Felicitari mamicilor pentru bebei sa fie sanatosi si sa se bucure de ei!! Si eu sunt avocat si am nascut pe 5 decembrie, motiv pt care m-am agitat de zor sa aflu ce pot lua si de unde.
Teoretic ca avocat ai urmatoarele drepturi:
1. concediu maternitate de 126 zile (care se poate lua cel mai devreme cu 84 zile inainte de data nasterii) platit de:
a) CAAV (daca imi amintesc bine e suficient un stagiu de cotizare de 6 luni); si (in mod cumulativ)
b) casa de sanatate cu conditia sa ai la zi platite contributiile de 5,5% si sa faci o asigurare suplimentara de 0,85% din venituri (este suficient un stagiu de cotizare de o luna);
2. concediu de ingrijire copil pana la 2 ani, platit de:
a) CAAV; si (in mod cumulativ)
b) primarie in suma de 85% din venitul net (brut minus cheltuieli deductibile) minus impozit- vezi si articolul
www.avocatnet.ro/content/art...
finit-veniturile-luate-in-calcul-la-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului.html
Pt indemnizatia de ingrijire copil ai nevoie de 12 luni contributii la sistem (impozit), insa am impresia ca si cele 126 zile de concediu de maternitate sunt asimilate stagiului de cotizare si ai putea la o adica sa ti le iei pe toate dupa ce nasti asa incat o sa ai 8 luni de contributie inainte de data nasterii plus inca 4 luni (126 zile) si o sa ajungi la 12 luni cat iti trebuie tie.
Am mai scris despre concediul de maternitate la avocati si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru orice alte lamuriri iti stau cu placere la dispozitie.