Buna ziua ! As vrea sa cer niste sfaturi in legatura cu OUG 82. Este Adevarat ca tot sa vorbit pe forum despre asta dar eu una tot nu sunt lamurita.....
Sunt administrator la un bloc, angajata cu conventie ,deoarece presedintele nu doreste angajati... am functia de baza in alta parte, la stat, unde platesc toate contributiile...Cand a intrat in vigoare OUG 82 in iulie am platit pe langa impozit 10.5 din salariu net ( de la asociatie) la CAs si 0.5 din net somaj dar nu am platit sanatatea deoarece in OUG 58/2010 scria ca pana la 25 ianuarie sau cam asa ceva....care ar fi nelamuririle mele:
1. am calculat bine oprind din salariu net contributiile?
2.trebuie sa platesc si la sanatate lunar ? in OUG 82 nu spune nimic de sanatate doar de CAs si somaj ......
3. tot din venitul net ar trebui calculata si contributia la sanatate..si depusa lunar sau pana pe 25 ianuarie pe tot anul ?
va multumesc anticipat ...
Bine'nteles raspunsul CNAS, este la fel de confuz ca si intreaga legislatia ramaneasca #-o
Inca nu-mi este clar daca trebuie platita asigurarea de sanatatea, pentru conventii civile, in cazul in care am deja un contract de munca pe baza caruia mi se platesc asigurarile de sanatate.
Eu nu reusesc sa transmit intrebarea la CNAS, pe site-ul lor, dupa ce formulez intrebarea nu au un buton de "transmite" si nu stiu cum sa o transmit.
am trimis mail-ul si am primit raspuns care suna cam asa:
"contributia aferenta veniturilor realizate pe baza de conventie civila se plateste
de catre cel care realizeaza veniturile. In cazul in care se plateste contribuitie de sanatate la alte venituri impozabile (salarii, venituri din activitati independente etc), nu se mai datoreaza contributie pentru venituri din conventii civile."
Aceleasi raspunsurile primite de dumneavoastra de la CNAS, le-am primit si eu de la Casa de sanatate Bucuresti (unul din raspunsuri tot de la "cristina calinoiu") dar acum vreo 2 ani.
Ar fi interesant sa ne spuneti daca ati primit aceste raspunsuri acum, in toamna anului 2010, avand in vedere medificarile legislative din ultima perioada.
Eu am raspunsul dat in baza legii 95/2006 si ordinul CNAS nr. 617/2007 si de atunci nu am mai platit nimic pentru contracte civile, contracte ce cmandat si conventii civile, in afara impozitului de 16%.
Dar, este posibil ca in urma ultimilor acte normative sa fim obligati sa platim contruibutii si pentru Contracte civile.
Studiem legislatia schimbatoare de pe o zi pe alta, vizionam scenetele si loviturile de teatru fiscale ce ni se impun si mergem inainte.
Legea spune una si raspunsul lor alta.
Va recomand sa adresati aceasta intrebare in scris. Pentru a primi un raspuns oficial, care sa va fie de folos daca se trezesc sa va trimita mai tarziu somatie de plata.
Deci pana la urma ati platit contributie 5.5% la conventii civile sau nu? Ati completat declaratia aceea de mana ca la PFA-uri si ati platit la ghiseu? Ca nici eu nu stiu ce sa fac incepand cu ianuarie 2011.
Cas
ion minca
Am o conventie civila si beneficiarul sustine ca trebuie sa platesc CAS.
Sint pensionar si consider ca nu mai este cazul sa platesc.
Care este ... (vezi toată discuția)