avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Identitate falsa a tatalui in buletin - rog putin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Identitate falsa a tatalui in buletin - rog putin ajutor

Buna Ziua,

Recent am inceput sa iau in considerare o problema mai veche de familie. Mama mea a declarat o persoana ca fiind tatal meu natural, fara ca acesta sa fie adevarul. Persoana a carei nume il port nu este tatal meu, in concluzie si buletinul meu este fals. Cum pot proceda pentru a aduce situatia in fata instantei si a rezolva problema ? Doresc in primul rand sa se afle adevarul prin mijloace medicale, lucru pentru care am inteles ca este nevoie de proces, si doresc ca actele mele de identitate sa reflecte adevarul. In alta ordine de idei ce sanse sunt sa pot obtine daune morale din partea parintilor mei, in contextul in care nici unul dintre ei nu si-a asumat cresterea/educatia mea pana in prezent ?

Mentionez de asemenea ca sunt major.

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Noiembrie 2010
Laevian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laevian , utilizator 21:41, 21 Noiembrie 2010
1. mama fiind casatorita cu tatal din buletin cand m-a facut pe mine, acela a fost trecut in acte. pentru a nu exista proces de impartire a copiilor, fratele meu mai mare a ramas cu tatal din buletin, iar eu cu mama. mentionez ca sarcina a inceput si a fost dusa la bun sfarsit in timpul casatoriei cu tatal din buletin, de comun acord si in perfecta cunostinta de cauza.

2. vad ca parerile sunt impartite. as dori sa stiu in ce masura am comis eu o ilegalitate ca nu am adus la cunostinta instantei pana acum aceasta situatie. pur si simplu nu am avut resursele necesare sa incep un proces pana in momentul de fata. pe de alta parte nu am avut decat confirmarea mamei pana de curand. acum constat ca toata familia cunoaste situatia si vreau sa actionez in consecinta. vorbim aici de approx. zece martori.

3. ce sanse am sa mi se aprobe stabilirea paternitatii ? trebuie facute niste analize care sa confirme acest lucru. este necesara obtinerea unei aprobari in instanta sau o pot face de capul meu ?

4. ma intereseaza sa obtin si niste avantaje de pe urma acestei situatii, avand in vedere ca nu am fost crescut de parinti pana in prezent si doresc sa cer in special mamei niste beneficii de pe urma situatiei create cu tatal natural/din buletin, tocmai pentru ca situatia m-a afectat de la bun inceput. pe tatal biologic nu stiu decat cum il cheama si unde a lucrat la un moment dat. atat. eu am crescut in absenta totala a acestuia.

De asemena va rog ca ironiile sa le pastrati pentru dumneavoastra. apreciez dorinta de a ajuta, insa situatia este cat se poate de reala. apelez la dumneavoastra pentru a sti in ce masura pot avea castig de cauza sau nu. este logic ca din moment ce anumite acte au fost intocmite: certificat de nastere, buletin... ca la momentul respectiv au existat toate conditiile necesare acestora, reale sau nu, si nu ca au fost intocmite in baza declaratiei mamei. Daca Bill Gates ar fi fost tatal meu probabil ca nu traiam in conditiile in care am trait timp de zece ani de zile.

Va multumesc din nou.
Si cum e cu casa? Doriti s-o convingeti pe mama dvs in urma ilegalitatii proaspat descoperite sa v-o cedeze, sau cum?

In rest, este exact cum v-a spus distinsa romascanu, nu este nicio infractiune a nimanui (nu exista obligatia mamei sau a fiului sa "spuna instantei" adevarul asupra paternitatii biologice a copilului, orice ar insemna asta)
eumarian, utilizator
1) tocmai ca tatal trecut in acte era sotul mamei in acel moment, a fost trecut automat ca tata in certificatul dvs de nastere. mama dvs nu infaptuit nicio ilegalitate, asa se procedeaza.
2) nici dvs nu ati comis vreo ilegalitate, doar ca aveti un termen de 3 ani de la majorat in care sa actionati in instanta pt tagada de paternitate. nu stiu daca aveti motive pt o repunere in termen
3) intai trebuie sa tagaduiti paternitatea. daca se constata ca sotul mamei nu va e tata biologic, se da o hotarare in aces sens. astfel, nu veti mai avea tata si veti schimba actele dvs, la tata va fi liniuta.
abia apoi se poate actiona in stabilirea paternitatii fata de tatal biologic. va trebui probat in instanta cu inscrisuri si martori ca mama a avut relatii cu acest barbat in perioada respectiva, instanta va decide daca e cazul sa faceti testul adn
4) nu vad sansele obtinerii de avantaje, doar ii veti mosteni pe mama si pe cel care va va fi tata
Stimate domn, nimeni nu pune la indoiala sitatia dvs grea.
Dar asa cum vi s-a explicat , conform art 53 C. fam . Copilul nascut in timpul casaatoriei are ca tata pe sotul mamei , iar acest lucru nu tine de dvs. sau de mama , ci se stabileste prin efectul legii. Paternitatea poate fi tagaduita numai daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. In toate celelalte cazuri opereaza de drept aceasta prezumtie indiferent ce spune "gura satului".
Dvs. puteti introduce actiune in tagada paternitatii numai daca nu ati implinit inca 21 de ani , sau dovediti cu acte ca ti fost impiedicat in conditiile legii sa faceti aceasta . Pe de alta parte acest fel de actiuni rareori sunt admise , fiind foarte greu sa rasturnati prezumtia instituita de lege. In primul rand ar fi necesar ca tatal biologic sa fie identificat , iar probele medicale la care faceti referire sa poata fi comparate cu ale lui. (un astfel de test ADN , costa aprox. 3000 Euro).
Testele respective le puteti face "de capul dvs", ele vor putea fi eventual folosite ca proba in instanta in cadrul actiune pe care o veti promova. Dovada paternitatii este in sarcina dvs.
Dar cata vreme tatal biologic nu este cunoscut, nu vad ce avantaje materiale ati putea obtine. De la cine ? Si ce interes ati avea sa nu aveti niciun tata?
Problema avantajelor materiale se pune in general la moartea unuia dintre partinti , cand puteti avea sau nu vocatie succesorala .
In rest ei nu pot fi obligati sa plateasca o compensatie pentru neacordarea sau acordarea defectuoasa a intretinerii , cu atat mai mult presupusul tata, care ar putea spune ca nici nu a stiut de existenta dvs.
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
angajati-va un avocat si promovati actiune de tagada a paternitatii daca mai sunteti in termen.

Alte discuții în legătură

Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Declararea unui copil de catre alt tata decat sotul mamei tb007 tb007 Buna ziua, Eu si sotia mea am fost separati o perioada. Intre timp ea a avut alta relatie si a ramas insarcinata. Intre timp locuim din nou impreuna. Dupa ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)