avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre succesiune.

Buna seara,
Tatal meu a decedat acum 2 ani....suntem 3 surori si cu mama.Timp de 2 ani dupa decesul tatalui cele doua surori mai mari au tot amanat sa mergem la notar sa stabilim cotele de pe urma tatalui si sa primim certificat de mostenitor. Mi-am luat inima in dinti si m-am dus eu la notar si am deschis cerere.Spre uimirea mea am constatat ca cele doua surori nu prea doresc sa vina la notar si nu doresc sa impartim cheltuiala facuta cu aceasta ocazie.Oare este normal?Problema este ca eu fiind cea mai mica dintre surori tatal si cu mama mea au dorit sa-mi lase mie casa,celelalte fiind realizate si avand casa.Dar acum fiecare a spus ca vor partea tatalui dar ca renunta la partea mamei.Sora cea mare a sutinut in acesti 2 ani ca nu vrea nici partea tatalui dar acum,ca trebuie sa vina la succesiune s-a razgandit.In schimb a tot incercat sa amane si de data aceasta prezentarea la notariat spunand sa aman si acum succesiunea in schimbul unei declaratii facute la notariat cum ca ele nu vor avea pretentii la partea mamei.Mie nu mi se pare corect si legal si pe deasupra ce incredere sa mai am eu daca brusc s-a razgandit si asupra partii tatalui?Si as dori sa stiu care ar fi pasii de urmat pentru a avea siguranta ca partea mamei imi va reveni mie mai tarziu fara a mai depinde de surori?Mentionez ca surorile ii spun mamei sa nu cumva sa faca vreun act cu mine sau cu altcineva(mama fiind batrana si pensionara)pe viitor.Eu m-am gandit sa fac intabularea si cadastru ca apoi sa discut cu mama si sa facem un contract,ceva ca sa nu mai existe probleme in viitor.Problema este a surorilor care sadesc neancrederea in mama spunand ca un act nu are nici o valoare si sa nu aiba incredere.Nu stiu cum sa combat aceasta strategie pe viitor pentru ca stiu care a fost vointa tatalui dar imbolnavindu-se brusc nu ne-am gandit la absolut nimic si stiu si care este vointa mamei in prezent.
Cel mai recent răspuns: andreeabalanta , utilizator 22:37, 24 Februarie 2008
A cui liniste?
Instrainarile facute unui succesibil in linie drepata cu rezerva uzufructului sunt prezumate a fi donatii. Si de prezumtia asta vor beneficia surorile.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2008
romascanu, moderator
Linistea fiicei... adica mai bine linistea celorlalte fiice, care cand se vor judeca sa desfiinteze contractul, beneficiaza deja de prezumtia de gratuitate... :D
Cum spunea si Nicoleta mai sus...
Legea nu interzice, da' nu-i un act bun de facut in cazul asta. Vezi 845 civil parca.
Daca are bani sa cumpere casa, atunci merge, da sa aiba dovada clara a platii pretului, eventual prin banca.
Daca nu, nu are rost sa se lege la cap.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Pana la urma m-ati incurcat de tot!:(Nu mai stiu nici daca e bine sa fac act de vanzare cumparare cu uzufruct viager sau cu clauza de intretinere,banii pentru plata apartamentului nu i-as avea caci daca i-as fi avut vreodata nu m-as mai fi preocupat de caminul meu,mai bine zis al mamei mele.
Intr-un viitor apropiat va trebui sa vin intr-o audienta la dumneavoastra.
Andreea.
Interesant cum interesul coloreaza ochelarii oamenilor.

Trei surori au toate trei aceleasi drepturi la averea parintilor. De ce urmariti dumneavoastra sa va deposedati surorile de un drept la care au exact la fel de multa indreptatire ca si dvs, si de ce va imaginati ca legea ar trebui sa va ajute in asa treaba ?

Nu e "simplu", si pe buna dreptate, si cam din aceleasi motive pentru care nu puteti sa va acordati proprietatea vecinilor si drepturile trecatorilor pe drum.
Nu se aplica in toate cazurile ce spuneti dv.
Sunt de acord cu aceasta idee, dar nu cred ca oamenii nu si-au ajutat fiicele celelalte pana au ajuns la casa lor.
Trebuie vazut exact si daca celelalte surori au primit, in timp, vreo donatie de la parinti. Si acestea se scad...
Exemplu: un om are 5 baieti. ii duce pe fiecare la casa lor: face 2 case langa el, pentru 2 copii; face una mai departe, pentru al III-lea. Mai cumpara un apartament, ca unul nu voia deloc sa stea la tara...
Si moare!
Acu': e cinstit fata de mezin sa imparta casa parinteasca?
Eu cred ca doamna chiar trebuie sa mearga la o consultatie juridica, pentru ca trebuie cunoscuta toata situatia de fapt. Si daca dumneaei vrea pur si simplu sa ia casa fara ca ceilalti copii sa fi avut si ei beneficii, fara sa dea bani sau vreun alt efort in schimd, stati linistit, actul e anulabil.
Deci... nu se poate trece peste aceste rigori ale legii.

Alte discuții în legătură

Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii, renuntarea la succesiune si recuperarea datoriei se pot face in acelasi act notarial? Tudor-Radu Tudor-Radu Buna ziua. Sora imi datoreaza 80 000E, imprumutati cu act la notar, dar nu are de unde sa mi-i dea si a propus sa mergem sa dezbatem succesiunea dupa tata ... (vezi toată discuția)
Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)