avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri

daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul de a deschide succesiunea dupa cele 6 luni ?? multumiri
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:31, 27 August 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
d-na avocat nu stiu ce sa fac. nu prea ma intereseaza sa acumulez aceste bunuri si nu am nici bani pentru notar si impozite daca las in coada de peste ce se intimpla? eu n-am copii si o sa las nepotilor de frate dupa mine , si ei tot saraci. nu pot plati eu actualele taxe [impozit pe cladire si ceva teren] in numele mamei mele daca nu am certificat de m ostenitor?. scuze e f greu de luat o decizie cind nu ai bani. multumesc
acest răspuns util
Mergi si accepta mostenirea expres, la notar(costa 50 lei), dupa care astepti sa treaca 6 luni de la decesul celui ce lasa mostenirea ppate ai noroc ca ceilalti sa nu accepte mostenirea.
Eu unul nu am intanlit instante care sa-l considere mostenitor pe cel ce nu a acceptat mostenirea in termen.
Am avut situatie in care am reusit sa-l indepartez de la mostenire pe descendentul defunctului(nu a facut dovada acceptarii in termen), iar sotia supravietuitoare care a acceptat expres mostenirea (la insistentele mele) a luat intreaga mostenire.
Cu privire la impozitul datorat statului pt. transferul dreptului de proprietate, exista o prevedere in codul fiscal, art. 77^1 care spune ca daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani nu se mai plateste impozit .
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
multumesc am crezut ca e vb de un onorariu mai mare , asa o sa fac
dau o delaratie ca accept mostenirea iar dupa sase luni iar merg la notar pentru alte formalitati sau se da certificat de mostenitor din oficiu?multumesc
acest răspuns util
la notar dati o declaratie de acceptare expresa a succesiunii care trebuie data in decurs de 6 luni de la data decesului, apoi daca dupa acest termen fratele nu accepta va prezentati la notar , unde se va dezbate succesiunea. Dupa dezbaterea succesiunii veti intra in posesia unui certificat de mostenitor care este si titlu de proprietate pe bunul imobil teren sau cladire ce aveti sau amandoua.

nu confundati impzitul cu onorariul notarului si cu cei 50 de lei pe declaratie. Declaratia o dati acum, insa succesiunea dezbaterea ei propriu-zisa are alt onorariu.

daca nu faceti succesiunea nu sunteti proprietar in acte cum se zice . numele dvs nu apare nicaieri ca proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
ContSters141818, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Mai putem face succesiunea dupa 11 ani ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tata a decedat in 1998 si a lasat in uram lui o casa si 58 arii de teren noi nu am facut succesiunea , o putem face acum , poate fi considerat ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)