Sunt angajata de 4 ani la o firma SRL cu contract pe perioada nedeterminata, iar zilele trecute seful m-a anuntat ca vrea sa schimbe "echipa" pt ca nu mai merg vanzarile si considera ca oamenii din locatie sunt principalii vinovati pt acest lucru. Pe colega mea au concediat-o vineri ( ea avea contract pe per determinata care expira in ianuarie 2011) iar mie mi-a venit cu urmatoarea oferta: preaviz 21 zile, urmate de cele 20 zile de CO ramase neefectuate, urmata de alta perioada de 21 zile prevz ( deoarece CO ar anula primul preaviz), dupa care somaj. Practic imi ofera 3 luni platite. Mentionez ca nu are dovezi de abater disiplinare in ccea ce ma priveste, am trecut cu bine toate testele care le-am dat, doar ca vrea sa scape de mine deoarece considera ca nu ma mai implic si vrea pe altcineva. Intrebarea mea este daca se poate pune in practica ce propune el, adica daca sunt in preaviz, pot din a 15-16 zi sa iau CO ramas si cele 5 zile legale pt nunta (in septembrie am nunta), urmate iar de preaviz 21 zile? In timpul preavizului mai esti obligat sa executi la fel sarcinile de serviciu?
faceti-ma si pe mine sa inteleg: angajatul este preavizat pe 01.08, 20 zile lucratoare preaviz din care efectueaza doar 5 zile , intra in CO 15 zile lucratoare.
Apoi ce urmeaza????
CO este un drept al angajatului, dar dati-mi si mie un exemplu de angajator care a respectat acest drept in timpul preavizului unui angajat de-al sau!!!
..sau , si mai bine, spuneti-mi daca exista un angajat care s afi avut castig de cauza intr-o sitiatie de felul acesta???
Sa inteleg ca ce voia sefu sa-mi propuna era"vrajeala", adica doar ca sa ma constranga sa semnez previzul. Dar eu stiam ca in timpul previzului continui sa ai aceleasi drepturi si obligatii specificate in contractul de munca, asta nu se refera si la CO? El vrea sa imi dea concediul pt ca altfel e obligat sa imi plateasca zilele ramase si nu vrea.
gabrielle_24:
1. In timpul preavizului CIM isi produce efectele deci salariatul si angajatorul au aceleasi drepturi si obligatii ca si inainte derpeaviz.
2. Codul muncii spune:
Art.73...
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
3. CO nu suspenda CIM deci nu suspenda nici perioada de preaviz.
4. Seful a vrut sa va pacaleasca de la inceput: nu se poate preaviz apoi CO si apoi iar preaviz (!?).
Exact!
Angajatorul prefera ca in timpul preavizului sa lase salariatul sa isi efectueze CO aferent perioadei lucrate, intrucat, in caz contrar, este obligat la plata acestuia.
Plata CO neefectuat este posibila doar in cazul incetarii CIM.
In situatia economica actuala, mai rar intalnesti angajatori care sa fie de acord sa te plateasca in preaviz iar ulterior sa-ti achite si indemnizatia aferenta CO ramas de efectuat.
vorbeam despre o suspendare folosind ghilimelele!!!
...nu stiu daca este de buna credinta sau nu seful dumneavoastra, dar , din propria experienta (lucrez intr-o unitate care a avut peste 3000 angajati si am disponibilizat 1500 de oameni si nimeni , de la manageri pana la muncitori de rand, nimeni nu a reusit sa obtina CO in timpul preavizului....si nu avem stipulat nimic in sensul acesta in CCM la nivel de unitate ).
Repet, nu cred ca va fi aprobat CO in timpul preavizului!
Va puteti lua concediul inainte de preaviz. intrati in co si apoi semanti preavizul cu prima zi lucratoare dupa CO. Este mai mult decat sigur si corect!!!
Singura si cea mai sigura modalitate de a lungi perioada in care sa beneficiati de un salariu, este sa intrati in concediu medical....in orice moment din timpul derularii preavizului. Chiar si somajul poate fi intrerupt de concediul medical!!!!
Atentie mare: la disponibilizare, pe orice motiv, trebuie sa semnati un preaviz, din care veti primi si dumneavoastra un exemplar si o decizie de incetare, din care veti primi de asemenea un exemplar, dar dupa ce va fi inregistrata la ITM.Sau, o singura decizie, ceva de genul 2 in 1, care va cuprinde si preavizul si decizia de incetare CIM.
Daca nu , este motiv sigur de a depune plangere impotriva angajatorului si sanse 100% sa castigati!