avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
elena138 a scris:

Doar nu vrei sa dezvoltam! Trecem la adulterine celebre sau genii zdrobite de pasiuni, altele decat narcoticele, alcoolul si spiritismul/esoterismul?! :))

Remarca ta e potrivita pentru "depinde cat te lasa inima", ca de interes nu prea se mai pune problema, din pacate :(


eh,,,haydi ca m-ai facut curios

care-i schema cu interesul....si de inima nu am inteles

Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
ContSters290615, utilizator
gandeam la tematica noastra predata de voi


Cat te lasa inima sa spui gratis si cat interes are cel care ar trebui sa stie. In ordinea actuala a lucrurilor, chiar nu mai conteaza.
elena138 a scris:

Doar nu vrei sa dezvoltam! Trecem la adulterine celebre sau genii zdrobite de pasiuni,



hai sa vad ce stii din citit....
din practica imi povestesti ma incolo
si lasa-ma cu Cioran...ca imi pare ca ma speculezi

Daca nici cu Cioran nu-s credibilă, atunci despre ce poveşti să mai vorbim? Eu te speculez? :O

Încă una pierdută. Scrisoarea preafericitului către şi mai fericitul senator

Stirea
Un senator PP-DD Hunedoara a primit din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o scrisoare de mulţumire. Asta, după ce senatorul a avut o atitudine de sprijin a Bisericii ortodoxe, în Parlament.
Fragment din scrisoare:
[…]
Vă mulţumim pentru cele două documente şi pentru atitudinea Domniei Voastre împotriva atacului fără precedent din ultima vreme la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi a slujitorilor ei, atacuri datorate necunoaşterii prevederilor Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor privind parteneriatul social dintre Stat şi Biserica Ortodoxă Română pe diferite domenii de interes comun, precum şi a problematicii sprijinului financiar pe care statul şi administraţiile publice locale îl acordă unităţilor de cult ale Bisericii noastre, dar şi lipsei de bună credinţă în aprecierea lucrărilor şi informaţiilor date publicităţii de Patriarhia Română privind eforturile unităţilor de cult ale Bisericii noastre pentru derularea diferitelor activităţi cu caracter social filantropic, educativ, cultural, pastoral şi edilitar gospodăresc în vremuri de criză materială şi morală.
(ditamai fraza si cateva virgule; oare o poate rosti fara s-o citeasca? - asta-i de la mine)
Mai mult: [ link extern ]

PAMFLET:

La tăţi ni-i greu
Ora 17.05, sediul Patriarhiei
Preafericitul stă pe gânduri. Un fotoliu somptuos îi absoarbe lacom silueta. „Ce lume rea! Ce lume rea pe lumea asta!!”
Se întinde spre măsuţa de cristal şi sună dintr-un clopoţel de argint. „Unde e dulceaţa mea de cireşe negre?!” Musul popesc iese cu spatele să îndeplinească porunca.
„E rea de tot lumea asta. Mă atacă. Se leagă de bisericuţa noastră! O să-i afurisesc pe toţi. Dărâm Catedrala Neamului pe ei. Doamne, iartă-mă!” Se ridică iritat şi formează un număr la mobil. „Alo, ªurubescule, ai terminat treaba? Hai, mă, că vine Potopul! Trimit mâine un băiat s-o ia. Pace ţie!”. Se plimbă câţiva paşi. „Degeaba e X5, se strică şi astea”.
Apucă telecomanda şi-i dă viaţă plasmei de 5×6 metri aninată sub o icoană. Absolut din întâmplare nimereşte […] varianta indoor. ªi, subit, faţa patriarhului se luminează. Ochii încep să-i scânteieze ca la pisici în reflexiile ecranului. În scrumiera de marmură fumul havannei începe să împletească acatiste.

Cinemateca: Cel rău, cel urât (cel bun nu a primit rol)
Ora 16.35. sediul Parlamentului
Senatorul […] mătură la pas în sus şi-n jos podeaua Parlamentului. Face un semn amabil-insinuant spre colega. Aceasta îi dă elegant ignore. „Scorpie!”. Lăuntric, senatorul este evident zbuciumat. „Ce să spun? Ce să le spun?! Îmi trebuie un discurs-mineriadă care să mă scoată în faţă”.
Trece pe lângă o ţîşnitoare de interior. „Ce prostie să fac tam-tam cu ieftinirea apei în Vale. Acum trebuie să demonstrez că nu sunt hoţ. ªi e greu. Fir-ar să fie Costel cu apometrele lui cu tot”. O idee începe să-i surâdă cu gura ştirbă. „ Dar dacă mă fac eu puţin frate cu dracu’? Bag un spici cu mandă. Dau în cei mici şi mulţi ca să-l apăr pe ăla mare. O raritate în democraţie. A mai încercat şi Miron pe vremuri, dar el a greşit că a dat cu bâta. Asta e!”. Apucă o coală şi pe un pervaz înalt începe să zgârie hârtia înfrigurat: “Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi, Asistăm în această perioadă la atacuri fără precedent la adresa Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Nu contează numele persoanelor şi nici partidul sau alianţa din care fac parte, pentru că, dacă le pronunţăm, îi facem oameni. ªi ei nu sunt. Ei sunt Satana ajuns în Parlamentul României…”.
Scris rapid, ca şoptit de o forţă supranaturală, nu neaparat divină, speech-ul e gata. “Oare unde e […] cu camera? Sper să mă prindă în chip”. Cu pas sigur, demnitarul intră în sala de şedinţe.

Senatorul, sfânt de rit nou
Ora 17.43, sediul Patriarhiei
“…sunt Satana ajuns în Parlamentul României”.
Preafericitul ascultă în beatitudine. “Cine e ăsta? Cine, mă, e ăsta?! Le zice ca din Scriptură. Aia pentru studii medii. Să am 100 ca el în Parlament aş face din cutia milei simbol naţional şi paragraf în Constituţie”. Sună pe direct la Personal. “Cuvioase, mută urgent pe televiziunea de interior şi spune-mi cine e ăla de cuvântă în Parlament. […] Cuvioase faci o epistolă de mulţumire de gradul 8 către senatorul ăsta. ªtii tu, bagi cu libertatea religioasă, sprijin financiar şi efortul nostru ca să fie bine. ªi mă semnezi. Dai scrisoarea lui Dandanache, da mă, ăla de la Poştă, să o ducă azi la Senat. Lipeşte-i-o de veston că ăsta le pierde pe toate. ªi, cuvioase, urgent, că-ţi bag impozit!”
Mulţumit de lucrare, preafericitul se scufundă în fotoliu. Molfăind lent cireşele negre din dulceaţă, patriarhul îşi mângâie bogăţia bărbii: “Hmmm! Îl fac sfânt pe senator!” Scapă discret de un sâmbure refugiat în dulceaţă. “Sper să-i ajungă!”

Autor: AmZis
Sursa: [ link extern ] /

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)