avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017

Simplu și eficient. Cum să agăți o intelectuală


De-a lungul timpului, bărbatul a cucerit-o pe femeie cum a putut și el. La începuturi, cu bolovanul sau măciuca, apoi cu vorba bună și trei hamburgheri la mall. Până a apărut femeia intelectuală, iubitoare de cărți, de frumos. Nici vorba bună, nici cei trei hamburgheri la mall nu au mai fost suficienți să pună cineva măciuca pe ea.

Vezi tu, drag cititor, intelectuala vrea spirit, nu se joacă. Unde găsim noi spirit? În cărți, exact. Și s-a pus bărbatul pe citit. Deh, îi trebuia intelectuală. Problema e că nu-l vedea nici dracu’ că citește singur în casă. Trebuie să fii văzut că citești, doar nu vrei să-ți citească lumea gândurile. Soluția a fost găsită recent de un grup de cercetători din comuna Beharca, județul Dolj – purtatul cărții la subraț în public.

Dacă te simți atras în mod irațional și inexplicabil de intelectuale, orice ai face, în public, ia-ți o carte cu tine și fă-ți părul vâlvoi. It works, man! Tu nu o vei recunoaște în mulțime, dar ea, tigroaica ta, va simți miros de sânge după cartea ta de la subraț, va veni ea la tine, stai liniștit. Vrei să te plimbi cu cățelul în jurul blocului? Ia o carte cu tine la subraț. Poate cățeaua pe care o încalecă al tău are stăpână intelectuală. În viață trebuie să speri. Ieși până jos să pui un bilet la pariuri? Ia o carte la subraț, nu fi prost. O să râdă băieții de tine, dar ce știu ei?! Poate-poate, vine o intelectuală în vizită la doamna Stanca de la parter. Te duci în parc să meditezi amurgul? Da, ia o carte la subraț.

Dar când observi că ai atras atenția victimei, nu fi tolomac! Improvizează un gest natural, trebuie să știe ce preferințe literare ai: aruncă tare cartea în direcția ei, astfel încât să vadă titlul. Totuși, trebuie să știi ce cărți le atrag pe intelectuale, nu lăsa detaliul acesta la voia întâmplării. Recomandări: În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust, Un veac de singurătate – G.G. Marquez și Ulise - J. Joyce. Nu vei da greș cu ele, îți poți cumpăra de acum prezervative.

Cristian Ciucă

[ link extern ] /
avocat(net) in vacanta:rolleyes:

[ link extern ]
:)) Treaba cu spiritul e adevarata, dar mai conteaza si spiritul brut, adica ala de aduce bani in casa. Nu stiu prea multe intelectuale care sa aprecieze spiritul cu buzunare goale, chiar insotit el de frumusetea lui Paris si de muschii lui Atlas. In orice caz, e bine de stiut: cand vezi un barbat cu o carte sub brat, cere-i-o cu imprumut si il scutesti de cheltuiala pe "accesorii".

Una peste alta, spiritul nu poate fi convertit si nici nu poate fi subsumat artificiilor. Cu toate cartile lui de sub brat, cand il duci la film tot molfaie floricele de porumb, bea cola si ragaie. Adica, daca-l vezi cu carti, invita-l la film si se desconspira :D
Cam asa: [ link extern ]

PS: Uite-aici lectii!
[ link extern ]

Vacanta frumoasa! :)
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
elena138, utilizator
elena138 a scris:

:)) Treaba cu spiritul e adevarata, dar mai conteaza si spiritul brut, adica ala de aduce bani in casa. Nu stiu prea multe intelectuale care sa aprecieze spiritul cu buzunare goale, chiar insotit el de frumusetea lui Paris si de muschii lui Atlas.



eh..la asta nu ma pricep eu:">/ adica eu cred ca aici gresesc

:rofl:

B-) sunt deschis si accept sfaturi/corecturi de opinie de la sexul celalalt ....de atitudine ma ocup eu:D
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2014
ContSters323967, utilizator
Concret, unde te împotmolești? Să știi că vreau să te ajut... absolut dezinteresat :D
Nu te corectez, doar mă situez pe o undă contrară, pragmatică.

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)