avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2008
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2008

Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2008
Roxana Roxana, Consilier juridic
am verificat,am dat si mail, am raspuns si prin mesaj privat......nu ai primit nimic?
Pentru Dl Elis
Daca doriti sa ma ajutati?....
Pt mine abordarea sau formularea corecta si adecvata a subiectelor de genul aplicarea legii penale in timp , sau in spatiu - reprezinta o problema in acest moment cand timpul s-a comprimt la maxim.Si alte subiecte de acest gen...
Va raman recunoscatoare daca aveti timp si disponibilitate sa ne ajutati in vederea unei abordari corespunzatoare.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
ContSters52707, utilizator
Pt ALEX
NU
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
ContSters52707, utilizator
DIANA AVA a scris:

Pt ALEX
NU

am trimis iar mail. daca iar nu ajunge trimite-mi din nou pe PM adresa ta de mail, sa nu se fi mancat vreo litera.
DIANA AVA a scris:

Pentru Dl Elis
Daca doriti sa ma ajutati?....
Pt mine abordarea sau formularea corecta si adecvata a subiectelor de genul aplicarea legii penale in timp , sau in spatiu - reprezinta o problema in acest moment cand timpul s-a comprimt la maxim.Si alte subiecte de acest gen...
Va raman recunoscatoare daca aveti timp si disponibilitate sa ne ajutati in vederea unei abordari corespunzatoare.

Aplicarea legii penale în spaţiu
Sursa problemelor:
1. aplicarea legii penale în raport cu faptele săvârşite pe teritoriul României;
2. aplicarea legii penale în raport cu faptele săvârşite în afara teritoriului României;
3. extrădarea.

Aplicarea legii penale in timp
Principiile care guverneaza aplicarea legii penale in timp sunt menite sa dea solutii problemelor de interactiune a timpului cu faptele infractionale, adica sa determine legea penala aplicabila:
- cand infractiunea s-a savarsit si se judeca sub imperiul aceleiasi legi;
- cand fapta la data cand s-a savarsit nu era infractiune, dar o lege ulterioara o considera infractiune;
- cand fapta la data savarsirii era infractiune dar pana la judecarea ei ori exeecutarea pedepsei pronuntate pentru acea infractiune intervine o lege care scoate in afara licitului penal fapta comisa;
- cand fapta savarsita sub o lege este considerate infractiune, dar pana la judecarea ei definitive intervin una sau mai multe legi, care prevad fapta ca infractiune;
- cand dupa aplicarea definitive a pedepsei pentru o infractiune, intervine o lege noua care prevede o pedeapsa mai mica decat cea aplicata sub legea veche ori cu limite mai reduse decat legea veche;
- cand infractiunea se savarseste sub impeeriul unei legi penale temporare sin u este judecata pana la iesirea din vigoare a acesteia.
Raspunsuri la problemele de mai sus le gasim in principiile de aplicare a legii penale in raport cu timpul prevazut in codul penal roman .
Principiul activitatii - Este un principiu de baza al apararii legii penale in timp, ce da expresie si decurge din principiul legalitatii, ce corespunde nevoilor de aparare sociala ca si al apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Potrivit acestui principiu legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare.

Principiul neretroactivitatii legii penale - Este consacat prin dispozitiile art. 11 C.p. – “Legea penala nu se aplica faptelor care, la data cand au fost savarsite, nu erau prevazute ca infractiuni”. Principiul neretroactivitatii legii penale contine regula ca legea penala care incrimineaza, fapte ce anterior nu erau prevazute ca infractiuni (incriminatio ex novo) nu se aplica faptelor savarsite mai inainte de intrarea ei in vigoare. Legea penala dispune numai pentru viitor nu si pentru trecut.cand este vorba de incriminarea faptelor. Principiul neretroactivitatii pare ca un aspect al principiului fundamental al legalitatii.

Principiul retroactivitatii legii penale - Este consacrat in dispozitiile art. 12 C.p. si contine regula ca legea noua care dezincrimineaza (abolitio criminis) se aplica faptelor savarsite inainte de intrarea ei in vigoare. Deci principiul retroactivitatii legii penale are in vedere situatia in care la data cand este savarsita fapta, aceasta este prevazuta de legea in vigoare ca infractiune, dar ulterior, apare o lege noua care dezincrimineaza fapta, o scoate in afara ilicitului penal. Aceasta lege noua ce dezincrimineaza se aplica si faptelor savarsite inainte de intrarea ei in vigoare.

Principiul ulraactivitatii legii penale temporare - Ultraactivitatea este recunoscuta numai legilor penale temporare.Este principiul consacrat prin dispozitiile art 16 C.p. Legea penala temporara se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat era in vigoare chiar daca faptele nu au fost urmarite sau judecate in acel interval de timp. Necesitate de aplicare sociala care determina adoptarea legii penale temporare justifica aplicarea acesteia si ultraactiv, dupa iesirea acesteia din vigoare, dar numai faptelor savarsite cat timp era in vigoare , inlaturand posibilitatea pentru faptuitorii care savarsesc infractiuni aproape de iesirea din vigoare a legii penale temporare, pentru a ramane nesanctionati, ori de a fi sanctionati potrivit legii penale mai favorabile.

Apararea legii penale in situatii tranzitorii - Situatiile tranzitorii, determinate de succesiunea legilor penale, se refera la ipotezele in care de la savarsirea unei infractiuni si pana la judecarea ei intervin una sau maimulte legi penale succesive, care prevad fapta ca infractiune. In astfel de situatii s-a pus problema, deci “extraactivitatii” uneia dintre legile penale succesive. Dintre opiniile care s-au cunturat in doctrina penala, una singura s-a impus si a fost consacrata in legislatia penala si priveste aplicarea legii penale mai favorabile infractorului, sau a “legii penale mai blande” ori “mitior lex”.

Principiul aplicarii legii penale mai favorabile infractiunilor nedefinitiv judecate - Este consacrat in art. 13. C.p. si are in vedere ipoteza in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei intervin una sau mai multe legi penale succesive, cand se va alege dintre acestea, legea mai favorabila infractorului.

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura 2008 dalela23 dalela23 am dat si anul trecut examen dar am picat#-o din pacate. anul asta vreau sa dau din nou (am dat la baroul tulcea). am vazut la cineva anul trecut niste ... (vezi toată discuția)
Subiecte barou 2008 ContSters56305 ContSters56305 Eu cred ca ar fi mai bine pentru noi, cei care dorim sa sustinem examenul de admitere in profesia de avocat sa comparam subiectele intre noi. Eu consider ca ar ... (vezi toată discuția)
Admitere baroul prahova ContSters43587 ContSters43587 Sunt interesat sa stiu cam cum s-a desfasurat anul trecut examenul de primire la Baroul Prahova. Mai precis as vrea sa stiu cat de greu a fost si daca s-a ... (vezi toată discuția)