avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia pt cresterea copilului la avocati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia pt cresterea copilului la avocati

Buna ziua.

As dori sa va intreb in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului in cazul unei avocate stagiare. Ma aflu in situatia de a incepe activitatea ca avocat stagiar in luna martie, dar pana la sfarsitul lunii febr voi continua sa lucrez la firma la care sunt angajata.

Problema este ca sunt insarcinata in aproape 2 luni si nu stiu exact cum sa procedez (sau cum se procedeaza in cadrul profesiei de avocat) pentru a avea stagiul de cotizare de 12 luni neintrerupt, pt a putea beneficia de concediu de maternitate si, ulterior de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MiriamT , utilizator 14:01, 30 Martie 2010
Felicitari mamicilor pentru bebei sa fie sanatosi si sa se bucure de ei!! Si eu sunt avocat si am nascut pe 5 decembrie, motiv pt care m-am agitat de zor sa aflu ce pot lua si de unde.

Teoretic ca avocat ai urmatoarele drepturi:

1. concediu maternitate de 126 zile (care se poate lua cel mai devreme cu 84 zile inainte de data nasterii) platit de:

a) CAAV (daca imi amintesc bine e suficient un stagiu de cotizare de 6 luni); si (in mod cumulativ)
b) casa de sanatate cu conditia sa ai la zi platite contributiile de 5,5% si sa faci o asigurare suplimentara de 0,85% din venituri (este suficient un stagiu de cotizare de o luna);

2. concediu de ingrijire copil pana la 2 ani, platit de:

a) CAAV; si (in mod cumulativ)
b) primarie in suma de 85% din venitul net (brut minus cheltuieli deductibile) minus impozit- vezi si articolul www.avocatnet.ro/content/art...
finit-veniturile-luate-in-calcul-la-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului.html

Pt indemnizatia de ingrijire copil ai nevoie de 12 luni contributii la sistem (impozit), insa am impresia ca si cele 126 zile de concediu de maternitate sunt asimilate stagiului de cotizare si ai putea la o adica sa ti le iei pe toate dupa ce nasti asa incat o sa ai 8 luni de contributie inainte de data nasterii plus inca 4 luni (126 zile) si o sa ajungi la 12 luni cat iti trebuie tie.

Am mai scris despre concediul de maternitate la avocati si aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru orice alte lamuriri iti stau cu placere la dispozitie.
Sora mea este avocat. A nascut in data de 25 iunie 2009. De 2 saptamani incearca sa intocmeasca dosarul pentru acordarea indemnizatie dar fara succes. Nimeni nu stie exact ce trebuie, cum trebuie.
De unde poate ridica situatria cu veniturile realizate pe ultimile 12 luni? Cei de la Fisc s-au crucit cand a intrebat.
Nu stiu daca m-am exprimat clar dar daca exista cineva care a reusit sa intocmesca dosarul va rog sa imi specificati pasii.

Va multumesc

Sfatul meu este sa isi faca declaratia 200 de venituri si cheltuieli pe 2009 (ca oricum nu va mai obtine venituri impozabile pana la sfarsitul anului) si sa o depuna la fisc urmand a solicita eliberarea unor adeverinte de venit pe 2009 si 2008 (exista un tipizat de adeverinta pe care il au cei de la fisc, insa trebuie sa scrie ca s-a eliberat pentru primarie).

Atentie ca exista in lege sau in normele metodologice (trebuie verificat: [ link extern ] .

Succes!
Multumesc pentru raspunsul promt.
Mi-a fost de mare folos
Buna ziua,
puteti sa ma lamuriti si pe mine cu indemnizatia pentru cresterea copilului acordata de stat? sunt avocat si de o luna de zile incerc ba pe la primarie, ba pe la barou sa vad de unde pot lua indemnizatia. la barou mi se spune ca nu pot lua mai mult de 1250 lei (venitul mediu brut stabilit de UNBR) si nu mai putin de 540 lei, insa eu am castigat destul de bine ca avocat in anul anterior nasterii copilului (mai 2009), am platit impozitul aferent, si suma data de CAAV mi se pare mica.
as vrea sa imi depun dosarul incepand din luna decembrie 2009 la stat, intrucat pana acum am lucrat si am avut venit, insa din luna decembrie vreau sa intru in crestere copil.
care sunt documentele pe care trebuie sa le depun la primarie?va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Avocatii beneficiaza de indemnizatia de crestere copil conform legii mamelor? ContSters102262 ContSters102262 buna ziua sunt avocat si doresc sa ma lamuresc asupra unei probleme. in conditiile in care am avut un venit (din profesia de avocat, declarat lunar la CAA), ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil stefanopol gabriela stefanopol gabriela as dori sa stiu daca deducerea personala intra in baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil (vezi toată discuția)