avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... luare in spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

luare in spatiu

Daca am luat pe cineva in spatiu in ap. pe care sunt proprietar si acum are carte de identitate pe 10 ani, pot sa imi retrag acordul de a locui in spatiul meu inainte de cei 10 ani? Cum trebuie sa procedez? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nonno , utilizator 17:53, 23 Ianuarie 2012
Salut! Am si eu o intrebare si as avea nevoie de un raspuns de la un profesionist.Parintii unei prietene locuiesc cu chirie de cand si-au vandut(pierdut) apartamentul in jur de 4, 5 ani .Mamei ei,i-a expirat C.I. ul iar proprietarul nu este de acord sa ii ia in spatiu.Pana ieri a avut adresa unei prietene care momentan nu e in Romania si nu o poate ajuta.Si ma intrebam eu asa,cu un contract de inchiriere,nu poti justifica locul unde domiciliezi?Adica din moment ce a inchiriat apartamentul,implicit i-a luat si in spatiu.Eu stiu ca un cetatean roman este obligat sa informeze autoritatile de orice schimbare a locuintei...Deci practic daca nu ai o proprietate personala nu poti sa-ti faci CI?Sau esti nevoit sa minti ca stai in alta parte rugand pe cineva sa te ia in spatiu in conditiile in care nu locuiesti la adresa respectiva?Mie mi s-ar parea logic sa mergi cu contractul de inchiriere si sa declari ca acolo locuiesti si atat...
Ce parere aveti?
Multumiri anticipate!
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
Jullia, utilizator
Dna dc doriti un raspuns avizat am sa va comunic faptul ca atata timp cat persoana care solicita un act de identitate nu cunoaste legislatia care il protejeaza el nu va obtine niciodata un act de identitate in conditiile pe care dvs. le-ati prezentat. Urmariti acest articol din Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani :

Art. 27. - Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa de primire in spatiu a gazduitorului, insotita de actul de proprietate al acestuia, pentru persoanele care solicita schimbarea domiciliului la o alta persoana fizica;
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol, pentru mediul rural.-

Dc sunteti refuzat de un functionar pe acest motiv.....mergeti cu legea in mana si faceti reclamatie atat la DIRECTIA GENERALA DE EVIDENTA PERSOANEI din str. Bibescu Voda nr. 1, cat si la INEP.

Iar acum , din simpla curiozitate...cine nu v-a primit actele pentru CI? ce sectie?
__________
-Litera d) a fost modificata prin art. I pct. 11 din Legea nr. 290/2005.
Nicio sectie n-ar trebui sa i le fi primit.
Despre articol, verificati in ce situatii se aplica, ma indoiesc de faptul ca merge si in cazul prezentat. Dar nu am verificat normele de aplicare si alte ordine de ministru, recunosc.
Da, evident, nu o sectie ar fi trebuit sa primeasca actele, ci un serviciu public comunitar local, care pana in prezent in marea majoritate a locurilor functioneaza in sediul unei sectii de politie.

Cat priveste articolul cu pricina, veniti cu argumente de aplicare, pentru ca, cel putin din practica, cunosc faptul ca nu e abrogat, dar se evita aplicarea lui si se mizeaza pe necunostinta in cauza.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
iozefinab, utilizator
Daca acel contract de inchiriere este inregistrat la Sectia Financiara mama prietenei poate sa mearga doar cu contractul, nu mai are nevoie de prezenta proprietarului ( pe langa celelalte documente necesare si ma refer aici la certificatele de nastere si de casatorie). Poate sa incerce si cu declaratia pe propria raspundere daca intr-adevar locuieste la acea adresa si acest lucru este confirmat de politistul de ordine publica...dar e ceva mai complicat...Daca nu rezolva asa poate sa-si faca o carte de identitate provizorie, valabila maxim un an, pana-si rezolva problemele cu actele de casa.

Alte discuții în legătură

Domiciliu dulman_elena dulman_elena Buna. Sunt casatorita iar sotul si soacra nu vor sa ma primeasca sa locuiesc in casa respectiva, deoarece are de gand sa divorteze sotul de mine. Am adresa din ... (vezi toată discuția)
Luarea in spatiu luca ionel luca ionel Vreau sa iau in spatiu o ruda pentru ai face carte de indentitate pe adresa mea,as dori sa stiu ce obligatii am eu din momentul luarii in spatiu fata de ruda ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea primirii in locuinta a unui tolerat evacuat prin ordin de protectie MarleneC MarleneC Va rog sa ma indrumati ce pasi legali exista - pana in clipa de fata am primit raspunsuri ABSOLUT CONTRADICTORII atat de la avocati cat si de la lucratori ai ... (vezi toată discuția)