avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract apartament pierdut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract apartament pierdut

ce se poate face in cazul in care un contract de apartament sa pierdut ......mai exista doar o copie ..dupa contractul respectiv ....ce s epoate face pt. obtinerea din nou a contractului ..?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 20:00, 24 Noiembrie 2007
Pai, stai putin, la ce e nevoie de originalul tuturor actelor care stau la baza cumpararii tale? Ai nevoie de copii dupa noul act de vanzare, nu dupa toate actele care au stat la baza vanzarii tale, nu? Chiar si la Rebu etc...

Apoi, cu privire la eliberarea de copii legalizate, acestea se fac si fara ca partea sa prezinte originalul, atunci cand notarul face o copie a unui document din arhiva proprie. Am si facut, personal, asa e legea notarilor...
In mod evident ca nu ma pot duce la un notar cu o copie sa-mi faca alta copie...

Cu privire la 1188 Cod civil, copia legalizata face dovada a ceea ce cuprindea originalul, nimic in plus... exact ca si cazul nostru. Noi nu stim daca nu mai exista nici un original, in principiu ar trebui sa existe la notariat (fie la un birou, fie la camera etc.), deci copia face dovada originalului. Partea cu obligatia de a prezenta originalul la cerere o consider invechita si cred ca aceste dispozitii legale trebuie coroborate cu legea notarilor; sunt cazuri in practica insa... #-o Consider ca nu are rost sa discutam despre 30 de ani etc. pentru ca ne incadram la alin. 1, iar situatia de la alin. 2 vorbeste despre cazurile cand nu mai exista un original al unui act, doar o copie legalizata...
Textul este desuet in anumite privinte chiar, caci spune ca nu face nicio dovada copia unei copii, preabine stiind ca o copie certificata a unei copii legalizate face dovada in instanta, sub rezerva prezentarii in instanta a originalului dupa care s-s efectuat copia depusa la dosar, anume copia legalizata! Dar face o dovada si nu numai in instanta. In conceptia 1188 nu am avea niciodata nevoie de copii xerox, nicaieri!
Articolul vorbeste si de copii legalizate DE PARTI, fara interventia unui magistrat/notar competent!!!
Noi vorbim despre copii legalizate de notari si cred ca se poate spune ca art. din Codul civil trebuie analizat neaparat prin coroborare cu Legea notarilor. Si intrebarea lui abcdadi este indreptatita, ce rost mai au copiile legalizate?...

Decat sa te bati, insa, a demonstra ca ai dreptul sa faci o vanzare in baza unui astfel de inscris, mai bine scoti un duplicat. Cred ca ar usura, repet, demersurile.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
Copia legalizata sau originalul au aceeasi putere. Diferenta dintre acestea, consta in faptul ca dupa un act original se pot face copii legalizate, iar dupa o copie legalizata nu.
In cazul de fata cred ca este o problema cu acea copie. Astfel notarul nu o ia in considerare ca un act valabil (cum am mai zis probabil este o copie a unei copii legalizate)
In cazul in care exista o copie legalizata, notarul va putea face contractul de vanzare cumparare, cu conditia ca apartamentul sa fie intabulat.
Daca apartamentul nu este intabulat atunci o copie legalizata va merge la BCF iar pentru V/C nu va mai ramane o alta copie legalizata.
In acest caz rezolvarea va fi:
1. stabilirea emitentului actului original caruia i se va cere un duplicat
2. in cazul in care emitentul actului este desfiintat, se va cauta arhiva acestuia (de regula se afla la Arhivele Statului din municipiul resedinta de judet)
3. atat in cazul in care emitentul exista, cat si in cazul in care este desfiintat, se face o cerere catre institutia care detine respectiva arhiva, prin care se cere o copie legalizata.
4. copia poate fi legalizata doar de notar. Pentru asta institutia care detine originalul in arhiva, va delega o persoana competenta pentru a merge cu dosarul respectiv la notar, unde se vor face copii legalizate.
5. Exista si posibilitatea deplasarii notarului la arhiva, insa in practica nu se intalneste des acest caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Exact la fel poate proceda sa ceara un duplicat. Astfel, daca obtine un duplicat, copii legalizate poate face dupa aia cate vrea.
Dar nu cred ca e la Arhivele Statului...
Asa e. Daca obtine duplicat. Insa nu are nimeni competenta de a emite un duplicat in cazul de fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copia legalizata, forta juridica martzianu martzianu Buna ziua, Am tot cautat in Legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995 rep si cu actualizarile ulterioare, si nu gasesc nicaieri, nici la ... (vezi toată discuția)
Actele autentice notariale - nr.exemplare cretzustancu cretzustancu Buna seara Am inteles ca mai nou, conform legii Actele autentice notariale se intocmesc intr-un singur exemplar original. Este valabil si pentru ... (vezi toată discuția)
Contract tide tide Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si ... (vezi toată discuția)