avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
Intamplari adevarate, de prin reviste adunate, povestite fiind de catre protagonisti.

RANI DE ARSURA.

1. O dată, când am fiert cucuruz, am încercat să verific cu o furculiță, dacă ele sunt deja fierte, dar mâna mi-a alunecat în apa clocotită.
Încă urlam de durere, când a apărut în ușă un prieten, fost soldat în Vietnam. M-a întrebat, unde țin făina ? După ce i-am dat, mi-a băgat complet mâna în făină și mi-a spus, să o țin acolo timp de zece minute, ceea ce am și făcut-o. Ne-a povestit, că în Vietnam, unui bărbat i s-au aprins hainele și în panica creată cineva a vărsat pe el conținutul unui sac de făină. Făina nu numai că a stins flăcările, dar pe pielea victimei nu a apărut nici măcar o bășicuță.
După zece minute, când mi-am scos mâna din făină, nu numai că nu am avut pe piele nici o bășică, dar ea nici măcar nu s-a înroșit. De atunci în permanență țin în frigider o pungă de făină, ea fiind mai eficientă rece, decât la temperatura camerei.
O dată mi-am ars limba, am acoperit-o cu făină, iar după zece minute nu am mai simțit nici o durere.
Deci, dacă te arzi, să nu pui arsura sub jetul de apă rece al robinetului, ci folosește punga cu făină ! Este mult mai eficientă !
2. La un curs de pregătire pentru pompieri, aceștia au fost învățați că atunci când se produce o arsură, fie ea cât de extinsă, primul ajutor este să pui partea afectată sub apă rece curgătoare, până când se mai răcorește stratul de piele ars și apoi să aplici un albuș de ou, bătut ușor spumă, numai ca să fie mai ușor de aplicat.
O femeie a pus la fiert un vas cu apă; când a luat oala care fierbea, i-a sărit apa fierbinte pe mână și i-a ars o mare parte de piele. A băgat mâna imediat sub jet de apă rece, destul timp ca să nu mai simtă căldura inițială, cu toate că durerea era îngrozitoare. Apoi, a spart două ouă, a separat albușul, l-a bătut puțin și l-a pus pe mână. Mâna ei era atât de arsă, că pe măsură ce punea albușul pe piele, pielea se usca și ramânea o peliculă care apoi se întărea și care era de fapt colagen natural. A durat cel puțin o oră aplicând strat după strat albușul pe mână. Mai târziu, nu a mai simțit durerea și în ziua următoare abia mai avea o urmă roșie-maronie, acolo unde se arsese. De unde crezuse inițial că va rămâne cu o cicatrice oribilă, spre surprinderea ei, după 10 zile, nu mai avea nici o urmă ! Nici culoarea pielii nu s-a schimbat; acea parte arsă s-a recuperat total, datorită colagenului existent în albușul de ou, care în realitate, este o placentă și este plină de vitamine.
SANATATEA VAZUTA ALTFEL.

Dr. Joel Wallach este vestit la ora actuală in America. In anul 1991 a fost promovat pentru acordarea premiului Nobel. Studiile sale sunt cuprinse intr-o broşura (circula o forma prescurtata pe internet) care pot schimba total părerile despre medicina actuală si astfel poate schimba radical soarta, celor interesati.
Urmărind cauzele deceselor oamenilor si ale animalelor savantul a efectuat 17.500 autopsii si a ajuns la următoarea concluzie :”Fiecare om sau animal decedat pe cale naturala a murit din cauza hranei sărace, adică din cauza deficientei substanţelor nutritive”.
Organismului ii sunt necesare 90 de suplimente nutritive: 60 minerale, 15 vitamine, 12 aminoacizi de baza si proteine si 3 acizi graşi. In total 90 suplimente in dieta zilnica. In caz contrar, in organism vor apărea bolile cauzate de insuficienta acestora. Trebuie sa folosim in hrana noastră 15-20 de componenţi de provenienţa vegetala zilnic, in proporţii echilibrate, corecte, pentru ca sa primim aceste 90 de elemente.
Vitaminele sunt in stare sa stagneze cancerul, bolile cardiovasculare si acţiunea cea mai distrugătoare – imbatranirea.
Ce părere aveţi despre vitamine si minerale, ca suplimente alimentare pentru hrana noastră ? După ce a efectuat 17.500 de autopsii la 14.500 de diferite animale din toata lumea si la 3000 de oameni care intotdeuna doreau sa fie sanatosi, savantul avand copii si nepoţi, constata: „Daca nu investeşti in tine însuti minerale si vitamine atunci vei investi in bunăstarea oamenilor din domeniul medicinei”
Alan Poll - omul căruia i s-au acordat 2 premii Nobel, spunea ca, daca vreţi sa preintampinati bolile cancerigene cu ajutorul Vitaminei C, atunci trebuie sa folosiţi 100 mg zilnic. Aşadar e normal sa primeşti Vitamina C in cantitate dubla, Vitamina A in cantitate dubla. La fel de important e sa primeşti si Zinc, Riboflavina, Molibden, Calciu etc.
Vitamina E, Beta-carotenul si Seleniul. Aceste 3 elemente trebuie primite in doza dubla zilnic.
Plantele joaca un rol foarte interesant in formarea mineralelor coloidale. Ele transforma in ţesuturile lor mineralele metalice in minerale coloidale. Folosind aceste plante, noi aducem aceste minerale in organismul nostru si le folosim (asimilam). Dar aşa cum in sol nu sunt minerale metalice, plantele noastre, roadele noastre nu au in conţinutul lor o cantitate suficienta de minerale.
DE FIECARE DATA CAND INTR-O ZI NU PRIMITI ACESTE MINERALE VA SCURTATI VIATA CU CATEVA ORE SI CHIAR CU CATEVA ZILE !
Despre scriitori.

1. Alexandre Dumas a deschis, în Paris, primul local în care se găteau frigărui. I-a venit această idee după ce a călătorit prin Caucaz.
2. Alexandru Odobescu s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el.
3. Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
4. Aproape două milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
5. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
6. Jack Kerouac a scris faimoasa sa lucrare „Pe drum”, pe rolă continuă, sub influenţa unui cocktail de substanţe care afectează creierul, printre care alcool, marijuana, benzedrine şi amfetamină.
7. Autorul romanului „Robinson Crusoe” şi-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J. M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în care continua acţiunea din Robinson Crusoe.
8. Autorul trilogiei „Stăpânul inelelor”, J. R. R. Tolkien, era un şofer foarte nepriceput, sforăia într-atât de tare încât era nevoit să înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe soţie şi de asemenea, era un francofob înverşunat - ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.
9. Lewis Carroll suferea de vreo 20 de boli diferite. Există printre exegeţi suspiciunea că el ar fi fost de fapt Jack Spintecătorul.
10. Biblia (în varianta King James) conţine 810.697 de cuvinte.
11. Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost atât de îndurerat de moartea fiicei lui, încât s-a îndreptat spre spritism. Se spune că planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei, i-ar fi fost dictat în timpul şedinţelor de spiritism de către Iulia.
12. Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a început cariera literară scriind în limba rusă.
13. Camil Petrescu s-a oferit voluntar să plece pe front şi a fost respins în repetate rânduri din cauza constituţiei sale astenice.
14. Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se număra o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii.
15. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din „Canterbury Tales” de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
16. Cel mai bătrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
17. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
18. Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.
19. Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
20. Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebuit să copieze de mână tot romanul „Război şi Pace”. De 7 ori !
Va urma.
Despre scriitori 1

21. Doar doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak şi J. P. Sarte. Primul sub presiunea autorităţilor sovietice, iar cel din urmă pentru că nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituţie. Interesant este şi fapt că premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
22. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Până în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi „Povestea a două oraşe”, de Charles Dickens.
23. Duşmanul de moarte al lui Sherlock Holmes este profesorul Moriarity.
24. E.A. Poe s-a căsătorit cu o verişoară de-a sa, care avea doar 13 ani.
25. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majoritatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie.
26. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl, cât şi fratele său şi sora sa s-au sinucis.
27. F. Scott Fitzgerald era înnebunit după picioarele femeilor. Deşi nu permitea nimănui să-i vadă picioarele, atunci când el le zărea pe cele ale altora se excita imediat.
28. Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea şi Macbeth.
29. „Ferma Animalelor” de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
30. Franz Kafka era veşnic nemulţumit de cum arată, aşa că se dezbraca complet foarte rar - de exemplu, deşi credea că SPA-urile nudiste îi vor face bine la sănătate, nu îşi dădea niciodată pantalonii jos.
31. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman „Un veac de singurătate” să fie ecranizat.
32. Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale, era homosexual.
33. Honore de Balzac adora cafeaua - în decursul unei zile el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să fiarbă cafeaua, scriitorul sfărâma nişte boabe şi le mesteca.
34. Ian Fleming, pasionat de ornitologie, şi-a numit personajul James Bond după ornitologul american cu acelaşi nume.
35. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e.
36. În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.
37. În întreaga sa carieră de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
38. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
39. În poemul său „Paradisul Pierdut”, John Milton foloseşte peste 8.000 de cuvinte diferite.
40. În S.U.A. în fiecare secundă sunt cumpărate 57 de cărţi.
Va urma.
Despre scriitori 2.

41. În Spania se publică anual mai multe cărţi decât au fost traduse în toate ţările arabe în ultimi 500 de ani.
42. În timpurile în care G. G. Marquez abia îşi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie şi nu de puţine ori a fost nevoit să înnopteze în bordeluri.
43. În ultimii 12 ani din viaţă, Casanova a lucrat ca bibliotecar.
44. Iniţial, Ray Bradbury şi-a numit romanul „Farenheit 471”, „Pompierul”.
45. Iulia Haşdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul Naţional Sfântul Sava şi în paralel, Conservatorul de muzică din Bucureşti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reuşit să publice un volum de poezii în franceză.
46. Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cărţilor sale. Asta după ce a fost refuzat de nu mai puţin de 600 de ori şi era să se lase de scris după ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptată.
47. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere şi apă.
48. Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de puţine ori a încercat s-o adoarmă astfel pe soţia sa.
49. James Joyce şi-a petrecut şapte ani din viaţă scriind romanul „Ulisse”.
50. John Keats avea doar 1,5 metri înălţime, la fel ca şi William Blake.
51. La fiecare două săptămâni o limbă dispare pentru totdeauna.
52. La sfârşitul lunii februarie din 1974, scriitorul de ficţiune şi consumator de amfetamină, Philip K. Dick, în timp ce se odihnea în casa lui, a avut o serie de viziuni puternice. Acestea au continuat şi pe tot parcursul lunii următoare, o combinaţie de modele geometrice vii cu imagini ecleziastice, cu scopul de a crea interpretări noi şi profunde a istoriei religioase şi literare.
53. Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave şi frecvente de depresie şi în cele din urmă, a devenit un ascet rătăcitor în cursul vieţii sale octogenare. Tragic, el a murit după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie, plecând în mierzul nopţii şi în mijlocul iernii spre gară.
54. Lev Tolstoi era un Don Juan în timpurile sale. A rămas celebru pentru ceea ce a făcut în noaptea nunţii sale cu Sophia Behrs (în vârstă de 18 ani): a obligat-o să-i citească jurnalele întreaga seară pentru a o pregăti cu obiceiurile lui sexuale şi a-şi mărturisi toate aventurile amoroase pe care le avusese până atunci.
55. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din „Pădurea Spânzuraţilor” inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimeș în 1917.
56. Lui Edgar Allan Poe îi era frică de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la această fobie a fost faptul că în copilărie viitorul scriitor a învăţat… în cimitir.
57. Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani să termine romanul „Catch 22”.
58. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck „Despre şoareci şi oameni” a fost mâncat de un câine.
59. Marin Preda nu scria niciodată cu pixul, sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţă de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.
60. Mark Twain adora pisicile şi ura copiii (a vrut să-i facă o statuie regelui Irod).
Va urma.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)