am o intrebare: parintii mei au divorta eu am 23 de ani si locuiesc cu mama. port numele de familie a tatalui dar mama s-a recasatorit si are alt nume. din prima casatorie mama a cumparat cu tatal meu o casa. am drept la mostenire? in ce conditii?
Sunteti fiul parintilor dvs. si daca locuiesc pe Luna si nu v-ati vazut niciodata. Relatiile de rudenie subzista.
Poate sa vanda orice bun pe care il detine. Daca nu a facut partajul cu mama dvs. poate sa il faca oricand.
De dezmostenit nu prea poate, pt ca in calitate de descendent, sunteti mostenitor rezervatar si orice act ar face ( donatie, testament in favoarea altcuiva etc.) puteti ataca acel act dupa decesul lui si culegeti rezerva succesorala, care, daca sunteti fiu unic, este de 1/2 din masa succesorala.
as dori sa va mai intreb: pot sa imi cer dreptul din acea casa care ar fi partea mamei jumatate si un sfert din partea lui ca el mai are o sotie si inca un fiu atat timp cat traieste. si inca ceva el mai are pe numele lui inca o proprietate, tot o casa in afara de cea care vorbesc, am vreun drept si la acea propietate?
Va multumesc!
Nu putei cere nimic atata timp cat parintii se afla in viata. Conform legii, succesiunea se deschide prin moarte. Aveti dreptul de a va mosteni ambii parintii, indiferent de faptul ca acestia sunt divortati.La succesiunea tatalui veti veni in concurs cu ceilalti descendenti ai lui si , eventual, cu sotia supravietuitoare.
Daca bunul era comun cu mama dvs. si se face partajul, mama dvs. are drept la jumatate.
Cealalta jumatate + alte bunuri ( celalalt imobil) si ce-o mai avea el intra in masa succesorala. Dvs. aveti drept de mostenire din intreaga masa succesorala.
atunci mama l-ar putea da in judecata pentru a-i cere dreptul? mi-e frica sa nu vanda casa sau sa treaca tot pe numele sotiei lui si atunci eu nu mai am nimic... ca la cate se fac acum.... poate vinde casa despre care vorbesc chiar si fara mama?
Testament.....
stefa.stefa
suntem 2 surori.tata vrea sa lase testament.detine o casa cu 2 camere,o anexa cu o camera si o bucatarie,o dacie veche,gradina....precizez ca doar anexa nu ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)