avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract apartament pierdut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract apartament pierdut

ce se poate face in cazul in care un contract de apartament sa pierdut ......mai exista doar o copie ..dupa contractul respectiv ....ce s epoate face pt. obtinerea din nou a contractului ..?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 20:00, 24 Noiembrie 2007
Cu siguranta dumneavoastra gresiti cand spuneti ca detineti o copie legalizata si astfel induceti in eroare.
Cred ca dumneavoastra detineti o copie "xerox" dupa un act legalizat, ceea ce nu e tot una cu copia legalizata.
pai o copie xerox legalizata de un notar ....nu tine locul originalului ..?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2007
lex_ad, utilizator
Este o copie xerox dupa original, dar in plus mai contine:
- o stampila dreptunghiulara pe ultima pagina (pe verso), care titreaza "RSR Ministerul Justitiei, Notariatul de Stat al sectorului 5 ....... Incheiere de legalizare de copie ........ se legalizeaza aceasta copie conforma cu inscrisul prezentat noua ......."
- pe prima pagina a copiei exista o alta stampila, tot dreptunghiulara, care spune "RSR Notariatul de Stat al s5...... Prezentul inscris a fost trecut in registrul de transcriptiuni......"

Mai am si o copie legalizata dupa Procesul verbal de predare-primire a locuintei (pe care sunt prezente fiecare din cele 2 stampile de mai sus).

Am mai intrebat 3 notari si toti mi-au spus ca nu pot vinde apart. numai cu copia legalizata... O sa caut legea de care aminteati anterior.

Multumesc mult pt. suport
Lege nr. 36/1995 - notarilor publici şi a activităţii notariale

Eliberarea de duplicate ale înscrisurilor notariale


Art. 97. - La cererea părţii, notarul public poate elibera un duplicat al unui act original aflat în arhiva sa. În acest scop notarul public va cita toate părţile sau, după caz, pe succesorii acestora.
În textul duplicatului se reproduce cuvânt cu cuvânt cuprinsul înscrisului, cât şi cel al încheierii prin care s-a încuviinţat întocmirea înscrisului original. În locul semnăturii originale se menţionează numele de familie şi prenumele fiecărui semnatar.
Duplicatul are aceeaşi forţă probantă ca şi înscrisul original.
Competenţa eliberării duplicatelor de pe actele emise de notariatele de stat sau alte organe cu activitate notarială aparţine instituţiei care a preluat arhiva acestora.

Nota bene: a nu se face confuzii intre duplicat si copie xerox, copie legalizata, copie xerox dupa copie legalizata si altele asemenea.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2007
romascanu, moderator
Inteleg ca actul pe care il am eu (copie legalizata dupa actul original) NU este "duplicat" (in sensul legii 36/1995). Tot nu m-am lamurit daca documentul legalizat pe care il detin eu are sau nu puterea actului original in situatia unei vanzari.

Alte discuții în legătură

Copia legalizata, forta juridica martzianu martzianu Buna ziua, Am tot cautat in Legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995 rep si cu actualizarile ulterioare, si nu gasesc nicaieri, nici la ... (vezi toată discuția)
Actele autentice notariale - nr.exemplare cretzustancu cretzustancu Buna seara Am inteles ca mai nou, conform legii Actele autentice notariale se intocmesc intr-un singur exemplar original. Este valabil si pentru ... (vezi toată discuția)
Contract tide tide Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si ... (vezi toată discuția)