La autentificarea unui înscris, notarul public verifică identitatea părţilor, se asigură ca actul întocmit în formă autentică respectă voinţa lor iar părţile semnează înscrisul în faţa notarului
În consecinţă, notarul nu poate autentifica acordul de mediere , care este un înscris semnat de părţi înfaţa mediatorului, în cadrul procedurii de mediere. Notarul public va lua act de înţelegerea părţilor consemnată în acordul de mediere si va redacta un nou înscris potrivit rigorilor procedurii de autentificare notarială. Acest înscris va cuprinde clauzele acordului de mediere şi va fi semnat de părţi în faţa notarului public.
Uneori, părţile se întreabă :“De ce mai apelez la mediator şi plătesc serviciul de mediere , dacă ulterior tot la notar trebuie să ajung, pentru perfectarea actelor?”
Va invit la discutii......articolul complet il gasiti pe [editat de admin]
Sunt doua chestii distincte:
1. acordul partilor POATE fi autentificat de notar.., (notarul va face o incheiere de autentificare ACORDULUI ..redactat de mediator, semnat de parti, anexat fiind si procesul-verbal de mediere, semnat si de mediator;
2. in anumite situatii, cand nu se poate incheia acordul sau obiectul diferendumului este supus judecatii, atunci se incheie acordul si impreuna cu procesul-verbal de inchidere a medierii se depune la instanta , aceasta ia act de el iar cuprinsul ACORDULUI va face parte din dispozitivul hotararii.
Intrebarea: de ce ar mai trebui sa mearga justitiabilul la mediator si nu merge direct la notar sau la instanta?
- simplu...inainte de a incheia acest ACORD partile nu au cazut de acord cu privire la modul de rezolvare asupra problemei sau problemelor aflate in divergenta. Atunci intervine mediatorul care printr-o sedinta sau doua incearca sa ajute partile sa gaseasca o solutie avantajoasa fara a mai recurge la avocati,experti,martori, taxe de timbru si altele. Dupa gasirea unei sau unor solutii viabile ramane ca partile, asistate sau indrumate de catre mediator, sa-si aleaga una din optiunile pe care tot ei le-au generat.
In urma ajungerii la un ACORD acesta poate fi autentificat de notar....
Optiunea "poate" nu inseamna ca actul , intelegerea incheiata la mediator, nu ar avea valoare juridica...ci doar ca , spre diferenta de ACORDUL autentificat la notariat, ACORDUL neautentificat nu poate fi pus in executare, pentru aducera lui la indeplinire trebuie ca partile sa se adreseze instantei de judecata.
Deci taxele nu pot fi la fel....iar valoarea mediatorului nu este lipsita de importanta ...pentru ca daca nu ar fi acesta partile s-ar adresa instantei de judecata....avocatii partilor aflate in conflict,nu pot face mediere intrucat ei sunt subiectivi fiecare reprezentandu-si partea.
La prima vedere se poate spune ca ar fi mai ieftin...dar timpul pierdut, de la data la care partile se hotarasc asupra tranzactiei, pana la termenul la care instanta ia act de aceasta.., poate sa dureze cel putin 1 an de zile.
Daca se depune astazi actiunea primul termen de judecata va fi anul viitor in luna iunie-iulie...se poate si dupa vacanta judecatoreasca in septembrie...., pentru redactarea tranzactiei va fi necesar sa se apelaze la un avocat, care costa,....si uite asa..., sa nu mai vorbesc ce inseamna sa astepti pentru redactarea hotararii, cel putin 4-5 luni.....(eu am avut o redactare care a fost facuta dupa 8 luni, asta datorita insistentelor mele ), dupa care hotararea trebuie legalizata, programare dosar, in alta zi ridicare...asta daca nu exist probleme la modul de comunicare
Acord mediere
petronel11
Acum 2 saptamani, eu și cu mama ne-am inteles cu fratele meu printr-un acord de mediere de felul in care va fi impartit pamantul, toti 3 am semnat un ... (vezi toată discuția)