avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilieri juridici vs. persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilieri juridici vs. persoana fizica autorizata

am o nelamurire si va rog sa ma ajutati, anume: profesia de consilier juridic este incompatibila cu PFA-ul? In statutul consilierilor se spune ca este incompatibila cu "profesii autorizate sau salarizate".

Si daca imi fac PFA care sunt implicatiile in caz de incompatibilitate?
Am deschis chiar si eu acest subiect, anul trecut; eu merg pe pfa cu cod caen vechi 7114 consultanta; oricum la ORC nu-ti accepta pe cons. juridica; eu am primit "ok-ul" de la presedintele colegiului.Nici la finante nu m-a intrebat nimeni nimic; nu-i reprezentare in instanta este consultare comerciala; si nu am vrut srl fiindca implica mai multe chestii contabile.
Da, pana aici totul e "ok". Desi nu stiu ce inseamna ok intre ghilimele...
Dar daca ai vreo problemuta cu vreun partener de afaceri, ce corespondenta comerciala poti folosi in avantajul tau? Foarte putina, atat cat sa nu reiasa din ea ca rpestezi servicii juridice... Mai mult, nici nu poti tine, legal, evidenta contractelor, caci ele sunt incheiate fara respectarea obiectului pe care e autorizat PFA-ul...
Ca sa nu mai spun ca, daca se supara vreun client, in gura politiei cu tine! Si el are, de regula, un document din care sa reiasa ce fel de servicii prestezi. Si chiar toate serviciile tot nu le poti face, ca nu vad cum pui concluzii in fata instantelor daca e cazul...
Ceea ce faci e ilegal si poate duce la anularea autorizatiei. Cel putin.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Pana la urma tot citind acest subiect chiar nu stiu ce sa mai cred; unii ca e posibil altii, cei mai multi , ca nu ar fi;eu una mi-am deschis acest pfa numai pt. soc. com( infiintari, modificari, numai orc); nu am de gand reprez. in instanta sau pe altundeva; in contractul de consultanta nu mentionez serv. jur. ci consultanta comerciala( de ex. redactare acte, depunere acte pt. sc....);ghilimele nu urmareau ceva anume ci voiam sa iasa in evidenta ca am discutat la colegiu despre asta.Oricum mi se pare o mare aberatie ca nu poti face si altceva, in domeniu, pe langa servici; daca aveam 3000 euro salariu nu recurgeam la pfa.Se putea si fara pfa, de fapt fara srl, fara nimik, dar m-am gandit sa dau omului chitanta, nu sa merg" la negru' asa cum se practica de catre foarte multi, dintre colegii nostri.Ei, oricum si daca am gresit ce pot sa afac acum, cand tocmai am si eu ceva clienti:D?
Si pe oameni, clienti in baza caror acte ii reprezinta in fata ORC?
Si ce consultanta comerciala inseamna redactare de acte juridice in esenta? Si cred ca astfel de consultanta, pentru afaceri, era 7414, nu 7114 care nu stiu ce inseamna...
Iar la ORC se prezinta omul in fata unui judecator delegat, ORC fiintand pe langa tribunalul civil teritorial. :D Deci esti in fata unei instante acolo...
Eu cred ca e ilegal si ca o astfel de persoana poate raspunde penal. Si e riscant, mai ales daca se supara vreun client.
AVLIL a scris:
Si pe oameni, clienti in baza caror acte ii reprezinta in fata ORC?

Imputernicirea prin hotararea AGA/asociat unic, probabil. Nu comenteaza nimeni de la RC, iar clientul e fericit. Ce mai conteaza fondul relatiei juridice "client" - "consultant"?

Alte discuții în legătură

Un consilier juridic poate presta servicii in calitate de pfa? OANA GORAN OANA GORAN am uarmatoarea nelamurire: un consilier juridic poate presta servicii juridice in calitate de pfa, se poate ??? daca da, ce presupune acest lucru.?? va ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic incompatibil cu pfa? idi idi Buna ziua! sunt o desteapta,X-( cons. jur. de cateva luni, care tocmai si-a deschis PFA, cod caen 7414-activ de consultanta pt. afaceri si management.Ideea mea ... (vezi toată discuția)
Pfa cod caen 7022-jurisconsult aj aj Sunt licentiat in drept, nu sunt inregistrat in Colegiul Consilierilor juridici, am CIM ca jurisconsult, am si PFA cu aceeasi societate, tot ca jurisconsult. ... (vezi toată discuția)