avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor catre tata

buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care ar fi sansele ca tatalui sa-i fie incredintat un minor de 6 ani in conditiile in care veniturile si conditiile pe care le pot oferi cei doi parinti sunt relativ egale, dar tatal este cel care se ocupa de copil - il duce si-l aduce de la gradinita, se joaca, il duce in vizite, etc, legaturile dintre ei fiind extrem de stranse. De la ce varsta se poate cere si lua in considerare si opinia minorului?
E posibila, dar nefiind obligatorie, nu se prea leaga la cap instantele cu asta...
Iar privitor la posibilitatile materiale, instanta nu compara asa ceva. Nu are relevanta decat daca parintele caruia ii e incredintat are cu ce sa-l creasca. Nu are nicio semnificatie ca celalalt parinte il poate tine numai in puf.
Aveti sanse numai daca aratati ca ea este o mama rea. In rest, inca slab in Romania.
Intrebarea mea se referea, de fapt, la posibilitatea ca tatal sa solicite audierea minorului si in ce masura - si mai ales de la ce varsta - se va tine cont de faptul ca acesta ar spune raspicat ca vrea sa stea cu tatal si ar refuza cu indarjire optiunea de a sta cu mama.

Mama nu e rea, e... indiferenta, adica se duce la serivici, se intoarce, mai face din cand in cand cate ceva prin casa si...atat. Nu se poarta rau cu copilul, nu-l bate, doar ca nu au nimic in comun decat ca impart acelasi spatiu locativ, nu joaca, nu colorat, nu desene animate, nu...Dar refuza la modul absolut orice optiune de divort amiabil si bineinteles copilul e folosit ca mijloc de santaj, date fiind legaturile foarte stranse dintre acesta si tatal sau.
Instanţa judecătorească va hotărî, odată cu pronunţarea divorţului, căruia dintre părinţi vor fi încredinţaţi copiii minori. În acest scop, instanţa va asculta părinţii şi autoritatea tutelară şi, ţinând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacă au împlinit vârsta de zece ani, si va hotărî cui va fi incredintat copilul , tatălui sau mamei.


In speta, minorul in varsta de 6 ani nu poate fi ascultat.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art. 24
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
Dreptul de a fi ascultat conferă copilului posibilitatea de a cere şi de a primi orice informaţie pertinentă, de a fi consultat, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea opinia sa, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte. Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare şi li se va acorda importanţa cuvenită, în raport cu vârsta şi cu gradul de maturitate a copilului.

Alte discuții în legătură

Urgent Nico Preda Nico Preda care sunt drepturile tatalui asupra unui copil dupa ce ai primit incuviintarea de nume al tatalui?copilul meu nu a purtat numele tatalui timp de 5 ani acum am ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor notme notme am divortat in anul 2007 la cererea fostului sot, insa in fapt a fost un divoert de comun acord;baiatul nostru nascut in 2004 i-a fost incredintat lui, cu ... (vezi toată discuția)
Copil! rpetre79 rpetre79 La divort nu am stiut ca pot avea dreptul sa imi vizitez copilul incredintat sotului.Ce pot face acum dupa 6 ani sa-l pot vizita,deoarece tatal nu-mi ... (vezi toată discuția)