avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract apartament pierdut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract apartament pierdut

ce se poate face in cazul in care un contract de apartament sa pierdut ......mai exista doar o copie ..dupa contractul respectiv ....ce s epoate face pt. obtinerea din nou a contractului ..?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 20:00, 24 Noiembrie 2007
In opinia mea, si in raport de dispozitiile art 1188 C. civ. (despre copiile titulurilor autentice) copia dvs. ar avea forta probanta a originalului daca acesta din urma nu mai exista si copia e mai veche de 30 de ani... (cu toate ca, si in conditiile enuntate, daca intrebati vreo 15 notari nu stiu daca gasiti vreunul care sa fie de acord cu mine).

Incercati sa obtineti un duplicat.
E drept ce a spus Nicoleta; in legea notarilor se spune explicit ca duplicatul are aceeasi forta ca originalul. Asta inseamna sa spun fara sa verific. #-o:(
Dar sustin totusi ca o copie legalizata are aceeasi forta.
Astfel, in legea cadastrului si publicitatii imobiliare: "Cererea de înscriere în cartea funciară se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial şi va fi însoţită de înscrisul original sau de copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere; copia legalizată se va păstra în mapa biroului de cadastru şi publicitate imobiliară. " Nu se face diferenta.
In legea notarilor, spune doar: "Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă şi lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilităţii acesteia. În lipsa actului original, titlul executoriu îl poate constitui duplicatul sau copia legalizată de pe exemplarul din arhiva notarului public."
In aceste conditii in care orice se poate demonstra valabil cu o copie legalizata (vezi si in cazul actelor de stare civila etc.), consider ca se poate si instraina un bun pe baza unei copii legalizate a titlului de proprietate.
Stiu ca, in practica, notarii cer uneori, lucruri sau acte diferite de la caz la caz, dar chiar crezi, Nicoleta, ca o astfel de copie are alta valoare din punctul de vedere al fortei sale probante? Serios, chiar nu stiu pe ce s-ar baza o astfel de sustinere, eu pun originalul, duplicatul si copia legalizata pe picior de egalitate...
Pe de alta parte, decat sa intalniti atatea probleme din aceasta cauza, un duplicat poate v-ar usura situatia... :-/
Dincolo de parerile mele in acesta materie, se intampla urmatorul lucru...
Daca omul are o singura copie legalizata si acesta va fi folosita la Cartea Funciara ce-i mai ramane pentru vanzare? ... pentru ca o copie legalizata dupa o copie legalizata nu va obtine in veci... (un client a gasit cu mare greutate un notar care sa faca asta ... si numai argumentat cu faptul ca avea o copie legalizata mai veche de 30 ani)..
AVLIL a scris:

Serios, chiar nu stiu pe ce s-ar baza o astfel de sustinere, eu pun originalul, duplicatul si copia legalizata pe picior de egalitate...

Daca nu sunt egale aceste acte atunci ce rost mai are sa legalizam documente?
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2007
Adrian Copil, Consilier juridic
Legalizarea este operatiunea prin care un functionar competent (notarul) atesta confomitatea copiei cu inscrisul ORIGINAL prezentat...

El face credinta tocmai datorita increderii publice in autoritatea celui care a legalizat actul... Daca un notar ar atesta in incheierea de legalizare conformitatea unei copii cu un original pe nu l-a vazut niciodata s-ar chema fals material in inscrisuri oficiale...

Eu n-am zis ca nu puteti folosi ca dovada copia pe care o aveti. Ba da. Dar o singura data... acolo unde il veti si depune (la cartea funciara de exemplu... unde, daca nu ma insel va trebuie chiar vreo doua bucati) dar daca eu as fi cumparatorul dvs. as dori sa mi se transmita originalul inscrisului la momentul vanzarii, pentru ca eu la randul meu sa pot face dupa el cate copii legalizate imi vor cere cei care, dupa parerea mea, exagereaza cu solicitarea copiilor legalizate (pentru ca, daca nu exagerez, nici contract cu firma care-mi ia gunoiul nu-mi mai pot face fara copie legalizata)...

Alte discuții în legătură

Copia legalizata, forta juridica martzianu martzianu Buna ziua, Am tot cautat in Legea notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995 rep si cu actualizarile ulterioare, si nu gasesc nicaieri, nici la ... (vezi toată discuția)
Actele autentice notariale - nr.exemplare cretzustancu cretzustancu Buna seara Am inteles ca mai nou, conform legii Actele autentice notariale se intocmesc intr-un singur exemplar original. Este valabil si pentru ... (vezi toată discuția)
Contract tide tide Prietenul meu a cumparat un apartament in anul 2000, a fost la un notar public ca sa faca contractul. Secretara a facut contractul a semnat prietenul meu si ... (vezi toată discuția)