Rerferitor la discutia anterioara despre cui se vireaza banii, exista si indrumari pentru contabilitatea clientelei proprii (o sa caut ca nu mai stiu exact unde sunt afisate), unde scrie clar ca banii se vireaza de client formei de exercitare, iar aceasta ii da colaboratorului partea convenita (care poate fi mai mica de 100%, aici distractie!).
PS: am ramas in urma, ce sa-i fac, am lipsit si incerc sa recuperez...
Buna ziua! Am tot urmarit acest subiect dar ca sa nu spun ca multe mi se par neclare, adresez direct intrebarea, chiar daca partial s-a raspuns dar sigur nu sunt singur in aceasta situatie : sunt avocat stagiar din martie a.c. cu un contract de colaborare de 800 lei. Atat primesc intr-o luna. Concis : cat si cui trebuie sa platesc si ce cheltuieli pot deduce ?
Stiu ca sunt f. multi in situatia mea care habar nu au ce sa faca, de la barou nu aflam absolut nimic, financiar e ...greu, mai si platesc multe taxe, nu deduc nimic, scade din poezie...
Multumesc anticipat!
Ai de platit:
- lunar 10% din venit sau 80 lei daca nu ai niciun venit intr-o luna la Barou (CAA)
- 16% din venitul anual - impozit
- teoretic, 6,5% la sanatate, dar aici e de discutat - avocatii nu considera ca fac parte din sistemul respectiv , unii platesc, altii nu :)
De dedus poti deduce:
- contributia CAA
- taxele de intrare in profesie (in principal cea de 2400 lei) si cam tot ce are legatura cu profesia (INPPA, etc)
- bonurile de combustibil daca ai un ctr de comodat pentru un autoturism.
-carti juridice
Probabil mai poti deduce si altele, eu am scris doar ce am dedus eu pana acum.
:offtopic: Va rog sa nu mai citati mesajul care este exact inaintea celui postat de dv. E redundant. Multumesc pentru intelegere.
Buna ziua, as avea si eu o nelamurire intrucat de la Barou nimeni nu m-a lamurit cu nimic...Eu platesc lunar 220 lei RON la Barou,adica suma minima. E obligatoriu sa platesti 150 pe luna indiferent daca i faci sau daca nu i faci, adica 10% din venitul obligatoriu .Restul de 550.000 lei vechi sunt contributiile pentru UA si pentru barou. In conditiile astea, daca intru in maternitate, la ce suma am dreptul de la Barou?Se cumuleaza cu cea luata de la stat? Sumele primite in acest caz sunt impozabile? In momentul in care intri in concediu de materniatate mai platesti darile catre barou si stat sau poti sa te suspenzi pana la implinirea celor 2 ani? Am gasit pareri contradictorii si tare as avea nevoie de o lamurire..Va multumesc
Iacata chestiune, mare-mare minune! S-a gandit CAA, care nu se stie cum va sustine pensiile avocatilor peste 20 de ani, ca nu face nicio investitie financiara sau de alta natura, cu exceptie, CAA s-a gandit ca mai vrea bani, ca nu-i ajung...
Astfel, este vorba despre pensiile facultative ale avocatilor, facultativ este sa ai pensie toto la ei!:D
Care e dus cu pluta, in conditiile in care orice fond de pensii private existent in Romania este mai profitabil ca ei?
Care avocat, care nu stie care e rata cresterii contributiilor sale la CAA, cat se duce in pensie si cat in servicii medicale, asigurari sociale.... Care avocat isi face, si facultativ, pensie? :O
Bafta multa, tuturor! :))
P.S. cella, s-a discutat pe larg pe temele aratate de tine, subiecte intregi.