avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Dupa divort, se pot face acte de donatie pt apartament pe numele copilului minor(15 ani)?
Pai , dupa donatie parintii nu mai au niciun drept asupra apartamentului. Daca face un copil dupa ce se termina divortul si dupa ce se fac actele de donatie, ce drepturi legale sa aibe un copil nascut dupa cativa ani la un bun care nu mai apartine tatalui sau? Si, din cate am citit eu, donatiile nu se impart la un eventual partaj, e bun propriu.Pot fi atacate doar de ceilalti frati existenti la data respectiva( cand se face donatia) . Altfel ce fel de acte se pot face ca sa fiu sigura ca va ramane copilului apartamentul?
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2008
narcis2, utilizator
Colega mea vorbea de mostenire, nu de partaj.
Vorbiti cu un avocat.
Cu partajul, asa e!
Cu mostenirea insa... donatia poate fi atacata de orice frate EXISTENT LA MOMENTUL DECESULUI celui care lasa mostenire.
Nu va explic tot ceea ce tine de functionarea institutiei raportului donatiilor, ar lua pagini, dar asa e. Nu e de joaca.
narcis2 a scris:

Daca face un copil dupa ce se termina divortul si dupa ce se fac actele de donatie, ce drepturi legale sa aibe un copil nascut dupa cativa ani la un bun care nu mai apartine tatalui sau?

Daca tatal sau moare fara sa mai lase vreun bun de o valoare aproximativa cu cel donat primului copil, atunci cel de-al doilea copil poate cere reductiunea primei donatii. Mai pe romaneste, ca sa intelegeti, lucrurile se "traduc" cam asa. Tie, frate dupa tata, ti-a fost dat un bun gratis iar acest bun gratis este considerat de lege un fel de avans din mostenire. Ca atare da-mi si mie din el rezerva mea pe care mi-o lasa legea, in lipsa altui bun al tatalui meu. Pentru ca si eu chiar daca sunt facut cu florareasa de la colt sunt copilul legitim (recunoscut) al aceluiasi barbat care te-a facut si pe tine.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
romascanu, moderator
Eu va cred, va multumesc din suflet pt raspunsuri. Insa am citit undeva despre mosteniri, succesiuni si donatii, unde scria ceva de genul "donatia este singurul act care nu poate fi atacat deoarece, din momentul donatiei, bunul respectiv nu mai apartine fostului proprietar si nu mai are niciun drept asupra lui". Cand o sa fac rost iar de acea carte, va spun exact ce scria.
Eu cautam ceva despre actiuni, pt ca nu vreau nimic de la fostul sot, as dori sa fiu sigura ca actiunile raman copiilor in caz ca nu sunt instrainate intre timp. Si asa m-am gandit ca pot proceda la fel cu apartamentul, sa nu creada ca ii vreau averile. Eu una traiesc si muncesc pentru copii. Nu stiu ce gandeste el dar era convins ca vreau partaj. Daca il va deschide.......ff bine, nu am decat de castigat.
Va multumesc inca o data pt raspunsuri si o sa revin cu informatiile corecte de care va vorbeam.:)
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
sun_shinelily, utilizator

Alte discuții în legătură

Bun găsit! soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună ... mishuletz mishuletz Bun găsit! Soțul are un copil din alta căsătorie, iar împreună nu avem copii. S- a gândit sa facă un contract de donatie pe numele meu pentru ... (vezi toată discuția)
Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fac un testament. conturile de gmail si facebook sa ... Alexutu123 Alexutu123 Doresc sa fac un testament. Conturile de Gmail si Facebook sa le las fiului meu acum minor, fara posibilitatea de a fi administrate de tutore pana la ... (vezi toată discuția)