avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru locuinte noi

Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ianuarie 2008. Am platit 25% din valoarea apartamentului, urmand ca la predarea lucrarii sa achitam si restul de 75%. Acum suntem aproape in martie, apartamentul nu este gata, iar constructorul a mai cerut bani deoarece de la 1 ianuarie 2008 s-a introdus TVA pentru tranzactii imobiliare efectuate intre persoane fizice. Mentionez ca contractul semnat initial nu prevede nici o marire a pretului. Este acest lucru legal si ce pot face?
Cel mai recent răspuns: tyby8 , utilizator 21:47, 7 Aprilie 2009
alexandra13 a scris:
1.DAca proprietarul de la care cumparam apartament nu este inscris ca platitor de TVA (construieste blocuri), noi mai platim TVA?Precizez ca am incheiat un antecontract in 2007-nu scrie nimic de marirea pretului in caz de diferite taxe.

Platiti TVA, nu are importanta ca vanzatorul e inregistrat sau nu, daca nu e, va fi inregistrat automat.

2. Daca s-a inscris in 2008, la ce suma se plateste TVA? E retroactiv? La toata suma sau doar la ce a mai ramas?

TVA se datoreaza la pretul platit in contract. Avand in vedere ca antecontractul incheiat in 2007 nu opereaza un transfer de proprietate, chiar daca ati platit atunci un avas, el de fapt se raporteaza la pretul datorat in temeiul contractului incheiat acum, in 2008. Cu alte cuvinte, livrarea bunului care da nastere la TVA are loc in 2008, iar pretul e acelasi indiferent ca ati platit avans in 2007 sau nu. Din acest motiv, in opinia mea TVA se datoreaza la toata suma, fara ca prin asta sa fie vorba de retroactivitate.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
[ link extern ]
Iacata ca se iau masuri sa fie depistati cei care vor a nu plati TVA, desi datoreaza...
:D
Era de asteptat, doar nu pica din soare inregistrarea automata ca platitor de TVA...

Am semnat o promisiune bilaterala pt un apartament in februarie cu termen de predare in dec.,problema este urmatoarea ,nu il poate finaliza pana in dec. si este o clauza in contract ca daca nu il preda la termen trebuie sa restitue dublul sumei ,ce este de facut trebuie sa-l dau in judecata sa recuperez banii. Mi-a facut si o alta oferta adica sa ma facem alta promisiune bilaterala ap. pe care il finalizeaza in dec. dar nu imi convine oferta,precizez ca este persoana fizica autorizata,neinregistrata care percepe tva la pretul de vanzare.Daca accept oferta sunt obligat sa platesc tva odata ce el nu il plateste la stat.Astept raspuns va multumesc
De unde stiti ca nu e inregistrat ca platitor de tva?
V-a aratat actele de la AFP??
La cate pare ca vinde... cam plateste TVA...

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta ContSters359728 ContSters359728 Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o ... (vezi toată discuția)
Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)