avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reteaua de termoficare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reteaua de termoficare

Inainte de 1989 reteaua de termoficare a trecut prin curtea mea (incluzand sapaturi betoane etc)
De cativa ani buni aceasta retea nu mai deserveste nici un obiectiv.
Am fost al primarie si la societaeta respectiva pentru a primi un raspuns dar.. am fost plimbat de la primarie la Terom si invers.
Aflandu-am in aceasta situaie va intreb daca imi poate oferi cineva ajutorul (bineinteles nu numai bine intentionat)
o zi excelenta!
Cel mai recent răspuns: stircu , utilizator 19:40, 21 Ianuarie 2008
retroactiv pana la 3 ani de la deschiderea actiunii;)
De sume discuti cu reprezentantii tai si eventual cu un expert ce poate evalua paguba anuala.;)
Bafta
Domnule draga... daca v-am spus ca cereti chirie de la data convocarii la negociere... ce sume retroactive?
Apoi la negociere nu obtineti nimic, nu despre asta e vorba, e vorba sa obtineti punctul lor de vedere si sa va folositi in instanta de el, sa-i vedeti ce zic etc...
Stiu ca nu obtineti nimic.
Iar privitor la sume retroactive, aceasta este o problema civila si in civil sumele sunt datorate de la data la care sunt cerute. Nu retroactiv. Adica: eu iti cer chirie azi, dar sa-ti cer si pentru ieri... Nu merge asa.
Privitor la sume, vedeti si dv. cam cat v-ar avantaja... noi nu stim cat e de mare deranjul cauzat... Si vorbiti cu un expert, eventual, cum v-a spus colegul.
pentru ca tot am deschis discutia va mai prezint un articol citit pe net:
probabil ca in acest caz problema a fost pusa altfel
>
Putem cere despagubiri consistente pentru ca nu ne folosim pe deplin proprietatea

In ciuda a ceea ce prezinta reprezentantii regiilor ca fiind litera de lege, avocatii sustin ca proprietarul unui teren tranversat de retelele de utilitati publice poate cere despagubiri consistente in cazul in care prezenta acestora il impiedica sa foloseasca pe deplin terenul. "Este proprietar pe terenul respectiv, nu doar in acte, ci si prin faptul ca plateste taxe pentru el. Fie poate cere despagubiri, fie se poate incheia un contract de chirie, echivalent cu valoarea lipsei de folosinta a terenului respectiv. Este normal ca, fiind proprietar, sa aiba posibilitatea de a-si exercita fara ingradire dreptul asupra proprietatii", a explicat avocat Doina Stupariu.

In astfel de spete, exista deja un precedent care poate fi folosit in procese, din 2004, din localitatea Sinaia. Astfel, "Transgaz" a fost obligata printr-o sentinta judecatoreasca sa achite depagubiri unui proprietar care nu si-a putut construi casa din cauza magistralei care-i trecea pe teren. "Reclamanta a solicitat despagubiri pentru un teren in suprafata de 520 mp, teren pe care intentiona sa ridice o constructie, dar nu o poate realiza din cauza existentei magistralei de gaz metan ce traverseaza zona. Judecatoria Sinaia a obligat pirita ("Transgaz" - n.r.) la plata de despagubiri in suma de 539.760.000 de lei, retinind ca reclamanta, proprietara a terenului, nu poate edifica o constructie, astfel ca nu se poate bucura si dispune de lucrul sau", se specifica in sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Un astfel de proces costa insa timp si bani. "Este greu de apreciat cit de mult se poate intinde un astfel de proces. Nu exista numar constant de termene. Depinde cit de bine este intocmit probatoriul. Trebuie facute expertize, se pot cere contraexpertize", a explicat avocat Doina Stupariu
Nu inteleg unde ati vazut dv. diferenta intre ce v-am spus eu si articolul citit. Apoi, e putin exagerat pentru avocatul respectiv sa spuna ca sunt despagubiri consistente cei cam 15 000 de euro pentru un teren pe care nu-l poti folosi. Daca nu a obtinut o chirie, ceva... cam nasol.
Eu mizez pe chirie pentru ca: vine constant; depinde de perioada exacta de timp cat este folosit terenul, putendu-se creste din an in an si obtine astfel sume mai mari; se poate obtine mai usor o reziliere; se poate cere mai simplu desfiintarea instalatiilor.
privitor la solicitarea retoactiva a chiriei...demarati procesul pentru o suma totala care sa acopere perioada de neplata in ultimii trei ani ...instanta oricum va dispune efectuarea unei expertize de specialitate...expertul va propune 1 sau mai multe valori ale chiriei ( lei/ mp ), din care instanta alege...in general, expertii propun sume asemenatoare cu preturile practicate la concesionarea/inchirierea terenurilor din zona....pentru cunoscatori, in cadrul unui drept de superficie, in calitate de proprietar al terenului, am obtinut prin justitie contravaloarea chiriei pe ultimii trei ani, calculata de la data formularii cererii de chemare in judecata...deci, sanse aveti...bafta!!

Alte discuții în legătură

Despagubiri/chirie pt conducta transgaz pe terenul meu sorin888 sorin888 Buna ziua, am un teren cumparat de mai multi ani. La vremea aceea, era extravilan agricol. Acum primaria l-a trecut in intravilan, am cerut certificat de ... (vezi toată discuția)
Despagubiri transgaz vlad19 vlad19 Buna ziua. Detin doua terenuri ce sunt traversate de magistrala de gaze transgaz. Unul este traversat de magistrala prin paman iar al doilea pe deascupara ... (vezi toată discuția)
Traversare conducta transgaz danu2566 danu2566 Bună, sunt proprietarul unui teren extravilan în zona Timișoara, de curând am fost notificat de către Transgaz că peste terenul meu urmează să treacă ... (vezi toată discuția)