avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1151 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
A fost lansat violul electronic, care îi va ajuta pe bărbaţi să se lase de viol



Cercetătorii vasluieni au inventat un dispozitiv revoluţionar, menit să-i ajute pe bărbaţii care au căzut în patima violului, dar le lipseşte voinţa să se lase. Descoperirea, denumită simplu viol electronic, este o alternativă la violul clasic, ieftină şi fără risc de dosar penal. “Majoritatea vasluienilor se apucă de viol la vârste fragede, iar apoi se trezesc dependenţi. Violul electronic este o alternativă sănătoasă, pentru că riscul de a contacta boli venerice este aproape inexistent”, a declarat Ghiocel Asimionesei, un cercetător vasluian.


Acesta a explicat cum funcţionează noul aparat. “Este ca o păpuşă gonflabilă, care, cu ajutorul unui dispozitiv electronic, se zbate atunci când încerci să întreţii relaţii sexuale cu ea. Este şi foarte practică, poate fi dezumflată şi luată în buzunar, pentru momentele în care simţi nevoia să violezi şi eşti înconjurat de femei. Te retragi frumos într-un loc ferit, o umfli, porneşti dispozitivul şi îţi faci treaba”, spune cercetătorul.

Violul electronic se bucură deja de succes, statisticile arătând că, la fiecare cinci vasluieni, cinci sunt dependenţi de viol. “Am descoperit violul la patru ani, când am violat educatoarea. Vreau să mă las, dar tentaţiile sunt prea mari, mai ales la reuniunile de familie. Am mai încercat şi alte metode, dar violul electronic e singurul care m-a ajutat cu adevărat. Abia mai violez, şi atunci rar, o dată la două-trei zile”, spune acelaşi Ghiocel Asimionesei, la rândul lui dependent de viol.

Autor: Luchian Abel
Preluare: timesnewroman.ro
articolul este partinitor si tendentios...
si asta pt ca in moldova circula informatia mai usor in media:D...moldovenii avand acees mai facil la comunicare/net./media, respectiv jurnalistii

:tooth:

Ce-mi place la o femeie?



Ce-mi place mie la o femeie? În primul rând fața. Ea trebuie să fie frumoasă. Ce înseamnă asta? E greu de explicat. Frumusețea pe care o văd eu e diferită. Cum să vă zic?

Mie-mi plac femeile care sunt nebune de frumoase. Care au ochii mari, să mă înghită cu ei, să mă mestece, să mă digere în suflet. (Fetele din Slatina au ochii cât strachina!). Femeie care să mă certe sau să mă iubească numai privindu-mă. Care au gura mică și cărnoasă ca o bucățică de pepene roșu. Care au sprâncenele obraznice și lungi. Care au pistrui și alunițe.

Îmi plac femeile care par normale, dar nu sunt. Femeile surpriză, femeile Matrioșca. De fiecare dată când crezi că ai început să-o cunoști, hop, mai apare una. Și încă una, și apoi alta. Apoi vine corpul. Să nu fie disproporționat. N-am pretenție să fie fotomodel, dar nici tip șifonier cu patru uși de 178 de kile. Aș vrea să fie, totuși, înaltă. Cu o juma` de palmă mai mică decât mine. (Dana, a treia soție, e o excepție. Ea a fost cea mai nebună dintre toate femeile mele, d-aia am și ales-o. Când o să urce textul ăsta pe blog probabil că va șterge ce am scris sau îmi va da să mănânc buruieni o săptămână pe motiv că trebuie să-mi curăț sângele de grăsimi nesănătoase.)

Ah! Sunt mort după femeile care pot pleca oriunde cu mine și oricând. Care urcă în vârf de munte pe ploaie și vânt, chiar dacă pierd cărarea cea dreaptă. Admir femeile care se epilează singure, se vopsesc fără ajutor, își fac manichiura și pedichiura singure ca niște minipictorițe. Îmi place să le văd trebăluind, troncănind printre oale și străchini, certând copii și tăind ceapa la bucătărie…

Îmi plac femeile-copil, care fac aceleași prostii ca și mine, care greșesc și plâng de ciudă, care se ridică singure de jos când cad, care suferă firesc și nu se ascund, care-și poartă anii cu demnitate. Ador femeile nebune care cântă la pian desculțe,dar se încalță când intră în mare. (După ce voi termina textul ăsta voi răbda de foame o lună!)


Un alt accesoriu de care țineam cont, pe vemuri, când îmi alegeam o iubită, era vocea ei. Putea să arate ca Zâna Zorilor. Dacă avea un glas dogit de tutun, provincial ori țipăit, de isterică în devenire, renunțam la ea. Recunosc, de multe ori am luat țeapă. Le agățam prin telefon, că așa era pe vremea mea. Cercetam rubrica de matrimoniale și unde credeam eu că merge, sunam. Aveau unele o voce catifelată, senzuală, măiculiță, îmi venea să rod receptorul. Mă înnebuneau, știau să vorbească, erau extraordinare. Unde mai pui că „mestecam” aceleași pasiuni: muzica clasică, călătorii, cărți de excepție. Așa s-a întâmplat cu una, Cameluța. Abia așteptam să o văd. Dar când m-am întâlnit cu ea, „copila fragedă” de la telefon se transformase în ditamai grăsana. Și urâtă cu spumeeee. Se spune că toate femeile sunt frumoase, bine, așa o fi, dar asta a mea era exagerat de… diferită. Semăna cu Țociu și Palade, combinați. Ca bărbați sunt simpatici, dar ca femeie?! Imaginea ei m-a izbit ca un bocanc în beregată, ca o bucată de gheață pusă pervers pe testicole. Cum putea să aibă o voce de mă amețea, impecabilă, suavă și sexy și să arate în halul ăla? Probabil am fost blestemat de una care m-a așteptat la Universitate, iar eu n-am venit.

Altădată, m-am întâlnit cu alta, Corina. Eram curios să experimentez. Am vrut să fac o încercare, că prea avea un glas de drojdieră recalcitrantă care cade pe jos prin cârciumile penale de mahala. Fraților! În viața mea nu mai văzusem asemena făptură. Frumoasă, frumoasă, să bei apă din gura ei! Dar când o deschidea (gura!) era prăpăd. Vocea, în primul rând, și limbajul, în al doilea. De fel era din Bolintin. Când s-a înserat, am vrut s-o sărut. Băusem singur o sticlă de Pelin între timp, iar ea a lins șase înghețate Polar. Îi cumpărasem încontinuu câte ceva de mâncat, numai să n-o aud cum vorbește. În momentul în care m-am apropiat cu buzele de dulcea prințesă, aud ca prin coșmar că grăiește:

-Mă, Răzvane, măh. N-ai la tine nește ojă dân aia, că mi s-a dus firili dă la ștramp și mă ceartă tăticu` cân` ajung acasă.

N-aveam. Mi-am mai luat o sticlă de Pelin și m-am făcut zob. Nu știu cum am ajuns acasă. Dar de atunci n-am mai văzut-o pe Corina. O fi bătut-o tac-su?

Răzvan Mateescu

[ link extern ] /
Tare! Iti si argumentez, dar mai incolo, ca acum am ceva treaba cu oja :)) Pictez adica :))

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)