu sa-i ocroteasca!
Indiferent care ar fi cauza, ramane tragicul eveniment si faptul ca sistemul sanitar din Romania este cel mai slab din Europa...copii nevinovati fara sansa la viata si familii distruse pentru totdeauna; oare ce-ar trebui sa se mai intample pentru a incerca sa schimbam ceva?

avocat Radu Stan

Alte discuții în legătură

Mare problema in spital oana1234 oana1234 buna seara ! nici nu stiu cum sa incep pt ca sunt destul de tulburata ...in fine ..m ar interesa unde pot face o reclamatie unei asistente care m a terorizat ... (vezi toată discuția)
Cand realitatea pare fictiune... Radu Gabrian Radu Gabrian [i]1.Plimbarea de la un spital la altul :[/i] La o ora tarzie din noapte este apelata telefonic ambulanta pentru a ajuta un cardiac \"aflat in plin ... (vezi toată discuția)
Spital privat - contract nastere Aeiouai Aeiouai Buna ziua, Am incheiat un contract pentru nastere cu un spital privat dar a doua zi cand a-a declansat nasterea m-au respins pe motiv ca nu indeplinesc ... (vezi toată discuția)