avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare firma

Buna ziua,
Cautand pe net despre vanzare firma, am ajuns pe acest forum, si as avea si eu o intrebare in legatura cu VANZARE FIRME. Am o firma de publicitate , si nu o mai pot tine din cauza crizei, cineva ma sfatuit ca ar fi mai bine sa-o vand, dar nu stiu exact cum se procedeaza, si am auzit tot felul de treburi care nu sunt tocmai "curate", referitor la cei care o cumpara, si anume ca se pot face multe "smecherii" cu firmele cumparate. Firma are si datorii, si nu mai imi pot permite sa -o tin, as dori daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns, ce trebuie facut ca sa-o pot vinde cu tot cu datorii, dar sa nu mai am nici o raspundere la firma dupa ce o sa-o vand altcuiva.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 10:35, 18 Octombrie 2010
puteti vinde firma, in conditiile in care actul de cesiune, indeplineste toate conditiile
adica mentionati in el tot ce va intereseaza, de asa natura ca dupa data vanzarii sa nu mai aveti nici o raspundere.
multumesc,stiti cumva care sunt pasii,adica unde trebuie sa merg mai intai?la orc,sau la notar,si cam ce trebuie sa obtin ca sa am posibilitatea sa vand aceasta firma fara impedimente si fara sa taraganesc actele prea mult?
Intai si intai trebuie sa aveti un cumparator. Apoi e mai bine sa apelati la un avocat, deoarece notarul doar va redacteaza actele, avocatul le redacteaza, le depune la ORC si va si invata cum se face :)
Cat priveste raspunderea, parerile sunt impartite....totusi, fiecare administrator raspunde pentru perioada cat a detinut functia, dar in practica au fost rare cazurile cand a fost tras la raspundere vechiul administrator. Am avut insa un caz.
D-le avocat, ca parerile sant impartite este una, dar cu raspunderea este altceva. V-as ruga sa imi spuneti prin care act legal este limitata raspunderea personala a administratilor doar pe perioada mandatului? Parerea mea este ca acestia poarta raspunderea pentru ceea ce au facut in timpul functiei pana la termenul de prescriere a faptei comise. Deci daca delapideaza sau fura, sau nu depune bilantzul sau nu nu-si plateste obligatiile (cu intentie de a prejudicia) atunci raspunde pentru aceste fapte pana la termenul de prescriere.

De altfel Legea 85/2006 stabileste in cazul insolventei, persoanele care pot raspunde in anumite conditii si personal. Acest lucru ar trebui (poate chiar este) legiferat pentru orice situatie, nu doar pentru insolventa. Societatea este cu raspundere limitata, nu persoanele fizice care comit sau au cunostiinta de comiterea faptelor au raspunderea limitata.

@mvcexpert
Fapte care atrag răspunderea personală
Legea insolvenţei nr. 85/2006 enumeră limitativ faptele pentru care aceste persoane pot fi obligate să suporte personal datoriile societăţii:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; acestea sunt cele mai frecvente situaţii când administratorii îsi acordă avansuri din firmă, când fac credite pe firmă pentru bunuri personale, când iau bani pentru serviciile firmei si uită să-i evidenţieze în contabilitate etc.
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juri-dică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.

Deci daca nu ati savarsit nici una din faptele enumerate, nu veti putea fi invinuit de bancruta simpla, si puteti cel putin sa va declarati firma insolventa. Credtorii trebuie sa probeze vinovatia d-voastra.

Din pacate dupa cum este foarte obisnuit in Ro, legile si ordonantele emise in loc sa situatia si sa pedepseasca pe faptasi, ia masuri impotriva celor nevinovati. OG 54/2010 nu face decat sa blocheze dreptul cetatenesc de instrainare a proprietatii. Obtine statul datoriile mai repede inapoi? Nu. Poate sa-l traga la raspundere pe asociatul care nu comite sau nu are cunostiinta de comiterea de ilegalitati? Nu. Atunci mai bine intoduceau prelungire prescribtibilitati faptelor, eventual chiar sa le faca neprescriptibile.
carmenmur a scris:

puteti vinde firma, in conditiile in care actul de cesiune, indeplineste toate conditiile
adica mentionati in el tot ce va intereseaza, de asa natura ca dupa data vanzarii sa nu mai aveti nici o raspundere.

In primul rand raspunderea pentru toata activitatea soc este a ADMINISTRATORULUI
Acesta raspunde pentru perioada cat a detinut aceasta calitate - de la data numirii pana la data revocarii
Ce treaba au asociatii care vand/cesioneaza partile sociale ? NICI UNA !!
Confuzia care se creaza este ca in 99,99% din cazuri asociatii sunt si administratori.
acum intrebarea este daca o vand cuiva,eu mai am raspunderi pe ceea ce sa intamplat in trecut,sau raspunzator poate fii cel ce a cumparat,daca si le asuma,sau daca se pune vreo clauza in actul de vanzae cumparare!

Raspunsul este ca nu raspundeti in calitate de asociat pentru cesionarea soc ci in calitate de administrator pentru actele de comert efectuate in timpul mandatului

Alte discuții în legătură

Cesionare firma mariab51 mariab51 in dec 2008 am cesionat firma unei pers care acum are probleme legate de ac firma,e srestat si cercetet ,la data cesionarii firma avea datorii numai la stat ... (vezi toată discuția)
Cesionare societate ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua, Am un SC iar de la inceputul anului treaba pe domeniul meu de activitate merge foarte greu si vreau sa o cesionez unei terte persoane, in ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu datorii la buget danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: SRL-ul cu cu unic asociat si unic actionar, fara salariati, este infiintata in trimestrul 3 - 2010, nu are activitate pana ... (vezi toată discuția)