avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... RASPUNDEREA MAGISTRATILOR...PERSONAL,IN CAZUL ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

RASPUNDEREA MAGISTRATILOR...PERSONAL,IN CAZUL CONDAMNARII ROMANIEI DE CEDO...

Cred ca ar fi util sa deschidem un topic,cu privire la raspunderea magistratilor,in cazul condamnarii Romaniei la CEDO. Astfel,parerea mea,ar trebui ca judecatorii implicati in cauza ce face obiectul unei condamnari la CEDO,sa plateasca din banii proprii despagubirile impuse de CEDO Statului Roman.
De ce sa suporte cetateanul de rand,plata unor incompetente ale unor magistrati ?
Daca un strungar,angajat pe baza unei calificari,strica o piesa,i se imputa valoarea acelei piese (materie prima,curent,timp,etc.). Asta,datorita faptului ca,fiind calificat,trebuia sa fie atent si sa nu strice piesa.
Eu,vad acelasi lucru si in cazul magistratilor: Daca sunt calificati si sunt angajati in baza unei calificari,nu trebuie sa faca greseli care sa conduca ulterior la afectarea altor oameni. Ori,in cazul acestora,nu se aplica o astfel de logica. Ei pot gresi oricat (cu/fara voie),iar Statul Roman plateste...din bani publici,deci din banii contribuabililor. Cu toate acestea,salariile magistratilor sunt imense,fata de o pensie a unui om ce a lucrat 40 de ani la construirea Romaniei.
As dori si alte pareri in aceasta speta.
As dori sa aflu ce legi sunt aplicabile acestor magistrati ce gresesc,iar in urma greselilor lor,platim noi,toti, legi in baza carora sa fie trasi la raspundere cumva,sa fie exclusi din magistratura,etc.
Poate cineva sa spuna concret astfel de amanunte ? Sau ne facem dusmani pe acesti magistrati daca vorbim ??? Or fi si influenti,daca isi permit astfel de greseli impardonabile... Oare ? Cine ii tolereaza ? Ca,daca un om de rand are o datorie catre Stat,vine ANAF-ul peste el...si ii poate scoate casa la licitatie,pentru acea datorie...
Astept ceva raspunsuri,poate si din partea unor reprezentanti ai Statului...?
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
gigelas, utilizator
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 15:15, 24 Octombrie 2010
Liviu Mus a scris:

ma bucur ca in sfarsit cineva a inteles faptul ca pentru condamnarile de la CEDO nu sunt vinovati intotdeauna judecatorii. despre raspunderea parlamentarilor care dau legile cum le dau?
Se stie deja,ca nu intotdeauna sunt vinovati magistratii romani pentru condamnarile de la CEDO. Dar,pana sa ajunga cauza la CEDO,a strabatut lungul drum al justitiei romane... Magistratii respectivi,cand au avut dosarul in fata,poate ca nici nu l-au deschis,dar s-au pronuntat asupra lui. Sunt cazuri si de acest gen. Atunci,chiar nu au nicio vina ? Daca nu sunt capabili sa judece corect,cei ce se stiu astfel,ar trebui sa renunte la aceasta meserie... Dar,nu au orgoliu si nici demnitate. Nu constientizeaza ca,poate,au distrus viata unor oameni,prin pronuntarea unos hotarari incorecte...

Cu stima,
Mirarea mea vine din faptul că, deşi majoritatea condamnărilor la Curte se datorează, cum spuneam şi anterior, legislativului şi executivului (deci nu magistratului), toată lumea sare la gâtul magistratului. N-am auzit pe nimeni spunând că parlamentarii care au adoptat legea sau legile din cauza cărora am primit o serie consistentă de condamnări de la instanta europeană, trebuie să plătească daunele. E valabil şi pentru guvernanţii care, printre altele, ignoră sentinţe judecătoreşti irevocabile.
De-asta mi se pare greşit orientat atacul. Mi-aş dori să nu cedăm încercărilor tot mai frecvente de manipulare şi să gândim la rece totul.
Oare,de ce ,magistratii,nu ridica exceptii de neconstitutionalitate sau/si nelegalitate, din oficiu,pentru fiecare lege ce o considera aberanta ? De ce se pronunta in baza unor legi,care stiu ca sunt nelegale / neconstitutionale ?
De ce ,Curtea Constitutionala,de cate ori este sesizata,nu vede clar ca prevederile reclamate,sunt nelegale / neconstitutionale si fac tot posibilul sa nu cumva sa deranjeze politicul (pe cei ce fac legile respective),sa se pronunte ca sunt impotriva cetateanului respectivele prevederi ?
De ce,magistratii,nu se autosesizeaza cu privire la legislatia ce se schimba mai des decat ciorapii,legislatie pe care nici macar nu o mai pot asimila ?
Ce ar trebui facut ptr. stoparea acestei curse galopante in care sunt schimbate legile ?
Oare,totul,nu se face pentru incertitudinea cetateanului,asupra legii ? Nu cumva, schimbarea acestor legi,se face premeditat ? Cum este posibil,ca Parlamentul-Guvernul sa stea toata ziua,sa elaboreze legi,de tot felul,care,de fapt,se vad ulterior nefolositoare ? Cum este posibil,sa se faca trimiteri,mai ceva ca in Biblie,la o Lege,care este completata cu alta lege,care la randul ei este modificata cu alta lege,OUG,HG,etc. ....? Ce se mai intelege din tot haosul acesta legislativ ?
Magistratii,sunt obligati sa asimileze aceste aberatii legislative si sa le si aplice corect in practica. Ori,daca se vad pusi intr-o asemenea situatie,cred ca ar trebui sa se alieze si sa refuze sa mai judece,pana la elaborarea unor legi stabile.
Sau,sa nu mai judece dupa legislatia interna,ci,sa judece dupa legislatia europeana,in baza art.11,20 din Constitutia Romaniei Rep.
Iar,parlamentul,Guvernul,sa raspunda pentru haosul provocat
America se ghideaza pe legi de acum 200 ani,cu mici actualizari...Si,se vede unde au ajuns.
O zi buna,tuturor.
Păi tocmai asta e marea dramă, judecătorul nu poate refuza să judece, pe motiv că legea nu prevede, e neclară sau neîndestulătoare. :)
Magistraţii sunt primii afectaţi de haosul legislativ.
Nu puneţi semnul egalităţii între Curtea Constituţională şi celelalte instanţe. În România, dat fiind modul de numire al judecătorilor de la CC, dat fiind trecutul politic al majorităţii judecătorilor CC, aceasta nu poate fi independentă de politic. În condiţiile astea s-ar impune desfiinţarea ei şi preluarea atribuţiilor de către ICCJ.
blue ray a scris:

Păi tocmai asta e marea dramă, judecătorul nu poate refuza să judece, pe motiv că legea nu prevede, e neclară sau neîndestulătoare. :)
Magistraţii sunt primii afectaţi de haosul legislativ.
Nu puneţi semnul egalităţii între Curtea Constituţională şi celelalte instanţe. În România, dat fiind modul de numire al judecătorilor de la CC, dat fiind trecutul politic al majorităţii judecătorilor CC, aceasta nu poate fi independentă de politic. În condiţiile astea s-ar impune desfiinţarea ei şi preluarea atribuţiilor de către ICCJ.

Aici,aveti perfecta dreptate. Eu,am mentionat in mai multe randuri si in mai multe locuri...ca judecatorii CC ar fi trebuit sa dispara de pe scena Romaneasca.
Acolo,era parca si sotul d.neiRodica Stanoiu - fost ministru la justitie... Va dati seama... Oricum,sunt acolo de pe vremea lui...Burebista ! Demisiile lor,ar fi binevenite. Ar trebui lasati si tinerii sa-si ia acele posturi...ca,sigur,sunt mai pregatiti decat actualii...si nu au activat pe vremea comunistilor in sistem...

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Intrebare .. tragerea la raspundere a magistratiilor.. reflexleg reflexleg Se poate face o petitie online pt. a atrage atentia in a se pune in vigoare o lege care trage la raspundere judecatorii care sunt raspunzatori pentru deciziile ... (vezi toată discuția)
De cate ori se va mai omite obligativitatea practicii cedo pentru romania? Roland Mindrila Roland Mindrila Scurt istoric : Art.11 din Constituţia României stabileşte, cu valoare de principiu, obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu ... (vezi toată discuția)