avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... factura vanzare imobil
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

factura vanzare imobil

Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul este o cladire in propietatea firmei in prezent si care doresc sa-l vand.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 00:24, 23 August 2010
Autentic = autentificat la notar sau hotarare judecatoreasca.
Nu, actul autentic este cel incheiat cu respectarea dispozitiilor imperative ale legii la notarul public. Un SRL nu este investit a da autenticitate unui act juridic.
mda..
sunt oarece fente..sau precizari la modificari:D
Vanzarea-cumpararea imobilelor-terenuri se poate face doar prin contracte de vanzare-cumpare autentice, situatie reglementata prin Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, respectiv cf. Titlul X, art. 2:
“(1) Terenurile cu sau fara constructii, situate in intravilan si extravilan, indiferent de destinatia sau de intinderea lor, pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.”,
Acelasi lucru nu era atunci necesar in cazul vanzarii-cumpararii imobilelor-constructii.
Insa, prin Ordonanta de Urgenta nr. 210/2008, aceasta situatie s-a schimbat, forma autentica fiind cel putin necesara in cazul vanzarii de locuinte si unitati individuale.
Astfel, in prezent, Legea 114/1996 privind legea locuintei, reglementeaza in art. 10 ind. 1:
“Locuintele si unitatile individuale pot fi instrainate si dobandite prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.
Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unei unitati de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate si a extrasului de carte funciara pentru informare.”

Prin urmare, forma autentica este obligatorie si in cazul vanzarii-cumpararii de constructii, mai exact in cazul vanzarii-cumpararii de locuinte si unitati individuale.
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
legalmgm, utilizator
va multumesc

Alte discuții în legătură

Mijloc fix ContSters98540 ContSters98540 In 1972 firmei la care lucrez i-a fost atribuit printr-un protocol de catre Ministerul Energiei Electrice un bloc de apartamente de nefamilisti, ca mijloc fix. ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)