avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Taxe avocati, cheltuieli deductibile avocati
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Taxe avocati, cheltuieli deductibile avocati

Hai sa ne imaginam ca avocatul x primeste onorariu 1000 de ron.

Cate taxe trebuie sa plateasca avocatul ca urmare a onorariului incasat?

Sunt curios la ce procent o sa ajungem :)
Roxana Zbarnea a scris:
[...] contractul de asistenta se va incheia intre forma de exercitare a profesiei [...] si client [...] .....
Colaboratorul emite factura si chitanta pentru incasari atat din partea formei de exercitare a profesiei(in virtutea contractului de colaborare incheiat) cat si pentru clientela personala....deci trebuie sa aiba CIF


Acum, dupa o frana brusca in care se presupunea ca trebuia sa mi se deschida airbagurile... ce sa mai inteleg? Nu stiu ce ai vrut sa-mi transmiti, sincer. Asa cum am spus si eu, ai mai spus si tu o data ca un colaborator nu e titular sau asociat! Ce bine! Avem de doua ori aceeasi parere! =D>
Asta spuneam si eu, ca el nu poate avea sediu propriu, deci nu poate incheia comodat pe un sediu. :O
Nu inteleg cum influienteaza asta faptul ca ai spus ca un colaborator taie chitanta si pentru client si pentru contractul de colaborare. Aici... eu vad si alta Marie, si nici macar aceeasi palarie!
Colaboratorului i se cuvine un minim de 800 lei/luna conf contractului de colaborare.......ptr activitatile prestate ptr forma de exercitare a profesiei.....deci colaboratorul va emite factura ptr aceasta suma, catre societate.
In cazul in care are si clienti personali(mama, tata, frati, surori si tot neamu, prieteni samd), emite factura si chitanta catre si ptr acestia
ma refeream la existenta CIF-ului...
Eu am intrat in avocatura in 1999 si aveam Cod Fiscal, asa se numea atunic, apoi s-a trecut la Codul Unic de Inregistrare pentru persoanele fizice autorizate, iar acum iarasi se opereaza cu acel CIF. Faptul ca prin contractul de colaborare, stagiarul trebuie sa realizeze minim 800 lei, inseamna ca daca intr-o luna nu reuseste sa incaseze acesti bani, din oficii, sau clientela proprie, indrumatorul este obligat sa ii dea o redactare, un contract, ceva pentru care stagiarul sa taie chitanta si sa faca treaba pentru care este platit. Nu trebuie sa faca nimeni evaziune fiscala.
Eu, desi eram stagiara, am reusit sa achizitionez un sediu, insa cat timp eram stagiara, sediul profesional era la maestru. Abia cand am devenit definitiva am trecut la nouol sediu. Insa, pentru acest sediu mi-am dedus cheltuielile inca de cand eram stagiara.

Eu am avut un indrumator/maestru (asa ii zicea pe atunci) foarte corect. Pentru toate activitatile pe care le faceam eram platita. Chiar si cand i-am redactat pentru el, personal, o cerere, am facut contract de asistenta juridica intre noi si mi-a platit onorar, desi i-as fi facut gratis. Insa nu am facut niciodata munca de secretara, pentru asta avea pe altcineva platit.
Cei 800 de lei trebuie retrocedati catre colab indiferent de cat mai face el din oficii si clienti proprii.
Clientii proprii incheie contract cu forma profesionala si asta ii taie lui chitanta.
Apoi, forma ii retrocedeaza un procent (asa cum e stabilit in contr. de colab.) colaboratorului.
Nu inteleg de ce sa afci lucrul asta direct, ca nu merg relatiile asa... nu ai baza juridica sa tai, ca si colaborator, chitanta clientului personal.
Nu vad cum sa-ti poti deduce cheltuielile cu un sediu care nu-ti e inca sediu... Mie nu-mi miroase bine... :-/

Alte discuții în legătură

Intrebare taxe anuale barou Tut_trademark Tut_trademark buna ziua.zilele trecute discutam la o cafea cu o studenta din anu 4 la o universitate prestigioasa din romania si se plangea ca ar vrea sa dea examenul de ... (vezi toată discuția)
Stagiatura , conditii maestru siempreska siempreska Unde gasesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un avocat definitiv pentru a fi maestru? As vrea sa stiu ce cheltuieli si taxe are de platit pt a ... (vezi toată discuția)
Pfa obligat sau nu la sanatate? nae2012 nae2012 Buna ziua. Am un PFA si am realizat un venit de 25000 lei brut iar cheltuieli de 7000 de lei in anul 2018. Mai sunt obligat sau nu la sanatate? (vezi toată discuția)