avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune legala

Buna Ziua,
Pe o proprietate sunt mai multi mostenitori legali, dar nu toti dintre ei vor sa participe la realizarea succesiunii notariale, fapt care face ca succesiunea sa nu fie realizata.
Este posibil ca acei mostenitori care nu vor sa participe la actul de succesiune sa fie deposedati de acest drept in scopul realizarii succesiunii la notariat.?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:16, 23 August 2010
Achitarea unei succesiuni se face la incheierea la solutionarea ei, asta inseamna la eliberarea certificatului/telor de mostenitor. Onorariul ca si impozitele nu se pot calcula decat la sfarsitul procedurii, adica la solutionarea lui.

Nimeni nu poate inlatura de la mostenire pe cei care au vocatie. Nu vad cum notarul poate favoriza pe cineva, cand el este impartial!

Cazurile pe care le ati dat de exemplu nu cred ca s-au facut decat poate din nestiinta anumitor notari in ceea ce priveste mostenitorii.

Stiti ca la dezbaterea succesiunii se aduc in fata notarului 2 martori care l au cunoscut bine pe defunct.

Probleme cu citarea pot interveni si la instanta.

Acum depinde cum priveste lucruile.

La instanta platesti onorariul avocatului, expertize, cheltuieli de judecata, ca ma i apoi sa platesti si impozitul aferent mostenirii.

La notar platesti onorariul si impozitul , daca este cazul.
Cred ca nu ati inteles ce am scris.
Nu a gresit niciun notar.

La instanta daca se face tranzactie sunt costuri mult mai reduse decat la notar.
Se plateste doar onorariul avocatului.
Taxele se pot restitui daca se achita.Dar exista si posibilitatea sa nu le achiti.
Adica un om care nu are bani decat pentru avocat poate deschide proces si poate rezolva problema.
Daca asteapta pana face rost de bani pentru notar poate astepta si 10 ani...

Notarul este tot la fel de impartial precum instanta de judecata insa diferenta este ca notarul nu are competentele conferite de lege instantei de judecata.

Cazul in care va spuneam ca notarul nu a putut sa il ,,preia" s-a datorat faptului ca nu putea.Nu avea competenta legala pentru asa ceva si nu avea cum sa ia bani pentru asa ceva.ERA IMPOSIBIL!
Inlaturarea de la mostenire nu o poate face notarul si nu pentru ca nu ar fi corect ci pentru ca nu are aceasta competenta conferita de lege...

Daca partile nu se inteleg oricum notarul nu ii poate ajuta si ii trimite la instanta.Atunci se poate discuta despre taxe si expertize,etc.
Dar, in acest caz notarul oricum nu ii poate ajuta si este inevitabil procesul...

avocat Claudiu Lascoschi


Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare tamasanu67 tamasanu67 am o matusa sora cu tatal meu care vrea sa-mi vanda casa.sotul a decedat acum 8 ani si are o fiica din prima casatorie despre care matusa nu stie ... (vezi toată discuția)
Succesiune aaddreea aaddreea daca doar o persoana din trei doreste dezbaterea succesiunii ...si ceilalti 2 nu doresc sub nici o forma...se poate face ceva? (vezi toată discuția)
Necadere de comun acord-succesiune mayaandreea mayaandreea va rog sa ma mai ajutati cu inca ceva...in caz ca nu suntem de acord cu propunerea celui care a deschis succesiunea si unul din mostenitori nu semneaza,ce se ... (vezi toată discuția)