Solicit spijinul dvs.pentru a ma sfatuii in urmatoarea problema:
In prezent ma aflu in tratative foarte avansate de a cumpara o casa cu gradina la tara si doresc sa stiu de la inceput , calea cea mai simpla pe care trebuie sa o urmez pentru a simplifica obtinerea dreptului de proprietate a acestui imobil pe numele meu, tinand seama de urmatoarea situatie:
In fapt imobilul in cauza a fost cumparat in anul 1970 de actualul vanzator B.A. de la S.I. in prezent decedat, in baza unui inscris sub semnaruara privata neautentificat. B.A. l-a avut in posesie si l-a folosit neantrerupt pana in momentul de fata, avand pozitie deschisa in registrul agricol si platind impozitul in numele sau la zi. De precizat ca S.I. a mostenit in fapt acest imobil, iar in extrasul CF ca proprietar al imobilului este inscris S.C. tatal lui S.I. si acesta fiind decedat. In momentul de fata mai sunt in viata 2 fii a lui S.I.,mostenitori de drept care nu au revendicat sub nici o forma pana in prezent acest imobil :)
In speranta obtinerii unor sfaturi bune, va multumesc anticipat.
Nu am de unde sti ce implicatii are, exact, situatia dv. particulara. Cate acte mai sunt de cautat, cat de vechi etc.
Depinde si de partea adversa cat de mult poate dura procesul.
Nu pot sti ce implicatii mai apar pe parcurs, poate intervine cineva in proces, nu pot prevedea, ca nu sunt Mama Omida... :P
Nici nu am vazut actele, sa vad cat de clare sunt etc., in functie de asta e procedura greoaie sau nu. Depinde cat de repede vine expertul, cate dosare are si el, nu pot cunoaste aceste lucruri.
De costisitor, depinde de valoarea terenului pe care iar nu o am.
Adica nu am date sa va dau mai multe informatii.
Presupuneri nu fac. Si nici exemple similare nu dau, am avut experiente in care clientul credea ca asa e si situatia lui.
Mergeti la avocat cu actele omului sau sa mearga el.
Da, e necesara expertiza, nu numai pentru valoarea terenului, dar si pentru identificarea sa.
........vanzatorul mai poate cere mostenitorilor proprietarilor tabulari, pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare, daca pretul a fost achitat integral, iar acestia s-au aflat tot timpul in posesia terenului.
Actul sub semnatura privata are valoarea unui antecontract de vanzare cumparare.
Dupa 30 de ani? :O ASre valoare, dar sunt drepturi personale, se opune mostenitorilor doar daca e precizat expres.
Ma indoiesc.
Ce nu va place la uzucapiune? E aproape o formalitate, inteleg totusi ca sunt destule dovezi in caz...
Recunosc ca este greu sa te pronunti intr-o speta in care nu ai prea multe detalii, dar am sperat ca cel putin orientativ i-mi ve-ti furniza unele date legat de costuri (onorar si alte taxe), altele decat valoarea imobilului pe care vanzatorul B.A. mi l-a lasat la ultimul pret de 40.000 EURO. Este o casa veche, cu anexe gospodaresti si o gradina de 3.000 mp situata intr-n sat care se afla la o distanta de 18 km.de cel mai apropiat oras. Atat casa cat si gradina sunt imprejmuite, terenul este delimitat, avand de toate partile vecini si este acelasi gard de prin anii 1970. In acest caz mai trebuie expertiza ?
Pana la urma va rog sa ma ajutati sa ies din usoara confuzie in care cred ca am intrat, luand in calcul si varianta propusa de stefanna si comentata mai sus. Intr-o astfel de situatie sunt conditionat de vreun termen sau de mentiuni exprese in contractul sub semnatuara privata ?
Nu cred ca are mari sanse actiunea propusa de Stefana. Este parerea mea.
Ma intrebati iar daca e necesara expertiza?
E musai sa mergeti la un avocat. Va poate si estima costul.
Nu mereu are legatura cat crede clientul ca face terenul cu valoarea lui sau cu ceea ce reiese din expertiza. :D