Cum adica din pacate nu?
Daca fosta sotie trebuie sa plateasca pensie, fireste ca veniturile ei conteaza si ele se iau in calcul. Se iau in calcul intotdeauna veniturile parintelui care este obligat la plata pensiei precum si, in cazul in care copilul este major, veniturile acestuia, posibilitatea sa de a obtine sau nu venituri.
In acest caz, cum dv. sunteti cel obligat la plata pensiei, alenicol avea dreptate ca nu conteaza veniturile fostei, dar cum v-ati gandit ca ar putea conta, care e relevanta lor si de ce "din pacate", nu stiu.
Dreptul familiei merge pe ideea ca parintii sunt obligati, FIECARE, sa-si intretina copiii. Astfel, nu conteaza daca eu sunt multimilionara, acest lucru nu il exonereaza pe celalalt parinte de obligatia de a-si intretine copilul. Asa cum nu conteaza ca mie imi este incredintat si eu sunt dispusa a petrece tot timpul cu el, celalalt parinte oricum pastreaza un drept de a-si vedea copilul.
In ideea "din pacate" ar trebui ca, daca unul dintre parteneri se ocupa de copil, sa-l poata elimina pe celalalt din viata acestuia.
Ei bine, drepturile acestea sunt personale, obligatiile la fel, nu sunt interdependente; nu este vorba de un drept al parintelui la pensie din partea celuilalt parinte... ci la drepturile copilului si la drepturile personale ale fiecaruia dintre parinti (de a-si vedea copilul, a pastra legaturi cu acesta etc.). Juridic vorbind, este vorba despre obligatii individuale, nu solidare...
Din pacate, spun la randul meu, instantele aplica diferentiat, nu exista o practica unificata... Am intalnit instante care apreciaza, atunci cand sunt 2 copii in intretinere, procente diferite pentru fiecare!!!! :O:( Nu inteleg cum poate spune o instanta ca un copil de 7 ani are nevoie mai mare de bani (sau mai mica) decat unul de 13 ani...
Daca va e teama de o hotarare injusta, apelati la un sfat sau chiar la reprezentare; astfel de dosare nu dureaza mult si nu sunt costisitoare. Invatamantul la distanta, spre exemplu, presupune o frecventa redusa, astfel ca majorul are posibilitatea mentinerii unei slujbe. La fel masterul. Faptul ca instante dau hotarari aleatorii ma intristeaza. #-o
Daca acesta ar fi cazul dv., puteti sa cautati practica judiciara in sensul ca o instanta a respins cererea de pensie de intretinere motivand ca majorul putea lucra, fiind la studii care nu-l puneau in situatia de a fi in imposibilitatea de a munci; copiati motivatii din astfel de hotarari, le adaptati, puteti chiar sa le depuneti la dosar... daca nu aveti aparator.
Este interesanta ideea cu practica judiciara . As fi dorit sa mai stiu daca veniturile "copilului" major se iau in calcul avind in vedere ca el are 2 apartamente , masina noua proprietate personala , efectueaza dese excursii dese si costisitoare in strainatate pe care eu nu mi le permit . (Asta e un lucru foarte bun , va rog sa nu ma intelegeti gresit ).
Multumesc.
Dvs ce parere aveti?
Tocmai de aceea in domeniul juridic nu exista adevaruri generale ci numai situatii care se apreciaza de la caz la caz...
De aceea, experienta celei care pe un subiect alaturat spunea " pentru cine mai intreba le dau eu un raspuns acum din experineta mea" ... ramane doar o experinta... Frumusetea acestui domeniu (juridic) e accea ca nimic nu seamana cu nimic...