avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Proiect: 1 Ianuarie 2011 contributii + impozit: ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Proiect: 1 Ianuarie 2011 contributii + impozit: 24.43%, 8.35%, 0.78%, 16% = 49.56%

Guvernul pregateste o noua ordonanta de modificare a codului fiscal, pe baza ei de la I ianuarie 2011 PFA-urile ar urma sa plateasca
Contributii pensii: 24.43%
Contributii sanatate:8.35%
Contributii somaj:0.78%
Contributia pentru concedii 0.85%
aplicate la venitul net realizat / norma de venit.
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 11:41, 11 Septembrie 2010
r.r.ardeleanu a scris:

Buna ziua,

As avea si eu o nelamurire. Sunt PFA si platesc contributii la casa de pensii 31,3 %. De unde aceasta departajare intre PFA-uri, daca unii platesc acum doar 10,5 %? Sau am platit eu aiurea pana acum? Ma poate lamuri cineva? Precizez ca lucrez in sistem real. Multumesc pentru ajutor!

10.5% a intervenit de la 1 iulie 2010, OUG 58 / 2010, nu e vorba de o departajare / discriminare, cred ca ultima luna s-a batut mult tam-tam pe baza ordonantei. Ca PFA obtineti venituri profesionale, conform ordonantei 58 / 2010 trebuie sa depuneti cate o declaratie la casa de pensii / somaj cu venitul net realizat pe luna iulie; trebuie sa platiti 10.5% la pensii, 0.5% la somaj din venitul net realizat. (sunt exclusi de la asta doar cei ce sunt angajati si venitul pe pfa este ocazional). 31.3% plateati dintr-un venit asigurat, stabilit de fiecare persoana in parte, 10.5% e procent din venitul net realizat. In mod normal nu ar trebui sa se plateasca si dupa legea 19 si dupa ordonanta, casa de pensii a dat comunicat in acest sens. In practica e un haos, unele case de pensii nu au acceptat declaratiile celor ce au contract cu casa de pensii conform legii 19, altele au acceptat ba chiar au spus sa platesti si dupa legea 19 si dupa ordonanta.
Declaratiile pot fi depuse si pentru august, daca venitul net realizat difera fata de luna iulie (probabil doar cei de la norma de venit o sa aiba acelasi venit net de la o luna la alta)
Pina nu se modifica OUG 58 / 2010 trebuie luata asa cum e.
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns si clarificari. Problema mea este ca azi dimineata au anuntat ca OUG 58 se aplica doar celor care obtin (si) venituri din drepturi de autor, iar celelalte PFA-uri vor plati ca si pana acum contributia la CAS, adica dupa legea 19 (parca ) respectiv 31,3%. A mai auzit cineva aceasta veste, este reala , ca sa zic asa? Nu de alta, dar nu stiu ce sa mai cred.
Multumesc tare mult pentru ajutor!
Dupa cum bine spune grandanat, sa asteptam sa vedem ce spune de fapt noua ordonanta care ar trebui sa modifice OUG 58. Cel mai bine ar fi dupa mine, sa depuneti declaratiile si sa nu platiti nimic deocamdata - asa nu riscati sa primiti amenda pentru nedepunerea declaratiilor, in cel mai rau caz intervin penalitatile de intarziere.
Eu am depus declaratiile la pensii / somaj conform OUG 58, la somaj am platit chiar pe 3 luni, la pensii astept inca, fiind vorba de 171 ron / luna. Am platit pe declaratia veche, conform legii 19
s-a publicat OUG 82 in monitorul oficial 638 din 10/09/2010... se abroga normele metodologilce la OUG 58 si art. III e rescris astfel incat PFA-urile sunt excluse de la plata pensii + somaj. oare o sa faca impuneri tutror celor ~500 de mii de PFA-uri pentru lunile iulie si august 2010, la pensii si somaj ? baza legala o au, OUG 58 - buna, rea - e in vigoare in aceasta perioada...
Aici aveti si textul ordonantei pentru cei interesati
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta 58/2010 mikloskinga mikloskinga Va rog să-mi răspundeţi la 2 intrebări: 1.Soţul meu este PFA -independent din 1998, de atunci plăteşte după norma de venit impozit .Acum 16% ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Declaratii pfa avas avas Buna ziua, Ca PFA cu norma de venit mai trebuie sa depun declaratiile pentru asigurari sociale pentru lunile iulie si august? Multumesc (vezi toată discuția)