am o nelamurire si va rog sa ma ajutati, anume: profesia de consilier juridic este incompatibila cu PFA-ul? In statutul consilierilor se spune ca este incompatibila cu "profesii autorizate sau salarizate".
Si daca imi fac PFA care sunt implicatiile in caz de incompatibilitate?
uite cum fac multi dintre colegii tai.
incheie ctr de munca pe 2 ore si un ctr de consultanta (sa zicem consult pe fionduri structurale sau resurse umane sau ceva asemanator) pe SRL sau PFA, dupa caz. Asa fiind ai 2 contracte distincte, fiind platit faptic pe ctr de consultanta dar ai calitatea de a reprezenta angajatorul in virtutea CIM. nu este ABSOLUT NIMICA ILEGAL. nu este tocmai asa cum ar trebui sa fie? corect. ca in principiu consilierul juridic presteaza in moc exclusiv in baza CIM? corect. insa este ceva ilegal in formula asta? NU.
Acum, este adevarat ca nu iti poti face PFA. Faptic, daca te duci la orice primarie, ei tr sa iti elibereze autorizatie pt ca nu iti cer acte din care sa rezulte incompatibilitatea si nici nu sunt ei abilitati sa faca asemenea constatari. Teoretic esti in stare de incompatibilitate. Practic, cine sa verifice si cine sa sactioneze? CCJ o poate face numai in masura in care esti membru. Acum, ce se intampla in ipoteza cetateanului cu spirit civic? nimica pt ca tu ai 2 ctr perfect legal incheiate, in fata oricaror reclamatii CIM te apara 100%.
desi sunt nenumarati CJ cu SRLuri sau PFAuri, eu nu am auzit inca de nici unul sanctionat sau sa fi avut probleme, facand exceptie cei cu activ juridice in AC, in urma deciziei, dealtfel perfect legale a ICCJ, despre care se poate din nou discuta.
Repet, varianta asta nu este 100% in spiritul legii insa este 110% in spiritul vremurilor pe care le traim. Ceea ce spun eu NU este un sfat, este o constatare a unor fapte car exista.....in rest toata lumea este libera sa faca cum crede dar si sa suporte eventualele consecinte.
Parerea mea...:D
fara CIM nu poate fi solutie...numai co omu a pus o intrebarea intr-un mod atat de nevinovat (nu ca acest aspect nu s-ar fi discutat de 1000000 de ori) incat m-am simtit obligat sa detaliez prmiul post, care putea sa il induca in eroare.:">