stiuca e supranumita "rechin de apa dulce"?
Este insatiabila in poftele sale, devasteaza si devoreaza fara discernamant, cu iuteala inspaimantatoare, vietatile din si de pe rauri si lacuri: boboci de rata, gasca si lebada, broaste, necrutandu-si nici chiar specia sa.
Se spune ca, pe vremuri, in unul din bazinele palatului Versailles, unde se cresteau stiuci, s-a ajuns ca acestea sa se manance intre ele pana cand n-au mai ramas decat doua, foarte mari. Una a apucat capul celeilalte vrand sa o inghita. Fiind prea mare i-a ramas in gat si, dupa o lupta crancena, au murit amandoua asfixiate.
Stiuca poate ajunge la marimi de peste doi metri lungime si peste 35 de kg greutate. Traieste foarte mult, pana la trei sute de ani! Se povesteste ca in anul 1497 s-a pescuit, la Kaiserslauntern, o stiuca ce purta gravat pe un inel de aur, prins de o bronhie, numele imparatului Frederic Barbarossa si data cand s-a facut acesta.
In miturile altor popoare, precum in epopeea finlandeza Kalevala, rapirea focului ceresc se facea de catre stiuca, pestele inlocuind traditionala pasare.
[ link extern ]