avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre succesiune.

Buna seara,
Tatal meu a decedat acum 2 ani....suntem 3 surori si cu mama.Timp de 2 ani dupa decesul tatalui cele doua surori mai mari au tot amanat sa mergem la notar sa stabilim cotele de pe urma tatalui si sa primim certificat de mostenitor. Mi-am luat inima in dinti si m-am dus eu la notar si am deschis cerere.Spre uimirea mea am constatat ca cele doua surori nu prea doresc sa vina la notar si nu doresc sa impartim cheltuiala facuta cu aceasta ocazie.Oare este normal?Problema este ca eu fiind cea mai mica dintre surori tatal si cu mama mea au dorit sa-mi lase mie casa,celelalte fiind realizate si avand casa.Dar acum fiecare a spus ca vor partea tatalui dar ca renunta la partea mamei.Sora cea mare a sutinut in acesti 2 ani ca nu vrea nici partea tatalui dar acum,ca trebuie sa vina la succesiune s-a razgandit.In schimb a tot incercat sa amane si de data aceasta prezentarea la notariat spunand sa aman si acum succesiunea in schimbul unei declaratii facute la notariat cum ca ele nu vor avea pretentii la partea mamei.Mie nu mi se pare corect si legal si pe deasupra ce incredere sa mai am eu daca brusc s-a razgandit si asupra partii tatalui?Si as dori sa stiu care ar fi pasii de urmat pentru a avea siguranta ca partea mamei imi va reveni mie mai tarziu fara a mai depinde de surori?Mentionez ca surorile ii spun mamei sa nu cumva sa faca vreun act cu mine sau cu altcineva(mama fiind batrana si pensionara)pe viitor.Eu m-am gandit sa fac intabularea si cadastru ca apoi sa discut cu mama si sa facem un contract,ceva ca sa nu mai existe probleme in viitor.Problema este a surorilor care sadesc neancrederea in mama spunand ca un act nu are nici o valoare si sa nu aiba incredere.Nu stiu cum sa combat aceasta strategie pe viitor pentru ca stiu care a fost vointa tatalui dar imbolnavindu-se brusc nu ne-am gandit la absolut nimic si stiu si care este vointa mamei in prezent.
Cel mai recent răspuns: andreeabalanta , utilizator 22:37, 24 Februarie 2008
mpopescu a scris:

Stimata doamna, legile nu sunt facute pentru cazuri particulare, ci pentru cazuri generale, si se aplica cazurilor particulare, asa cum se poate.

Nimeni nu pierde un drept pentru ca "ce nevoie mai are de el". Acest mod de a rationa nu va aduce decat timp si nervi pierduti. Nici o instanta de niciunde nu va decide sa ia ceva unui om si sa dea altuia, pentru ca primul "n-are nevoie".

Indiferent care e situatia concreta, din aceasta linie de argumentatie nu veti obtine nimic.

Daca este adevarat ca vointa tatalui a fost sa va lase casa dumneavoastra, si nu surorilor, si puteati proba aceasta (prin testament), trebuia deschisa succesiunea atunci.

Daca este adevarat ca vointa mamei este si va fi tot sa va lase casa dumneavoastra, si nu surorilor, veti putea face proba, la fel.

In afara acestor situatii, acte intre vii, oricum le botezati, tot nu vor duce apa. Asta pentru ca intentionat este facuta legea anume asa fel ca un frate sa nu-i poate dezmosteni pe ceilalti prin vointa lui.

Dumneavoastra aveti doua optiuni deschise, oricat de neconvenabile vi se par :
1. sa va intelegeti cu surorile
2. sa va angajati un avocat, care sa caute si sa introduca toate donatiile de care ar fi beneficiat surorile dumneavoastra, pentru a convinge instanta. Nu este nici sigur ca asa ceva se va putea indestul proba, nici ca merita cheltuiala cu judecata si avocatul.

Nu spun aceste lucruri ca un act de ostilitate fata de dumneavoastra, ci din contra, fiind ele adevarate, ca o favoare.

Am inteles ceea ce ati vrut sa spuneti....stiu ca legea nu da sentinta favorabila unui frate in defavoarea altui frate....in schimb m-am gandit la legea bunului simt care sa le faca pe surorile mele sa se gandeasca ca ele au si ca vointa parintilor a fost sa ramana in casa cea care nu are casa...normal,mezinul,logic,nu.....mezinul ramane cu parintii...in cazul meu am ramas o familie,eu mama si tata fara ca sa ne intrebe cineva vreodata cum ne merge.
Nu m-am inteles cu surorile pentru ca ele doreau sa treaca 2 ani de la moartea decesului fara sa faca ceva in sensul deschiderii succesiunii si cand am facut-o eu mi-au spus ca ele nu au bani sa ma ajute sa deschid succesiunea.Acum,fiecare dintre noi avem certificat de mostenitor pe cota parte ce ne revenea din partea tatalui.Si nu am spus niciodata ca nu am sa le despagubesc pe viitor....problema era sa raman si eu cu un acoperis deasupra capului,asa cum vrea mama si a vrut si tata,macar cu partea mamei din casa.Dar mai pot avea incredere in ele?De aceea m-am gandit sa inchei un contract cu mama si nu stiam cum e mai bine:contract de v-c cu clauza de intretinere sau ctr cu uzufruct viager?
Intre acestea doua, un contract cu rezervarea uzufructului, sau un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, probabil al doilea este o solutie mai buna (nu este o solutie perfecta, dar este raul mai mic) :

Despre primul, instanta va prezuma ca este o donatie, si in fapt mai mult serveste el surorilor dumneavoastra, la eventualul proces, decat va va servi dumneavoastra.

Despre al doilea, avocatul dvs va putea incerca sa convinga instanta ca, desi nu ati platit in bani, totusi, ati preschimbat o valoare, ca munca, ingrijire, etc.

Ajutati-va acum pentru mai tarziu, si descrieti pe larg in ce consta intretinerea respectiva, includeti prestatii in natura daca poate fi cazul (de exemplu, veti cumpara medicamente, sau, veti contribui niste bani pentru plata impozitului la stat, sau, veti procura lemne pentru incalzire), daca veti face aprovizionarea, daca veti face curatenie, cate ore pe saptamana, si asa mai departe.

Pe de cealalta parte incercati sa veniti la o intelegere cu surorile dvs pe partile din mostenirea tatalui, sau macar pe dreptul de folosinta asupra lor.
Buna tuturor,
ceea ce ma surprinde pe mine este ca nu a luat nimeni in considerare faptul ca in conformitate cu Codul civil in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii intervine prescriptia dreptului de optiune succesorala. Lucru care pare sa fie valabil in cazul surorilor. Cat despre dna Andreea din cate am inteles locuiti in casa cu pricina impreuna cu mama dvs. in cazul dvs si al mamei se pot retine in decursul primelor 6 luni ale celor 2 ani acte care sa echivaleze cu acceptarea tacita a succesiunii din partea tatalui. Cat despre discutia pe marginea moralitatii ... chiar credeti ca este oportuna in cazul de fata? Surorile mai mari ar avea astfel de inhibitii daca ar avea la indemana parghii juridice pt a-si asigura obtinerea tuturor bunurilor succesorale?
J_Brigance, nu mi-ati citit primul mesaj (acolo faceam vorbire despre posibile surori "straine de mostenire"). Problema este ca lucrurile sunt facute, in sensul ca exista deja certificate de mostenitor dupa cum ne-a relatat andreea mai sus (ca atare discutia r fi de amorul artei).
Cea mai buna varianta in toata acesta poveste ar fi, la un moment dat (cand vor fi ceva banuti) iesirea din indiviziune .. cu un mic "joc" din partea mamei (cand se va hotara andreea ii voi povesti si cum).
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
romascanu, moderator
Da, joc, da' am inteles ca nu are resurse financiare minime macar...
Si contractul de vanz-cump cu o clauza de intretinere a mamei ar fi ok numai daca ea ar avea ceva venituri, cat de mici...
Nu poti intretine un om fara bani.
In natura, da' tre sa-i cumperi mancare si medicamente din banii tai, altfel e cam greu.
Referitor la J_Brigance, nu stiu cum ar face surorile, da' daca altul nu stim cum ar gandi, nu e motiv sa facem noi oricum.
De exemplu, am vazut oameni omorandu-se pentru bani; nu as scoate cutitul, sincer, indiferent de partea adversa.
Stiu ca exemplul e exagerat, dar mi se pare ca fiecare se ghideaza dupa propriul sistem de valori, nu dupa cum ar fi procedat celalalt; astea sunt scuze pe care ni le gasim ca sa dormim mai bine noaptea.

Si eu m-am gandit la termenul de acceptare, dar mostenirea e dezbatuta; nu te poti razgandi acum, dupa ce ai certificat de mostenitor si tot.

Cu privire la partaj, ar trebui sa dea cam jumatate din valoarea casei... Mai mult, poate sa faca procese, sa conteste partea sotului decedat... deja e certificat... #-o

Ar trebui sa mearga la un avocat sa ii spuna cate ceva. Si o sa ia ea decizia.

Depinde si de restul chestiunilor legate de situatia de fapt.

Alte discuții în legătură

Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii, renuntarea la succesiune si recuperarea datoriei se pot face in acelasi act notarial? Tudor-Radu Tudor-Radu Buna ziua. Sora imi datoreaza 80 000E, imprumutati cu act la notar, dar nu are de unde sa mi-i dea si a propus sa mergem sa dezbatem succesiunea dupa tata ... (vezi toată discuția)
Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)