am o intrebare referitoare la adeverinta de somaj.
daca angajatorul nu stie sau a pierdut ordinele de plata cu care s-a achitat contributia la somaj si se afla in imposibilitate de recuperare a acestora, de unde pot face rost de acestea eu in calitate de fost angajat in vederea depunerii dosarului la somaj.
Cei de la itm m'au trimis la casa de pensii de unde mi s'a eliberat o adeverinta conform careia mi s'a platit contributia la pensie din momentul angajarii si pana la incetarea contractului.
De acolo mi s'a spus ca ma pot duce la somaj sa ma inscriu cu aceasta.
La AJOFM SECTOR 6 mi s'a spus ca nu e conforma cu ce doresc ei si ca atare mi'au spus ca angajatorul trebuie sa imi completeze pe adeverinta OP'urile aferente contributiei la somaj.
Drept urmare m'au trimis la ANOFM la Corpul de control unde ar urma sa fac o cerere pentru a putea obtine documentele necesare.
Intrebarea mea este :
Pot rezolva la ANOFM in timp util pentru a'mi depune dosarul la somaj?
Mentionez ca mi'a incetat contractul cu 01.10.2010, iar la somaj am primit un termen de inscriere de 15.11.2010, dupa care mi s'a eliberat o adeverinta conform careia ce am prezentat de la angajator nu e certificat si completat corespunzator si drept urmare nu imi pot inscrie dosarul la somaj.
Am nevoie urgent de aceste OP-uri si nu stiu cum pot sa intru in posesia lor.
As vrea sa stiu cum se procedeaza daca angajatorul nu mi-a platit nimic la stat?
Eu figurez in evidenta asiguratilor, dar conform fisei pe platitor angajatorul nu a achitat nimic la stat, acesta inregistrand datorii la stat.
In aceasta situatie are rost sa mai depun dosarul la somaj? Mi se va acorda indemnizatie de somaj?
Mentionez ca eu nu stiam de aceasta situatie pana ieri seara.
Cineva mi-a spus sa recompletez adeverinta de somaj in felul urmator:
incepand cu luna a 08.2010 si pana la luna a 9-a 2009, sa nu completez nimic la OP-uri, adica in coloanele 5 si 7.
Iar pe pagina a 2-a la punctul B sa scriu la pentru perioada...09.2009-09.2010........................... nu s-a reţinut şi virat contribuţia individuală în suma totala de.......................şi plătit contribuţia datorată de angajator în sumă de......................
iar la C. Date privind raporturile de muncă sau de serviciu ale salariatului sa scriu:
Data de suspendare......01.09.2010.............. data de încetare a suspendarii..30.09.2010.............motivul suspendării **....concediu fara plata..................
Asta deoarece contractul meu a incetat cu 01.10.2010, iar declaratiile sunt depuse pana in luna a 8-a inclusiv, fara septembrie.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez?
Si inca ceva: daca nu mi-au fost platite aceste contributii, ce se va intampla la pensie? voi beneficia de vechime?
am adeverinta si de la casa de pensii si de la AMOFM completate pana la luna a 8-a inclusiv.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
2. Asa ca puteti sa dati in judecata pe angajator. pentru asta trebuie sa consultati un avocat.
3. Despre cum se completeaza OP o sa va raspunda cineva mai priceput ca mine.
4. La pensie se ia ca vechime dar daca nu a platit contributia inseamna ca pe acea perioada aveti 0 (zero) puncte de pensie, adica 0 (zero) lei.
Acte somaj
Giorgi83
Situatia mea este urmatoarea (sper sa fiu suficient de explicita):
1 nov 2007 - 1 nov 2009 CIM nedeterminat 8 ore/zi - trecute in cartea de munca
1 ian 2010 ... (vezi toată discuția)