avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia pt cresterea copilului la avocati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia pt cresterea copilului la avocati

Buna ziua.

As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe activitatea ca avocat stagiar in luna martie, dar pana la sfarsitul lunii febr voi continua sa lucrez la firma la care sunt angajata.

Problema este ca sunt insarcinata in aproape 2 luni si nu stiu exact cum sa procedez (sau cum se procedeaza in cadrul profesiei de avocat) pentru a avea stagiul de cotizare de 12 luni neintrerupt, pt a putea beneficia de concediu de maternitate si, ulterior de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MiriamT , utilizator 14:01, 30 Martie 2010
Nu. Indemnizatia ti se va plati de catre Casa de asigurari a avocatilor.
lory10 a scris:
trebuie sa realizezi venituri in fiecare luna si-atat! nu cat mai multe.... indemnizatia pt cresterea copilului e in suma fixa de ceva vreme.....

Sigur... in sistemul public

In sistemul de asigurari al avocatilor, Statutul CAA ([ link extern ] :

"Art. 91 - CUantumul indemnizatiei lunare se stabileste in raport cu media veniturilor lunare pe primele 12 luni anterioare cererii, determinata in raport cu contributiile la sistem. "

Apoi Regulamentul ([ link extern ] )

"Art 22^12 - (2) Calculul indemnizatiei prevazute la alin. 1 este urmatorul:
a) baza de calcul este [..] determinata de media contributiilor lunare efectiv platite la fondul CAA pe ultimele 12 luni;
b)cuantumul indemnizatiei [...] se determina prin aplicarea unui procent de 85% din venitul net aferent contributiei determinate cf lit a);
c) cuantumul indemnizatiei [...] nu poate fi mai mic de 40% si nici mai mare de 100% din venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat stabilit de Consiliul UNBR "

dar in cazul meu cum ar fii?
incep teoretic stagiatura din ianuarie dar pana in acel moment nu am lucrat si urmeaza sa nasc in august. voi beneficia de aceasta indemnizatie?
Ma tem ca nu... Numai 3 luni dupa terminarea facultatii e perioada asimilata, plus apoi somajul daca l-ai solicitat. Daca nu si nici nu ai avut alte venituri impozabile (vreun contract de munca, drepturi de proprietate intelectuala, PFA), nu indeplinesti cerinta celor 12 luni anterioare nasterii in care sa fi platit impozit.
cine acorda cic? eu am fost la primarie si biata duduie nu se mai intalnise chipurile cu un asemenea caz (undeva in provincie), adica sa intocmeasca dosar ind pt avocat. asa ca mi-a umplut bratele cu tipizate pt a fi completate de catre angajator. i-am explicat ca moi avem alt statut. m-am blocat in birocratie! am nevoie - sa-mi confirm ca nu am luat-o razna - sa aflu de unde iau CIC, si ce acte trebuie duse la primarie. si inca ceva: nu trebuie sa te suspenzi pe per cresterii copilului, daca platesti contributia, vechimea merge!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Avocatii beneficiaza de indemnizatia de crestere copil conform legii mamelor? ContSters102262 ContSters102262 buna ziua sunt avocat si doresc sa ma lamuresc asupra unei probleme. in conditiile in care am avut un venit (din profesia de avocat, declarat lunar la CAA), ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil stefanopol gabriela stefanopol gabriela as dori sa stiu daca deducerea personala intra in baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil (vezi toată discuția)