avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dizolvare/radiere SRL cu asociat persoana juridica ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dizolvare/radiere SRL cu asociat persoana juridica straina

Buna ziua,

Avem un SRL-ul compus din 3 asociati, din care unul este PJ externa (UE).
Sunt interesat de actele necesare ce trebuie aduse de asociatul PJ extern pentru inchiderea/radierea companiei?
SRL-ul extern este la randul lui format din mai multi asociati.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:57, 25 Octombrie 2010
Nu pot sa afirm ca sunt detinatorul adevarului absolut...dar tare as vrea sa vad la ce registru in tara s-ar opera o asemenea radiere fara hotararea asociatului persoana juridica...Ma vad din nou silit sa ma raliez lui Primoris, referitor ca acest demers trebuie sa fie unul logic si de bun simt.
D-le Kurtyan, imi cer scuze ca insist, dar nu cred ca sunt lipsit de empatie, atunci cand consider ca ideea, pe care ati expus-o, nu reprezinta o intoarcere a argumentului meu !..

Ceea ce incerc eu sa spun, e ca simpla desemnare a unui reprezentant, care sa se ocupe de demersurile de infiintare a unei firme in Romania, nu include neaparat si creditarea acestuia cu posibilitatea de a lua decizia privind eventuala desfiintare a societatii.

O astel de decizie trebuie sa fie clara si lipsita de echivoc. Ea nu poate fi subinteleasa ca urmare a desemnarii reprezentantului legal, care, asa cum stim cu totii, poate fi revocat si schimbat.

Decizia infiintarii firmei nu a apartinut reprezentantului, in persoana caruia se confunda si suprapun o serie de calitati diferite, pe care aceste le dobandeste si exercita in raport cu firma straina si firma romaneasca.
El nu poate decide desfiintarea firmei romanesti.
El este cel care pune in practica deciziile firmei straine, in calitatea acesteia de asociat.

Cel putin, acesta este punctul meu de vedere !..
dar tare as vrea sa vad la ce registru in tara s-ar opera o asemenea radiere

La registrul la care merg eu (oricare ar fi ala)... Dar cum n-am mijloace de dovada... ramane ca-n tren.

Oricum... sad si primoris... ma intristati prin gandirea voastra nejuridica... tocita de "practica" registrelor la care ati fost si de prea multe compromisuri.

ce incerc eu sa spun, e ca simpla desemnare a unui reprezentant, care sa se ocupe de demersurile de infiintare a unei firme in Romania, nu include neaparat si creditarea acestuia cu posibilitatea de a lua decizia privind eventuala desfiintare a societatii.

Intinderea mandatului unui reprezentant se exprima prin enumerarea limitarilor acestuia... nu prin enumerarea faptelor pe ii sunt permise. In actul constitutiv se trec interdictiile. In lipsa acestora, semnatura reprezentantului este valabila pentru orice decizie a asociatului PJ. Daca se cere reducerea mandatului acestuia sau schimbarea reprezentantului se depune un act in acest sens prin formularul DM (depunere si mentionare).
Orice persoana juridica, obligatoriu, trebuie reprezentata in societatea romana de catre o persoana fizica... pentru a semna in numele acesteia. Orice limitare a mandatului trebuie exprimata clar, in lipsa acestor limitari... mandatul fiind nelimitat.
El este cel care pune in practica deciziile firmei straine

Da... si ce treaba are registrul din romania cu deciziile interne ale firmei straine.
In fata registrului roman, singurul reprezentant al firmei straine este persoana declarata in actul constitutiv.

Dupa judecata voastra... registrul ar trebui sa ceara si Hotarirea Aga a societatii straine care detine societatea straina care detine societatea straina care detine societatea straina care detine societatea romaneasca.

Si uite asa ajungem sa facem 150 de Hotariri AGA, pentru ca referentul vrea sa stie ca lantul de firme care sunt proprietare unele la altele... din jurisdictii straine... ca lantul proprietarilor este de acord cu o Hot AGA la firma romana.

Nu intelegeti cit de simplu este. Legea 31 a instituit obligatia ca fiecare PJ nerezidenta sa desemneze o persoana, la constituire, pentru ca autoritatile romane sa stie cine este persoana care are autoritate sa semneze in numele acesteia si sa evite aplicarea regulilor romanesti (formaliste) in teritorii straine (lucru imposibil).

O astfel de cerinta... ca o firma nerezidenta sa isi desemneze un reprezentant de fiecare data cand face o modificare sau sa-si confirme mandatul... este nelegala si nu are nicio justificare.

Avand in vedere ca, in fata legii, atit persoanele fizice si juridice sunt egale, atunci de ce nu am impune aceeasi conditie si persoanelor fizice asociate.
Adica sa faca si ei o decizie prin care sa se imputerniceasca singuri sa semneze Hotaririle AGA.

In concluzie, registrul comertului nu are niciun drept sa limiteze puterile reprezentantilor si nici sa solicite o confirmare a mandatului acestuia. E un abuz.
Reprezentantul are puteri nelimitate si mandat nelimitat in baza Hotaririi date la constituire.

O astfel de solicitare reprezinta o ingerinta nepermisa in libertatea de contractare a partilor. Registrul nu are dreptul sa-i retraga mandatul sau sa-l limiteze.

Registrul nu poate cere partilor sa isi modifice clauzele pentru ca asa vrea el.
Iar o astfel de solicitare echivaleaza cu nerecunoasterea calitatii de reprezentant.
Modificarea reprezentantului sau limitarea/clarificarea mandatului acestuia reprezinta OBLIGAREA firmei la modificarea actului constitutiv (pune la indoiala intinderea mandatului reprezentantului).

Exista posibilitatea aceasta... dar numai daca este ceruta de lege, daca este o obligatie legala.
Aratati-mi unde scrie in lege... si sunt de acord cu voi.

Pina una alta, regula nu mi se pare nici de bun simt, mi se pare o ingerinta nepermisa si ilegala...

Este, de fapt, o stupida confuzie... prin asimilare cu procedura de constituire.

La constituire este necesara o Hot AGA. Scrie in lege. Dar... la modificare... nu mai scrie nicaieri ca trebuie sa faci aceeasi procedura ca la constituire.

Firma s-a constituit deja, regulile de organizare si administrare sunt deja stabilite.

Nu re-constituim firma procedural... ori de cite ori facem o modificare.
In plus, mi se pare si paranoica cerinta... sa consideri ca un reprezentant nu mai poate reprezenta firma la modificarile ulterioare.

In plus... chiar consideratiile lui primoris sunt arbitrare.
El considera ca... de ex. majorarea capitalului sau deschiderea unui punct de lucru este o mentiune mai putin importanta ca dizolvarea sau radierea.

Unde ai gasit o astfel de ierarhizare a mentiunilor, in importante sau mai putin importante. E in lege asa ceva?

Nu stiu daca ati lucrat cu firme mari din strainatate... o asemenea cerinta uneori poate insemna niste cheltuieli uriase... convocare Adunare Generala... etc.

Stiti cit costa o adunare generala la GM in fiecare an? Peste 1 milion de dolari.

Cum raspundeti la asta? Veti spune. "Dar nu este necesara o Hotarire AGA, ci doar o decizie a administratorilor".

Da? Ok, sa zicem ca asa trebuie. O convocare a Consiliului GM este mai ieftina, sa zicem doar 15.000 $.

Atunci veti zice "Dar nu e nevoie chiar asa... e suficienta o hirtie de la un director... ceva... acolo..."

Adica este nevoie de orice porcarie de hirtie... doar sa fie multumit referentul... NU?

Si mai e o problema. Dacă în presupusa Hot. AGA a firmei străine apar alte persoane decât existente la constituirea firmei româneşti.
Ce o să mai ceară. Extras de registru al firmei nerezidente?

ªi dacă este o firmă într-o destinaţie exotică în care aceste informaţii nu se înregistrează în registrul lor., adică sunt acte interne ale corporaţiilor.

Nu se va mai putea face niciodată o Hotarâre AGA după "tipicul" românesc şi în consecinţă nu se va putea face niciodată o hotărâre AGA la firma românească.

Mie mi se pare lucrurile atit de simple.

Ce am făcut mai sus se cheamă o mică reducere la absurd.
Cel puţin pentru mine aşa este.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Desi va dau perfecta dreptate, atat cu privire la absurditatea celor mai multe dintre solicitarile ORC, cat si cu privire la lejeritatea, uneori neglijenta, cu care raspundem acestor solicitari, din proprie experienta va spun ca pana nu am adus si hotararea asociatilor persoanei juridice straine, nu mi-au admis cererea. Si da, am avut si un caz in care mi-au solicitat un extras de registru si ma aflam in situatia expusa de dvs, respectiv societatea avea sediu intr-una din acele insule minunate in care nu exista un astfel de registru, iar referentul nu putea sa admita/inteleaga cum de este posibil asa ceva...
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
Haihui, utilizator
Experienta mea proprie a fost mai fericita.
Am insistat sa trec de referent cu dosarul incomplet (fara hot. AGA a pj care detine pj, care detine pj etc), iar la judecator n-am avut nicio problema - mi s-a admis (si inca de multe ori) mentiunea, fara sa am te miri ce AGA a 100 de asociati/ actionari, din tari exotice.
Asta in ciuda opiniilor multor consultati obisnuiti cu respectivul registru, care mi-au garantat ca n-o sa reusesc niciodata. Mai nou reusesc si ei :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme orc asociat pj straina smeagull smeagull Salut, am intampinat urmatoarea problema la orc: sc-ul este un srl cu mai multi asociati, intre care o sc straina, asociat majoritar. doreste sa opereze ... (vezi toată discuția)
Inregistrare mentiune la orc doinytza doinytza Am o problema f.urgenta si sunt in dilema: sc cu patroni p.f.straine, modifica o clauza din actul constitutiv prin hot.aga. Hot.aga este in limba respectiva, a ... (vezi toată discuția)
Procura aga ginnyy ginnyy O persoana juridica straina, asociat intr-ul SRL., mandateaza o persoana fizica romana pentru a vota in cadrul AGA majorarea capitalului social. In afara de ... (vezi toată discuția)