am o intrebare: parintii mei au divorta eu am 23 de ani si locuiesc cu mama. port numele de familie a tatalui dar mama s-a recasatorit si are alt nume. din prima casatorie mama a cumparat cu tatal meu o casa. am drept la mostenire? in ce conditii?
Ca sa obtina mama partea de 1/2 cuvenita ar trebui sa se adreseze instantei cu actiune de pataj de bunuri comune.D-voastra nu aveti nici un drept la nici un bun atata timp cat parintii sunt in viata.Dupa ce nu vor mai fi da,dar daca tatal dvs vrea sa vanda cealalta casa se poate de ce nu ,este bunul lui.Ideea este ca trebuie sa va adresati instantei sa blocati demersurile tatalui daca va temeti.
Pe de alta parte vad ca nimeni nu v-a spus ca vanzarea intre soti nu este posibila ,asa ca nu-i va vinde ,dar poate sa-i lase prin testament actualei soti.Conform legii sotul supravietuitor dobandeste cota de 1/4 daca bunul sotului decedat este bun propriu.Tatal poate testa in favoarea actualei sotii pana la limita rezervei succesorale.
Si inca ceva ,daca tatal dvs moare actuala sotie are dreptul la o parte din casa obtinuta cu mama dvs.
In timpul vietii poate sa vanda tot.
In acest caz, logic, nu mai aveti ce mosteni.
Dar, daca doneaza sau lasa testament in favoarea altcuiva ( sotiei, celuilalt fiu) puteti sa atacati acel act - am scris si mai sus.
Dar doar dupa moartea lui. Pana atunci poate sa faca ce vrea, treaba lui. Si dvs. daca aveti copii nu va pot impiedica in nici un fel sa vindeti tot si sa jucati totul la cazino.
asadar daca el ar muri eu asa avea= jumatatea(partea mamei)+ 1/4 din partea lui si din cealata casa cu toate ca am numele lui daca o lasa sotiei eu nu pot sa primesc nimic. cam asa ar fi, nu? cum incepe procedura de actionare in instanta de ce este nevoie , va rog sa ma scuzati dar acum ma confrunt pt prima oara cu asa ceva, nu stiu ce trebuie facut de ce are nevoie mama pentru proces. Va multumesc ca ma luminati!
Mostenirea dupa tatal dvs. e asa: 3/4 impreuna cu celalalt fiu al lui. Deci veti avea mai mult de un sfert.
Daca lasa vreun testament sau ceva, il atacati si culegeti rezerva, care este 2/3 impreuna cu celalalt fiu. Deci veti avea o treime.
Dar sa lasam mostenirea, ca poate ii trece prin cap sa isi vanda tot si sa fuga in lume.
Pana atunci, mama dvs. sa isi angajeze un avocat.
De principiu, are nevoie de actele de divort si actele casei.
Am revenit! in legatura cu acea casa, mama nu are niciun act de al casei respective, nimic, toate au ramas la el, are doar actele de divort. Ce este de facut?
Testament.....
stefa.stefa
suntem 2 surori.tata vrea sa lase testament.detine o casa cu 2 camere,o anexa cu o camera si o bucatarie,o dacie veche,gradina....precizez ca doar anexa nu ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor
Ghinda02
Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)