avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... nelamuriri OUG 58/2010 si 82/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

nelamuriri OUG 58/2010 si 82/2010

Buna ziua ! As vrea sa cer niste sfaturi in legatura cu OUG 82. Este Adevarat ca tot sa vorbit pe forum despre asta dar eu una tot nu sunt lamurita.....
Sunt administrator la un bloc, angajata cu conventie ,deoarece presedintele nu doreste angajati... am functia de baza in alta parte, la stat, unde platesc toate contributiile...Cand a intrat in vigoare OUG 82 in iulie am platit pe langa impozit 10.5 din salariu net ( de la asociatie) la CAs si 0.5 din net somaj dar nu am platit sanatatea deoarece in OUG 58/2010 scria ca pana la 25 ianuarie sau cam asa ceva....care ar fi nelamuririle mele:
1. am calculat bine oprind din salariu net contributiile?
2.trebuie sa platesc si la sanatate lunar ? in OUG 82 nu spune nimic de sanatate doar de CAs si somaj ......
3. tot din venitul net ar trebui calculata si contributia la sanatate..si depusa lunar sau pana pe 25 ianuarie pe tot anul ?
va multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
andradaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:40, 5 Februarie 2011
Pentru ca s-au solicitat "sfaturi din experiente personale.......din situatii cu care oamenii s-au confruntat"...
Noi, pentru contracte civile, de mandat si conventii, am platit doar 16% impozit pe venit retinut la sursa si virat la finante. Atat!
Nu am platit si nu platim contributii la sanatate, pensii, somaj nici inainte de aparitia acestor ordonante si nici dupa aceeea.
andradaa a scris:

.....eu incercam niste discutii pe marginea legii


Prin raspunsul meu ,am expus strict si fara comentarii, punctul de vedere al MFP ANAF,care nu discuta ,ci aplica concret dispozitiile in vigoare
Eu zic sa lasati deoparte sfaturile "din experiente personale" si sa faceti cum spune legea nu dupa cum au facut altii. Dupa sfaturile din experiente personale s-au mai luat multi altii si n-au platit contributiile la pensii sau sanatate iar apoi s-au trezit cu somatii de plate de multe mii de lei.

Avem urmatoarele situatii:
1. carte de munca, contract individual de munca - toata lumea stie nu mai intru in detalii.
2. contracte de mandat.

In functie de prevederile contractului de mandat si de descrierea responsabilitatilor alocate, se pot intalni cel putin 2 cazuri distincte:

a. Contractul de mandat are un caracter ocazional – nu reprezinta o activitate periodica, sistematica si atunci veniturile din contractul de mandat se includ in categoria de venituri din activitati independente. In acest caz se aplica retinerea unui impozit anticipat de 10%, restul taxelor si obligatiilor de inregistrare fiind in sarcina mandatarului (CAS, CASS, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributia la fondul de somaj, daca este cazul, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, etc). Acest tip de activitate se inscrie in cadrul activitatilor prezentate la art. 52 c) din Codul fiscal: „Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente”.

b. Contractul de mandat presupune realizarea unei activitati sistematice (de administrare, organizare, urmarirea realizarii anumitor indicatori de performanta, etc.), situatie in care contractul de mandat sta la baza obtinerii unor venituri de natura salariala care se incadreaza la art. 55 (2) din Codul fiscal. Se poate include in prevederile contractului ca mandantul sa isi asume obligatia de a calcula si retine toate taxele salariale aferente.

*impozit pe venit (art 52, 79 din CF) : 10% retinere la sursa + 6% platibile de beneficiar ( pt veniturile din activitati independente - caz a.) sau 16% cu retinere la sursa pentru veniturile asimilate slariilor(caz b)

*contributia la sanatate (art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006, art 257 al 2)- OBLIGATORIE

*contributiile sociale(pensii, somaj - tratate separat) -
a. contributia la pensie se plateste doar daca aceste venituri sunt singurele venituri obtinute. (Art. 5 al1 lit d, Art 6 al. 3 - legea 19/2000). Somaj optional
b. Si contributia la pensie si somajul se platesc ca in cazul salariilor.



3. conventii civile/contract civil
Veniturile din conventiile/contractele civile pot fi :
a. venituri din activitati independente sau
b. "venituri si alte surse"
in functie de cum opteaza parsoana care le obtine in mom incheierii acestora.

*impozit pe venit (art 52, 79 din CF) : 10% retinere la sursa + 6% platibile de beneficiar ( pt veniturile din activitati independente) sau 16% cu retinere la sursa (pentru venituri din alte surse)
*contributia la sanatate (art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 )- OBLIGATORIE
*contributiile sociale(pensii, somaj) - obligatorii pentru persoanele care obtin aceste venituri cu regularitate si pentru persoanele care obtin aceste venituri cu caracter ocazional si nu au alte venituri salariale. (conf OUG 82).
Deasemenea penanele care sunt in acelasi timp si pensionari, militari, avocati, politisti sunt scutiti de plata acestor contributii, indiferent de caracterul ocazional sau regulat al acestora.



OBS.
Contributia la sanatate nu este reglementat de OUG 82. Ea se face dupa legea 95/2006.
OUG 82 aduce modificari doar in cazul conventiilor civile si a contractelor de mandat si doar pentru contributiile sociale( pensii, somaj).
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
adriantot a scris:

Pentru ca s-au solicitat "sfaturi din experiente personale.......din situatii cu care oamenii s-au confruntat"...
Noi, pentru contracte civile, de mandat si conventii, am platit doar 16% impozit pe venit retinut la sursa si virat la finante. Atat!
Nu am platit si nu platim contributii la sanatate, pensii, somaj nici inainte de aparitia acestor ordonante si nici dupa aceeea.


din experienta personala: contributii de sanatate plateste oricine realizeaza venituri. sunt administrator cu conventie civila si casa de sanatate m-a "executat" pe anii 2005-2009 pt aceste venituri
multumesc pentru raspunsuri mai am cateva nelamuriri....
1. aceste contributii CAS, CASS si somaj se opresc din salariul net adica sal. brut-impozit=sal net-cas-cass-somaj este corect asa?
2.contributia la sanatate se platesc lunar sau o data pe an pana pe 25 ianuarie pentru anul anterior ?

Alte discuții în legătură

Cas ion minca ion minca Am o conventie civila si beneficiarul sustine ca trebuie sa platesc CAS. Sint pensionar si consider ca nu mai este cazul sa platesc. Care este ... (vezi toată discuția)
Contributii contract civil natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ....sunt administrator la o asociatie de proprietari cu contract civil 1,5 ora /zi , si nu stiu ce contributii trebuie sa platesc de la 01.07.2012 ... (vezi toată discuția)
Ce contract mi recomandati pentru colaborarea cu o persoana fizica? alina69 alina69 Ce imi recomandati in afara de CIM pentru colaborarea unui cabinet medical individual cu o persoana , 2-3 ore zilnic, pentru programari si putin secretariat? ... (vezi toată discuția)