avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nou proces pentru vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nou proces pentru vizitare minor

Buna ziua!
Am scris aici si am primit sfaturi inainte de incheierea divorului (in vara). Am un copil minor (incredintat mamei spre crestere) cu care, dupa divort, am avut relatii normale. Insa dupa o perioada destul de lunga in care copilul a stat mai mult la mine (cu acordul ei, bineinteles), fosta sotie a facut ce a facut si i-a interzis (cred) sa ma mai vada, deoarece de cateva saptamani nu am mai reusit sa iau legatura deloc cu copilul (fara nici un motiv aparent). Probabil va trebui sa il iau de pe strada sau de la scoala daca nu se rezolva problema. Nu pot deocamdata sti ce i-a bagat in cap, ideea ca legatura s-a intrerupt brusc (fara sa se fi intamplat ceva rau, asta stiu sigur) Nu raspunde la mesaje, telefon, iar la locuinta ei eu nu merg, ea avand o alta relatie acum.
As vrea sa deschid proces pentru program de vizitare (nu am cerut la divort, am crezut ca ne vom intelege). As vrea sa obtin ca un week-end pe luna si macar doua saptamani in vacante sa stea cu mine, la domiciliul meu. Avand in vedere ca a stat mult la mine acasa (eu locuiesc cu prietena mea) in ultima vreme, ca am probe pentru asta (fotografii, martori), ca fosta sotie si-a dat acordul la notar ca pot sa il iau cu mine in afara tarii si ca minorul are peste 11 ani ce sanse credeti ca am?
Multumesc din nou!
Cel mai recent răspuns: tatu tudor 2007 , utilizator 13:41, 30 Iunie 2008
Vlad71 a scris:

Multumesc de raspuns!
Tocmai asta intrebam eu: daca deschid proces si obtin drept de vizitare dar copilul zice ca nu vrea sa vina nu am dreptul asta degeaba?
Intre timp copilul a luat legatura cu mine (i-a schibmat mama lui nr. de telefon), dar ma suna doar cand ea nu stie, scrie mesaje noaptea (ca sa nu afle ea!!!)! In fata ei sigur nu ar avea curajul sa spuna ca vrea sa ma vada!

Aaaaa... pai in acest caz trebuie sa actionati energic.Nu va aflati pe vremea ilegalitatii nici dvs nici minorul. E clar ca minorul are o afectiune deosebita fata de dvs si mama lui va pune bete in roate.
Puteti incerca sa obtineti pe cale judecatoreasca mai mult decat aveti dreptul in prezent.

avocat Claudiu Lascoschi
Da, daca obtineti dreptul si copilul zice ca nu vrea sa vina, aveti hotararea degeaba. Nu, un minor nu poate fi executat si, deci, nu aveti cum sa-l onligati pe copil.
De altfel, vizitele sunt posibile atata timp cat nu-i creaza un discomdort minorului, cat e in interesul lui suprem, cat nu se simte ca tradeaza o parte (mama) pentru cealalta parte (dv.).

Nu am inteles ce legatura au intrebarile lui Vlad cu "vremea ilegalitatii"... Care vreme a ilegalitatii? Ce inseamna asta, la ce te referi? :-/

Da, minorul are o afectiune, ca orice minor pentru tatal sau, rare exceptiile cand un minor nu se simte atasat de tata. Nu e nimic deosebit, totul e normal.

Nu vad cum poate obtine pe cale judecatoreasca mai mult, in conditiile in care acum tatal are dreptul la relatii cu minorul nelimitat, iar prin hotarare, de regula, se limiteaza acest drept in cadrul unui program.
In plus, nu vad ce instanta o sa-l oblige pe un copil sa spuna "da" cand e intrebat de mama daca vrea la tata. :O
Daca veti avea hotararea judecatoreasca se vor rezolva lucrurile mai devreme sau mai tarziu.Este indicat sa aveti avocat la instanta pentru a folosi anumite procedee care sa va ajute si ulterior pronuntarii hotararii instantei.
Este posibil ca lupta sa continue si ulterior dar de pe alte pozitii mult mai favorabile decat cele din prezent.;)
Cele sustinute de Avlil in cazul dvs pot fi evitate cu dibacie de catre avocat.Aveti dreptate si acest lucru conteaza enorm.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Imi cer scuze ca am scris asa tarziu dar cateva zile nu am avut acces la internet.
AVLIL a scris:

Da, daca obtineti dreptul si copilul zice ca nu vrea sa vina, aveti hotararea degeaba. Nu, un minor nu poate fi executat si, deci, nu aveti cum sa-l onligati pe copil.

De asta ma temeam si eu, sa nu deschid un proces care oricum ar inrautati lucrurile si sa nu-mi foloseasca la nimic ceea ce obtin. Nu vreau sa-mi "execut" copilul Doamne fereste!!! Dar in momentul acesta imi dau seama ca nu ar spune nimic in fata mamei lui, de care e atasat cu siguranta dar de care se si teme! Ultima data cand a plecat din casa mea (acum vreo 10 luni) a plecat in urma unui telefon dat de fosta sotie care ii cerea IN CLIPA ACEEA sa vina acasa! Pentru ca am intarziat jumatate de ora tremura cand l-am dus si avea lacrimi in ochi zicand - ce o sa iasa cand ajunge acasa! Si replica lui a fost clara - Nu stai tu cu ea! Si uite asa, dupa o perioada destul de lunga cand statea mai mult la mine decat la ea (din initiativa lui nu obligat de mine) am ajuns aproape sa nu il mai vad!
Acum situatia e si mai complicata, nici nu stiu unde este (decat aproximativ - orasul si zona), daca nu mai raspunde la telefon am pierdut orice contact cu el! Ce o fi insemnand pasajul din lege in care se spune ca as avea dreptul de a mentine legaturi personale cu minorul nu stiu! Nu am dreptul asta decat daca mama e de acord! Daca nu platesc pensia alimentara si nici macar nu am dreptul sa stiu unde e copilul meu! Lui e suficient sa-i spuna mama - Sper ca nu vrei sa te duci! si nu mai misca un deget!
Nici mie nu imi spune copilul prea multe dar imi dau seama cum se strecoara si cum se ascunde ca sa imi poata da un telefon (niciodata nu raspunde de fata cu mama, pot sa sun eu de o mie de ori!). Ce l-a invatat? Sa se poarte ca un hot de la varsta asta! Sa se ascunda de ea ca sa vorbeasca cu mine? Cat ii va lua sa se ascunda si de ea ca sa faca alte prostii? Nu are nimic de-a face toata situatia asta cu "ilegalitatea" dar vi se pare normal ca un copil de varsta asta sa scrie mesaj la 1-2 noaptea cu scuza ca "acum a putut"? Ce inseamna nu a putut pentru un copil in vacanta? Ca nu a reusit sa ramana singur, nu? E normal?
Proces de reincredintare nu pot face, nu stiu nimic despre conditiile in care sta acum, nici cum o cheama pe ea dupa casatorie nu stiu, se pare ca mai au si alt copil... poate parea halucinanta povestea asta dar din pacate e cat se poate de reala! Ce sa fac? Sa pun un detectiv pe urmele lor? A stiut intotdeauna cat tin la copilul meu si mereu l-a folosit impotriva mea, neluand in calcul si fapul ca ii face lui rau in primul rand si apoi mie!
Daca copilul nu vrea sa va vada dar aveti hotarare judecatoreasca in timp veti reusi sa reglati problema.
Obligatoriu veti avea nevoie avocat si va costa ceva bani deoarece este o problema care nu se rezolva imediat.

Daca stiti ca minorul are motive sa nu vrea sa va vada nu va obositi inutil cu procesul.Daca atitudinea dvs a fost neadecvata fata de el atunci sigur ca veti avea probleme.
Trebuie sa consultati un avocat intr-un mediu privat care sa inteleaga toata situatia si caruia sa nu ii ascundeti avevarul pt altfel riscati sa obtineti hotararea degeaba si sa pierdeti banii platiti la avocat.
Mie nu imi pareti hotarat in sensul de a avea o vointa reala de a vedea minorul.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac sa ma lase in pace?! mrcryss mrcryss buna ziua!va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat.am trecut printr-un divort,am obtinut un program de vizitare (primul si al trei-lea weekend,toate ... (vezi toată discuția)
Atribuire drept de vizitare copil minor Aysha Aysha Subiectul pe care vreau sa-l abordez a mai fost discutat, dar cum fiecare subiect are particularitatile lui... nu am reusit sa ma regasesc in niciunul din ... (vezi toată discuția)
Interzicere drept de vizita florin_sebi florin_sebi Buna,am divortat in luna Iunie si casatoria a fost desfacuta din culpa comuna,iar copilul in varsta de 6 ani mi-a fost incredintat mie.Acum fosta sotie a ... (vezi toată discuția)