avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore lucrate in week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore lucrate in week-end

Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care acestea nu sunt ore suplimentare, ci se incadreaza in 40 ore / saptamana ? Si nici numarul orelor intr-o luna nu depaseste timpul normal de munca ?
Poate stie cineva ... multumesc anticipat ...
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 09:38, 14 Martie 2008
Nu au ce sa obiecteze cei de la ITM.
Nu sunt specificate nicaieri ramurile din economie unde se pot incheia contracte pentru munca in ture.
Singurul lucru de care se leaga de obicei inspectorii ITM este nerespectarea acelui repaus saptamanal precum si acordarea sporurilor, modul in care sunt facute pontajele. Lucrurile astea trebuie avute in vedere si sa corespunda prevederilor CM si CCM.
Referitor la repausul saptamanal, acesta poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Am verificat acum codul muncii si am citit la art.132 pct. 3 ca "În situatia prevãzutã la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã" #-o
Pana la urma, acest spor pentru zilele de sambata si duminica trebuie platit sau nu ? Cei de la ITM nu vor sa imi inregistreze actele aditionale la CIM decat daca prevad si acest spor de 3% ??? Aceasta valoare este una minima ? Eu nu am vazut-o nicaieri ...
Art.41 alin.3 din CCMN pe anii 2007 /2010 prevede un spor de 100% din salariul de bază pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale.

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)
Program lucru inegal - sporuri IrinaDu IrinaDu Buna ziua, Lucrez la o companie IT de Outsourcing care isi desfasoara activitatea 24/7. Programul meu este pe ture de la 7 AM la 3:30 PM, de la 3:30 la ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)