avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor perimare
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

perimare

In data de 14 ianuarie 2009 se suspenda judecata cu motivarea ca reclamantul nu a facut dovada achitarii onorariului expertului. Incheierea este comunicata in data de 26 ianuarie 2009.
In 27 ianuarie 2010 reclamantul promoveaza un recurs impotriva incheierii prin care s-a suspendat judecata insa la prima infatisare sustine ca nu a promovat nici un recurs, instata ia act de aceasta si constata ca recursul este nul trimitand dosarul inapoi la instanta de fond.

Avand in vedere regula ca perimarea este o chestiune de ordine publica care din cele doua solutii de mai jos vi se pare corecta?
a) instanta de recurs trebuia sa constate ca recursul este tardiv introdus sa dispuna grefei intocmirea unui referat si sa constate ca cererea de chemare in judecata s-a perimat?
b) sau, avand in vedere ca recursul nu a fost sustinut, sa trimita cauza inapoi la instanta de fond (astfel cum s-a procedat)?
Cel mai recent răspuns: koeni , utilizator 23:27, 25 Noiembrie 2011
stormlord a scris:

1.presupunand ca partea si-ar fi insusit recursul, acesta nu putea fi respins ca tardiv, deoarece recursul impotriva incheierii de suspendare poate fi declarat cat timp dureaza suspendarea cursului judecatii. nu putem admite ca termenul de recurs ar fi de un an, pt ca am adauga la lege.
2. termenul de un an prevazut de art 248 c pr civ curge de la data suspendarii judecatii, nu de la data comunicarii incheierii de suspendare.




da...super:)
stormlord a scris:

3. in ce priveste situatia bizara ca instanta de recurs sa fi casat totusi incheierea de suspendare dupa implinirea termenului de un an, si deci inevitabil ar fi fost o casare cu trimitere pentru continuarea judecatii, cred ca instanta de trimitere este obligata sa judece, pentru simplul motiv ca partea nu este in culpa.
perimarea nu opereaza prin simpla implinire a termenului, dupa cum se stie, iar constatarea imprejurarii ca partea nu a fost totusi in culpa se poate face si dupa un an ori 6 luni, dupa caz.

@stormlord =D> :bow: pentru argumentul de la 1 ... insa pot sa declar recurs si dupa ce cererea s-a perimat? Sigur ca pot! :weg: cand o sa ma mai contacteze un client cu o citatie pe care va scrie perimare si ma va intreba ce sa faca ... stiti ce o sa-i zic? recurs .... insa nu impotriva incheierii prin care se constata perimarea (aici n-ai sanse ca e aritmetica) ci impotriva incheierii de suspendare :acute:
:wave: la punctul 2 "Art. 102. - (1) Termenele încep să curgă de la data comunicării actelor de procedură dacă legea nu dispune altfel."

Pentru discutia noastra este oarecum lipsit de relevanta daca suspendarea s-a facut din culpa reclamantului sau fara rost. Instanta de recurs trebuie sa se pronunte insa asupra recursului si sa repuna cauza pe rol daca constata ca suspendarea s-a dispus fara temei. Bon, cauza revine spre judecare la prima instanta care constata pe de o parte ca a trecut termenul de 1 an pentru care a ramas cauza in nelucrare iar pe de alta parte ca instanta de recurs a desfiintat incheierea prin care s-a suspendat judecata.
Desigur ca partea nu este in culpa pentru ca s-a suspendat judecata insa este in culpa pentru ca a lasat sa treaca mai mult de un an fara sa faca nici cerere de redeschidere a judecatii si nici nu a declarat recurs impotriva incheierii de suspendare.
Cu alte cuvinte, daca judecata s-a suspendat din vina instantei, care nu a observat ca nu exista motiv de suspendare, cauza a ramas in nelucrare din culpa reclamantului care putea sa ceara oricand fie repunerea pe rol fie sa faca recurs.

Asadar, pe de o parte avem o cerere care s-a perimat pentru ca a trecut un an de cand din culpa partii a ramas in nelucrare iar pe de alta parte avem un recurs de care instanta de fond nu are cum sa nu tina seama pentru ca prin el i-a fost desfiintata o incheiere. :foottap: hmmm

u.b.i.k. a scris:

@stormlord =D> :bow: pentru argumentul de la 1 ... insa pot sa declar recurs si dupa ce cererea s-a perimat? Sigur ca pot! :weg: cand o sa ma mai contacteze un client cu o citatie pe care va scrie perimare si ma va intreba ce sa faca ... stiti ce o sa-i zic? recurs .... insa nu impotriva incheierii prin care se constata perimarea (aici n-ai sanse ca e aritmetica) ci impotriva incheierii de suspendare :acute:


Mmda, dar mai sunt si judecatori care chiar stiu carte si parca vad ca tie n-o sa-ti tina figura.

Hai sa iesim un pic din datele spetei tale, altminteri ne invartim in jurul cozii, dar sa luam un caz de suspendare "cu vina". (242. alin 1, pct. 2)

Si sa zicem ca, DUPA trecerea termenului de 1an in materie civila / 6 luni in materie comerciala de la suspendare o parte declara recurs impotriva incheierii de suspendare.

Ce poate sa faca instanta sesizata cu acest recurs? (nu poate sa constate perimarea, nu e tradiv recursul ...asta am stabilit deja).

1. Sa-l admita. Ca sa-l admita inseamna sa constate ca suspendarea a fost gresita, ceea ce insemna ca ...nici perimarea nu a operat. (suspendarea nu a fost cauzata de lipsa de staruinta a partilor la judecata - 250 alin 1 teza finala)

De exemplu: desi procedura de citare nu fusese legal indeplinita, instanta a dispus suspendarea pentru lipsa partilor (partea/partile nelegal citate nici macar n-aveau habar ca trebuie sa staruie si pe unde sa staruie, caci nu le povestise nimeni prin vreo citatie). Actul de procedura ce trebuia indeplinit era ...fixarea termenului de judecata cu repetarea procedurii de citare. (treaba a instantei, din oficiu, si nicidecum a partilor)

Dosarul intors din recurs (cu recursul admis) este repus pe rol si se continua judecata. (fara a se putea constata perimarea, caci instanta tocmai ce a aflat ca a gresit-o ea cu suspendarea).

2. Sa-l respinga. Ceea ce insemna ca ...nimeni n-a clintit incheierea de suspendare. (suspendarea este gasita ca fiind corect dispusa si ...mai era si din vina partii)

Deci ce se intampla cu dosarul? Se repune pe rol intors fiind din recurs? NU!. Se inmormanteaza in arhiva la fel de suspendat precum era si inainte de a se plimba pe la instanta superioara.

Plimbarea de-amorul artei printr-un recurs neintemeiat nu poate sa aiba acelasi efect ca si cerere de redeschidere a judecatii. Caci daca ar fi asa, atunci numai fraierii ar mai plati 50% dintr-o ametitoare taxa de timbru in loc de 4 lei pentru un recurs ...la plesneala. (scuzati)

Si atunci cum se redeschide judecata!? TOT prin cererea de repunere pe rol legal timbrata (aici nu inteleg eu speta ta u.b.i.k ...Cum s-a repus pe rol dosarul acela?) sau de instanta din oficiu ...dar pentru constatarea perimarii.

Si ce face (sau ar trebui sa faca) instanta de fond? Sa constate ca perimarea (care opereaza de drept) nu putea fi acoperita prin "diligenta" manifestata de una din parti (cu un recurs ...promovat la plesneala) DUPA expirarea termenului de perimare. (recursul respins, cel ce fusese promovat dupa ce termenul de perimare se implinise, nu mai avea ce sa intrerupa ...asa cum povesteam mai sus in exemplul cu liniile de tramvai).



Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Buna!! Am si eu o intrebare legat de acest topic. Am primit o citatie in care scrie succesiune-perimare. Dosarul este suspendat din iunie 2010. Sa cerut repunerea pe rol in ianuarie 2011, solicitarea fiind respinsa. Incheierea de suspendare (ianuarie) a fost atacata cu recurs. Recursul a fost respins in septembrie 2011. Se perima dosarul?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)
Respingere cerere de repunere pe rol dupa suspendare.recurs sau reiterearea cererii de repunere pe rol? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ca urmare a neprezentarii partilor in instanta s-a dispus suspendarea. S-a formulat cerere de repunere pe rol si partile iarasi nu s-au prezentat, instanta ... (vezi toată discuția)