avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
Despre scriitori 3.

61. Marchizul de Sade a avut, fără îndoială, o viaţă excentrică. Credinţele sale culturale stăteau la confluența ideilor revoluţionare legate de libertatea sexuală şi morală, narate, de altfel, în multe lucrări de ale sale şi de unde noi am moştenit termenul de sadism. În 1803, nu mult după încarcerarea sa, el a fost declarat nebun şi plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, marchizul de Sade nu a renunţat la relaţiile sale sexuale ilicite, până la moartea sa din 1814.
62. Mircea Eliade, autorul unor capodopere precum „Maitreyi” sau „Romanul adolescentului miop” (o lectură recomandată tuturor adolescenţilor), a fost, probabil, legionar.
63. Monstrul din romanul „Frankestein” scris de Mary Shelly nu are nume, deşi scriitoarea obişnuia să-i spună Adam.
64. Numele celor trei muschetari din romanul lui Dumas sunt: Porthos, Athos şi Aramis. (Sic!)
65. Până în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de cărţi despre şah.
66. Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, aşa că toate rolurile erau interpretate de bărbaţi.
67. Prima Biblie în limba eschimoşilor a apărut la Copenhaga în 1744.
68. Prima carte scrisă de L. Frank Baum avea ca subiect creşterea găinilor.
69. Prima povestire poliţistă scrisă vreodată i-a aparţinut lui E. A. Poe. În „Crimele din Rue Morgue”, acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
70. Primul dicţionar în engleză a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.
71. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
72. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o maşină de scris a fost Mark Twain.
73. Prizonierii din Brazilia îşi pot reduce sentinţa dacă se apucă de citit cărţi. Pentru fiecare carte citită li se scad 4 zile din sentinţă. Din păcate nu li se pot scădea mai mult de 48 de zile într-un an.
74. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat iniţial sub forma unui foileton.
75. Romanul lui Marcel Proust „În căutarea timpului pierdut” conţine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
76. Romanul „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen s-a numit iniţial „Primele impresii”.
77. „Să ucizi o pasăre cântătoare” este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câştigat premiul Pulitzer şi a stat timp de 88 de săptămâni pe lista best seller-urilor.
78. Samuel Beckett a jucat crichet pentru Universitatea din Dublin .
79. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obişnuia să termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de cărţi, majoritatea sub pseudonim.
80. Scriitorul science - fiction şi horror, H. P. Lovecraft‚ a avut o stare mintală condiţionată atât de influenţe interne, cât şi externe. El a suferit de tulburări de somn.
Va urma.
Despre scriitori 4.

81. Scriitorul şi omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora).
82. Se estimează că 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleză zilnic.
83. „ªi vremea e ca să ucizi”, romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de a fi publicat.
84. Somerset Maugham era bisexual practicant.
85. Toţi banii obţinuţi de James M. Barri de pe urma cărţii „Peter Pan” au fost donaţi unui spital.
86. Vârsta medie a laureaţilor Premiului Nobel pentru Literatură este de 64 de ani.
87. Vocabularul unei persoane normale este format din 5 - 6.000 de cuvinte.
88. Voltaire leşina ori de câte ori mirosea trandafiri.
89. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain şi Beatrix Potter şi-au publicat singuri cărţile.
90. William Faulkner a muncit câţiva ani ca poştaş, până când s-a descoperit că el aruncă scrisorile nelivrate în coşul cu gunoi.
91. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
92. William Shakespeare s-a căsătorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani şi era însărcinată în trei luni.
93. Cea mai bine vânduta carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit „Povestea a doi iubiţi”, scris de Papa Pius al II-lea.
94. Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndrăgostit de civilizaţia elenă încât s-a dus în Grecia să lupte împotriva turcilor în războiul grec pentru independenţă. Acolo s-a procopsit cu o răceală care i-a fost fatală. Grecii îl consideră un erou naţional.
95. Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Șevcenko se găsesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînţeles, se află în Ucraina.
96. Există o serie de scriitori care obişnuiau să scrie stând în picioare. Printre aceştia se numără: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov şi Philip Roth.
97. Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însă, şi-a pierdut toată bursa la pariuri şi a fost dat afară.
98. Până să ajungă unul dintre cei mai bogaţi scriitori ai vremii, Jack London a trăit în sărăcie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzător de ziare, marinar, pirat, căutător de aur ș.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.
99. Fiodor Dostoevski era un cartofor împătimit şi adeseori scria pentru a-şi putea plăti datoriile.
100. Gorki înseamnă în rusă „amar”.
101. Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a aparţinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântarea aproape două kilograme.
102. Tolstoi avea mai bine de 2 metri înălţime şi iubea să joace cărţi. Pe bani. O dată, după un joc care a durat trei zile şi două nopţi, a reuşit să-şi piardă casa.
103. Lermontov, celebru pentru poemul său „Demonul” a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
104. La 8 ani după ce a câştigat Naţional Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski şi-a retrimis cartea sub un alt nume şi titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mică i-a fost suprinza când a fost refuzat de toţi (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
105. Ernest Hemingway suferea de peirafobie - teama patologică de-a vorbi în public.
106. Byron suferea de „nebunie afectivă”. În timpul şederii în Veneţia se zvoneşte că ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
Secretul chinezului care a trăit 256 de ani.
Boli care pot provoca gândurile negative.

Conform înregistrărilor oficiale, Li Ching Yuen s-a născut în China în 1677. Principala sa îndeletnicire a fost să culeagă plantele din pădure și să le vândă oamenilor care sufereau de diferite boli.
În 1930 , ziarul New York Times a publicat un articol despre cel mai bătrân om din lume. Un jurnalist american descoperise anumite documente care atestau că Li Ching Yuen, în 1827 sărbătorise venerabila vârstă de 150 de ani. Conform înregistrărilor oficiale, chinezul a murit în ziua de 6 mai 1933, la venerabila vârstă de 256 de ani. Înainte cu o zi ca moartea să intervină, Yuen le-a spus studenților săi că și-a îndeplinit toate sarcinile pe această planetă și acum a venit timpul să plece acasă.
În nenumărate rânduri a fost întrebat care este secretul longevității. Yuen le răspundea curioșilor că viața trebuie tratată cu blândețe pentru că altfel timpul trece mult prea repede pe lângă fiecare. Un alt secret pe care îl invoca bărbatul se referea la tainele medicinei holistice. Chiar și în aceste zile, medicina clasică a ajuns în punctul în care confirmă că majoritatea bolilor cu care se confruntă omul survin în urma gândurilor negative. Tot ceea ce este viu deține energie, iar această energie se împarte în negativă și pozitivă. Dacă se provoacă un dezechilibru emoțional puternic sau gândurile negative sunt superioare celor pozitive atunci intervin și diferitele maladii.
În acest fel, gândurile noastre negative sunt cele care declanșează bolile, iar gândurile pozitive ar putea fi tratamentul universal pentru majoritatea maladiilor. Pe acest principiu s-a bazat Yuen pentru a duce o viață cât mai lungă și astfel a atins vârsta de 256 de ani.
Iată câteva exemple cum gândurile negative pot provoca anumite boli:
Gelozia – provoacă boli oncologice și slăbește sistemul imunitar.
Răzbunarea – provoacă boli de piele și dureri de gât.
Lipsa principiilor morale – boli cronice, infecții și boli de piele.
Încăpăţânarea – diabet, migrene și inflamații.
Minciuna – alcoolism, infecții fungice și slăbirea sistemului imunitar.
Agresivitatea – cauzează ulcere gastrice, reflux acid, și negi.
Reticența – boli de rinichi și schizofrenie.
Cruzimea – epilepsie, astm și anemie.
Apatia – provoacă diabet.
Nestatornicia – provoacă probleme de fertilitate.
Jignirile și nepoliteţea – cauzează diabet si boli de inima.
Anxietate – produce tulburări digestive, boli de inima și de piele.
Lăcomia – provoacă boli oncologice , obezitate și boli de inima.
Coca Cola in gospodarie intrebuintari practice !

1. Coca Cola scoate petele de grasime de pe haine si alte materiale textile.
2. Coca Cola elimina rugina; trebuie sa inmoi o bucatica de material in Cola, sau sa folosesti un burete sau o folie de aluminu pentru a elimina zonele ruginite.
3. Elimina petele de sange de pe imbracaminte si alte materiale textile.
4. Curata petele de la uleiul de masina.
5. Curata arsura de pe tigai; lasa mai intai tigaile si celelalte recipiente arse, la inmuiat in Coca Cola, apoi clateste.
6. Coca Cola curata foarte bine si ibricul patat.
7. Curata bateria de la masina. Nu iti trebuie decat o cantitate mica de Cola.
8. Poti sa iti cureti si motorul de la masina cu Coca Cola. Distribuitorii de Cola cunosc de multa vreme procedeul.
9. Iti poti lustrui colectia de anticchitati cu putina Cola. Coca Cola face ca monedele vechi sa arate ca noi.
10. Curata gresia foarte bine! Toarna cola peste gresie, las-o sa actioneze pentru cateva minute si apoi clateste.
11. Te ajuta sa indepartezi guma lipita in par. Inmoaie portiunea de par intr-un recipient in care ai pus Cola, lasa sa actioneze cateva minute si apoi observa cum guma de mestecat se va topi.
12. Coca cola scoate petele de pe sticlaria chinezeasca.
13. Poti sa iti cureti si piscina cu aceasta bautura! Cu doi litri de Coca Cola reusesti sa iti cureti foarte bine piscina.
14. Poti sa inlaturi sau sa atenuezi culoarea de pe parul vopsit turnand Cola Zero!
15. Poti sa inlaturi petele de marker de pe covor sau carpeta. Aplica Cola, freaca si apoi mai curata o data cu apa si sapun.
16. Cola curata foarte bine si toaleta.
17. Coca Cola te ajuta sa inlaturi petele de vopsea de pe mobila. Inmoaie un prosop in Cola si freaca.
18. Coca Cola omoara limaxsi, melci si alte specii de moluste.
19. Coca Cola curata foarte bine si obiectele din crom.

Ce lipseste de fapt ? Cu atatea intrebuintari gospodaresti, trebuie si un avertisment: nu consumati, "curata" si stomacul uman. :D
Stiati ca...

De-a lungul vietii, omul se hraneste circa 4 ani si doarme in medie 25 de ani?
Portocalele sunt originale din China, iar romanii sunt cei care le-au adus in Europa?
Cea mai veche leguma folosita de om este varza?
Rosia si dovleacul sunt considerate, din punct de vedere botanic, fructe si nu legume?
Se considera ca banana este primul fruct plantat de om?

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)