avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
Numele capitalei Egiptului, Cairo (El Cair) inseamna Marte. Ca o completare, pe planeta Marte s-au fotografiat recent cateva forme de relief interesante, in care una seamana cu un cap de sfinx iar in apropiere apare silueta unei piramide

Traditia firmei Lamborghini este una dintre cele mai deosebite: prima afacere a firmei era cresterea taurilor, zodia fondatorului era Taur, emblema firmei este un taur, toate modelele de automobile au nume de tauri celebri (in arene) sau chiar rase de tauri.

Termenul de "jeep" provine de la initialele G.P (General Purpose) ce s-ar traduce prin vehicul "pentru uz general".

Cainii nu disting culorile

Primul autovehicul perfect aerodinamic, asa cum il stim noi astazi, a fost realizat de un roman in 1920, respectiv de Aurel Persu

In vocabularul eschimosilor nu exista cuvantul "razboi" iar la japonezi nu exista "bacsis"

Cel mai lung cuvant din limba romana (care, citit invers, reprezinta acelasi lucru) este "aerisirea".

Cuvantul "robot" provine de la verbul rusesc "a munci".

Serpii nu pot auzi.

Caii nu ametesc.

Un pui de elefant are nevoie de 14 litri de lapte pe zi

Scorpionii pot trai pana la 25 ani.

Ingredientul "minune", recent descoperit, care se gaseste in compozitia cimentului din Marele Zid Chinezesc era faina de orez

Numele "Sahara" inseamna in limba araba chiar "desert".

Cel mai vechi muzeu din Romania este muzeul Bruckenthal din Sibiu .

Pentru un singur exemplar de Rolls Royce sunt necesare 16 piei de vaca pentru a tapisa luxosul interior al limuzinei

Numele complet al marelui pictor Picasso este: Pablo Diego JoseSantiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso Lopez.

Ghilotina a fost inventata de dr. Guillotin in anul 1789, cand a fost prezentata ca instrument de tortura

.. O cartita daca nu mananca timp de 24 ore moare.

.. Un ou de strut cantareste aproximativ 2 kilograme

Termenul de "Led" este prescurtare de la "Light Emitting Diode" (dioda electro-luminiscenta).

Triunghiul Bermudelor (format din punctele Miami-Puerto Rico-Bermude) se vede din spatiu ca o zona cu puncte luminoase

.. Cuvantul "Laser" este de fapt prescurtare de la "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation"

Respiratia unui melc mare este atat de puternica incat poate clatina chiar flacara unei lumanari

.. In Colosseum, pe timpul romanilor, se faceau lupte intre corabii, arena fiind umpluta cu apa, pentru a simula marea.

Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatii. Barbatii sughita mai mult decat femeile.

Limba balenei albastre cantareste mai mult decat un elefant.

Delfinii traiesc pana la 30 ani.

Cuvantul din limba romana care contine 5 consoane consecutive este "optsprezece".

Codul este pestele care are in loc de sange o substanta asemanatoare cu antigelul.

Numele lunii Decembrie vine de la cuvantul latinesc "decem" (zece), pentru ca Decembrie era a zecea luna in calendarul roman

.. Un roman a escaladat Turnul Eiffel chiar in ziua inaugurarii

Tigrul are si pielea cu dungi, nu numai blana.

Omul zambeste in medie de 18 ori intr-o zi.

Cupa de sampanie a fost creata de un artist francez, avand ca model un mulaj al sanului Mariei Antoaneta.









Take Ionescu (13.10.1856 – 21.06.1922) a scris o povestire SF?

In anul 1875 un tanar a publicat, sub pseudonimul Demetriu G. ionescu, povestirea Spiritele anului 3000.
Actiunea are loc in anul 3000, atunci cand pamantul este populat de oameni mici de statura, care ajung la maturitate la varsta de 15 ani. Din punct de vedere politic, monarhiile au fost eliminate, toate statele sunt republici care fac parte dintr-o confederatie mondiala. Religia si razboaiele au disparut si Bucuresti, un oras gradina, este capitala unei Romanii in frontierele sale naturale (etnice), in urma unei hotarari data de Tribunalul Suprem.

Legenda "Cinei de Taina" - Da Vinci

"Exista o legenda cu privire la “Cina cea de taina” a lui da Vinci...
Cand a conceput aceasta scena, Leonardo s-a izbit de o mare dificultate: trebuia sa picteze Binele - sub chipul lui Iisus - si Raul - sub chipul lui Iuda. Si-a intrerupt lucrul la jumatate pina cand avea sa gaseasca modelele ideale.
Intr-o zi, in timp ce asista la repetitita unui cor bisericesc, a vazut intr-unul din baieti imaginea desavarsita a lui Hristos. L-a invitat la el in atelier si i-a reprodus trasaturile in studii si schite. Au trecut 3 ani... Cina cea de Taina era apropae gata - da Vinci insa, nu gasise modelul ideal pentru Iuda. Cardinalul care raspundea de biserica incepu sa-l preseze, cerandu-i sa ispraveasca numaidecat fresca. Dupa mai multe zile, pictorul a intilnit un tanar imbatrinit prematur, zdrentaros, beat, lungit in sant. Cu mare greutate, ajutoarele sale il dusera pana la biserica unde urma sa-i picteze chipul, fara schite prealabile.
Da Vinci se apuca sa picteze uimit de trasaturile necredintei, ale pacatului, ale egoismului atat de bine imprimate pe fata lui.
Cand pictorul a terminat, cersetorul, revenindu-si oarecum din betie, deschise ochii si vazu pictura din fata lui. Un amestec de uimire si tristete ii aparu pe chip si zise:
- Am mai vazut pictura asta!
- Cand? Intreba da Vinci surprins.
- Acum 3 ani, inainte de a fi pierdut tot ce aveam.
Pe vremea aceea cantam in corul bisericii si duceam o viata plina de vise, iar artistul m-a convins sa pozez ca model pentru chipul lui Iisus.

Se pare ca Binele si Raul au unul si acelasi chip, totul depinde de momentul in care unul sau altul taie calea oricarei fiinte umane."
Islanda

Islandezii nu au nume de familie cum ar fi Ionescu sau Popescu, în schimb poartă numele tatălui cu sufixul -son (dacă e vorba de un băiat) sau -dottir (dacă e vorba de o fată). Deci numele unui bărbat numit Thor Sigurdsson înseamnă că e Thor, fiul lui Sigurd .
Din cauza obiceiului de mai sus cartea de telefoane din Islanda este ordonată după numele mic şi nu după numele de familie cum e în alte părţi. Deci dacă cauţi Thor Sigurdsson trebuie să te uiţi la litera T.
Tot din această cauză islandezii nu folosesc formula "domnul" sau "doamna" sau chiar "domnişoara" - folosesc doar numele, chiar şi când discută cu preşedintele ţării (de parcă te-ai adresa cu "Traian" lui Băsescu).
Denumirea de *gheiser *provine din limba islandeză. La originea denumirii stă numele unui anumit izvor faimos intermitent de apă fierbinte - Geysir - care nu mai e activ.
În Islanda se vorbeşte limba islandeză, o limbă asemănătoare cu cea norvegiană folosită acum 1000 de ani.
Democraţia islandeză este printre cele mai vechi din lume, parlamentul ţării a fost fondat în anul 930 e.n.
Apa de robinet este pompată din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pură ca să nu necesite nici o filtrare.
Apa caldă din casele islandezilor provine din gheisere şi izvoare calde (îi invidiez pentru facturile mici la întreţinere).
Islanda are multe râuri şi multe hidrocentrale, deci curentul e foarte ieftin la ei. De fapt e destul de ieftin ca să merite transportul bauxitei la ei şi transformarea sa în aluminiu.
Islanda nu este atât de rece precum vă imaginaţi. Temperatura medie de iarnă din Reykiavik este de 1 grad Celsius, mult mai cald ca în Miercurea-Ciuc. Cauza: Curentul Golfului.
Islanda e o ţară verde - din cauza temperaturilor relativ ridicate şi cantităţii mari de precipitaţii vegetaţia abundă (deşi au păduri puţine).
Islanda este doar puţin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vară şi nopţile de iarnă sunt lungi - pe 21 decembrie soarele răsare la 11:30 şi apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul nopţii şi răsare la ora 3:00 dimineaţa.
Islanda nu are armată, nu are marină şi nici forţe aeriene.
Peste 93% dintre islandezi sunt conectaţi la Internet. Un oraş islandez, Seltjarnarnes a fost primul a cărui locuitori s-au conectat la internet broadband în proporţie de 100%. Conexiunea folosită în zonele cele mai populate a ţării este ADSL2+ (până la 24 Mbit/s downstream şi până la 3.5 Mbit/s upstream).
Potrivit unui sondaj recent, islandezii sunt printre cei mai mulţumiţi europeni de condiţiile lor de viaţă.
ªtiai că există 5.000 de specii de gărgăriţe şi că unele sunt portocalii sau galbene? Sau că fluturii iau culoarea frunzelor pe care se aşează ca să se ferească de duşmanii lor? Ei bine, micuţele vietăţi care ne dau de ştire că a venit primăvara au multe astfel de secrete. ªi asta nu e tot. Florile care “se nasc” odată ce soarele dezgheaţă pământul au şi ele o povestioară a lor.

Noi îţi spunem câteva lucruri pe care nu le cunoşti despre vestitorii primăverii.

Magnolia
Magnoliile sunt cele mai vechi plante de pe pământ, care au supravieţuit până în zilele noastre din perioada în care existau dinozaurii. Numele plantei provine de la cel al botanistului francez Pierre Magnol, director al Grădinii Botanice din Montpellier (Franţa) în secolul al XVIII-lea.

Ghiocelul
Se povesteşte că atunci când Dumnezeu a creat lumea i-a spus zăpezii să meargă şi să roage florile să-i dea un pic din culoarea lor. Rând pe rând, florile au refuzat. Atunci, tristă, zapada l-a întrebat şi pe ghiocel dacă vrea să-i dea din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat. Drept răsplată, omătul îl lasă să înflorească cel dintâi primăvara.

Laleaua
Se spune că lalelele au fost aduse în Europa din grădinile sultanului Turciei, iar denumirea ei ştiinţifică, tulipa, vine de la cuvântul persan “toliban”, care înseamnă turban, din cauza asemănării acesteia cu un turban. Există circa 100 de specii. Culoarea lalelei poate fi de la alb pur până la un mov atât de închis, că “bate” în negru, dar cele mai des întâlnite sunt cele în nuanţe de galben şi roşu.

Papadia
Îngerul a întrebat toate florile unde ar vrea să trăiască şi, pentru că nu i-a plăcut ce i-au răspuns, s-a dus şi la o păpădie şi a întrebat-o şi pe ea unde ar vrea să trăiască. “Vai - a oftat păpădia , - aş vrea să trăiesc oriunde aş putea fi găsită repede de copiii care merg la şcoală sau care se zbenguiesc şi aleargă pe câmpii. Aş vrea să fac fericit pe oricine cu floarea mea pufoasă”. Atunci îngerul i-a spus: “Tu eşti floarea care îmi place. Vei înflori primăvara şi vei fi numită floarea copiilor”.

Zambila
O altă legendă povesteşte despre un vas genovez care a naufragiat şi din care a căzut o lădiţă cu bulbi de zambile. La mal, bulbii au găsit condiţii prielnice şi plaja s-a umplut cu zambile înflorite şi parfumate. Localnicii, încântaţi de parfumul florilor şi de culorile lor pastelate, au început să le cultive în grădinile lor.

Lacrimioara
Legenda spune că trăiau într-o împărăţie o soră şi un frate care se iubeau foarte mult. Când peste ţară s-a abătut o boală grea, surioara a murit. Fratele s-a dus să-şi plângă sora pe câmpiile şi pe văile unde se jucau. În acele locuri au crescut flori frumos mirositoare, care au căpătat numele de lăcrămioare sau mărgăritare.

Pasarile calatoare
La începutul lunii martie, cocorii, berzele şi rândunele se întorc din ţările calde. Se spune că atunci când zărim pe cer primele stoluri de cocori, e sigur că primăvara a venit. Păsările ştiu să se întoarcă la acelaşi cuib chiar şi după mult timp, orientându-se după semnele Pământului, după Soare şi stele şi după experienţa lor.

Viespile
Viespile trăiesc în Europa, dar şi în zonele cu climă moderată din Asia, America de Nord şi Mexic. Au două perechi de aripi, care le ajută să zboare foarte repede. Se hrănesc cu insecte mici. Dungile viu colorate, galben-negre, sperie păsările, şopârlele şi mamiferele mici şi le ajută să se apere. Spre deosebire de albine, viespea îşi poate retrage acul după ce înţeapă, pentru a-l folosi din nou.

Cireşul
Cireşul provine din munţii Himalaya şi e caracteristic Asiei de Est, mai precis ţărilor precum China, Coreea şi Japonia. Japonia deţine o mare varietate. Majoritatea cireşilor înfloresc primăvara, dar există câteva tipuri care înfloresc toamna târziu sau chiar iarna. Culoarea florilor este roz cu tentă albă, dar există şi soiuri cu flori roz închis.

Gargarita
În limba engleză se numeşte “ladybird”, adică pasărea doamnei, şi e prima insectă care apare primăvara. La noi i se spune buburuză, gărgăriţă sau mămăruţă şi e iubită de copii. Mămăruţele sunt un simbol al norocului. Deşi noi le cunoaştem ca fiind roşii cu bulinuţe mici, negre, există circa 5.000 de specii. Unele sunt portocalii sau galbene cu puncte negre, altele sunt negre cu puncte roşii. Cele mai puţin cunoscute sunt buburuzele fără puncte, cu dungi sau cu pătrăţele precum pe tabla de şah.

Stânjenelul
Stânjenelul sau irisul are floarea de culoare violetă, albă, galbenă, roşie sau într-o combinaţie de nuanţe. Florile apar la începutul primăverii. În mitologia greacă, Iris era o mesageră a zeilor. Când păşea pe pământ, în urma ei creşteau flori în culorile curcubeului. În limba greacă, Iris înseamnă curcubeu.

Narcisa
Legenda spune că o nimfă se îndrăgostise de Narcis, un tănâr foarte frumos şi nemuritor, dar care nu avea voie să se privească în oglindă. Supărată că Narcis i-a respins dragostea, l-a îndrumat către un lac în care el şi-a oglindit faţa şi, uimit de frumuseţea sa, a rămas acolo să se privească. Pentru a nu muri de foame admirându- şi neîncetat imaginea, zeii l-au transformat într-o floare care înfloreşte la sosirea primăverii, numită narcisă.

Fluturii
Fluturii, alături de flori, au cea mai largă gamă de culori şi de modele dintre toate fiinţele. Semnele îi pot ajuta să se camufleze, protejându-i de prădători. Uneori, camuflajul este atât de desăvârşit, încât fluturele nemişcat poate arăta ca o frunză, chiar şi cu imitaţii de găuri în aripă, care arată ca mici defecte ale frunzelor. Deoarece fluturii nu pot să înţepe sau să muşte, ei trebuie sa găsească alte moduri de apărare, iar culorile aprinse sunt un semn că ei nu sunt buni de mâncat. Mulţi dintre ei au otrăvuri în corp, provenite din plantele cu care se hrănesc.

Panseluţa
O legendă germană spune că panseluţa avea pe vremuri un parfum minunat. Oamenii veneau de departe pentru a o mirosi şi călcau în picioare iarba din preajma lor. Din cauza asta vitele au rămas fără mâncare. Văzând aceasta, floricica s-a dus la Dumnezeu şi l-a rugat să ajute sărmanele vite. Dumnezeu i-a ascultat ruga şi i-a luat panseluţei parfumul, dar a înzestrat- o în schimb cu o mare frumuseţe.

Brânduşa
Se povesteşte că Brânduşa era fata cea mică a Împăratului Florilor, al cărui tărâm era terorizat de un zmeu fioros, care cerea în fiecare an să i se sacrifice un tânăr. Brânduşa s-a măritat cu un prinţ pe care zmeul l-a răpit după nuntă. Atunci prinţesa s-a hotărât să îşi salveze singură iubitul. După ce a reuşit să-l găsească pe zmeu, s-a duelat cu acesta în săbii 7 zile şi 7 nopţi, reuşind să îl înfrângă şi să îşi elibereze soţul.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)