avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru locuinte noi

Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ianuarie 2008. Am platit 25% din valoarea apartamentului, urmand ca la predarea lucrarii sa achitam si restul de 75%. Acum suntem aproape in martie, apartamentul nu este gata, iar constructorul a mai cerut bani deoarece de la 1 ianuarie 2008 s-a introdus TVA pentru tranzactii imobiliare efectuate intre persoane fizice. Mentionez ca contractul semnat initial nu prevede nici o marire a pretului. Este acest lucru legal si ce pot face?
Cel mai recent răspuns: tyby8 , utilizator 21:47, 7 Aprilie 2009
Stimata avlil,

In afara recomandarii pentru aimee de a consulta un avocat inainte de a da zeci de mii - recomandare foarte corecta, insa avand singura utilitate de a invata pe viitor ce trebuie facut, in rest, in opinia mea, sunt cateva chestiuni neclare in ultimele doua postari ale dvs.
Pentru clauza va rog sa mai cititi o data postarea mea anterioara, insa in rest as dori sa fac urmatoarele mentiuni:
Spuneti si repetati ca nu aveti interes in demonstrarea unei culpe. In cazul in care clientul dvs a semnat un contract in baza unor asigurari false avand girul unei autoritati (notarul) cu competenta directa in chestiunea a carei natura (colectarea de tva din tranzactii imobiliare) e pusa in discutie, si indiferent ce se stipuleaza intr-un contract acesta nu poate fi autentificat de notar cu incalcarea legii, atentie, in conditiile in care notarul are cunostinta de natura comerciala a vanzarii, cum puteti spune ca nu conteaza daca a existat sau nu culpa si a cui este. Mai mult decat culpa si daca a existat cunoasterea faptului ca se incalca o prevedere legala deci ...?
Ori, tocmai de aceea, culpa (asa cum o numeste aimee), de fapt responsabilitatea pentru incalcarea unei legii, vinovatia, este importanta. Responsabilitatea intr-o astfel de situatie nu se distribuie exclusiv intre partile semnatare. In cazul in care, de exemplu, notarul a mai incheiat zeci de astfel de contracte cu acelasi vanzator ca parte, poate fi el in situatia in care nu cunoaste natura cauzei?
Ideea este ca, in opinia mea, ati putea cred sa aveti suces cu tipul de discurs din ultimele doua postari, mai degraba pentru acesti dezvoltatori neplatitori de TVA decat pentru inocentii cumparatori care nu au consultat un avocat si si-au pus increderea intr-un notar. Spun aceasta, pentru ca eu personal inteleg din raspunsul dvs - ca vanzatorul este OK, notarul la fel, singurul vinovat este cumparatorul care in loc sa vada cine este de vina, trebuie sa ia un avocat cand semneaza, sa stea cuminte si relaxat si sa semneze un contract care incalca legea (tot pe acest forum dvs si admnistratorul ati afirmat anterior ca este clar - trebuie platiti TVA in cazul unor astfel de dezvoltatori).
Oamenii intra pe astfel de forum-uri in dorinta de a gasi solutii si nu de a fi certati ca au gresiti - pentru astfel de reprosuri situatia in care se afla cred ca este o pedeapsa suficienta.
Multe lucruri intelese gresit intr-un singur paragraf...

Nicolaes a scris:
In cazul in care clientul dvs a semnat un contract in baza unor asigurari false avand girul unei autoritati (notarul) [1] cu competenta directa [2] in chestiunea a carei natura (colectarea de tva din tranzactii imobiliare) e pusa in discutie, si indiferent ce se stipuleaza intr-un contract acesta nu poate fi autentificat de notar cu incalcarea legii [3], atentie, in conditiile in care notarul are cunostinta de natura comerciala a vanzarii [4], cum puteti spune ca nu conteaza daca a existat sau nu culpa si a cui este.

[1] notarul nu este autoritate.
[2] notarul nu colecteaza TVA si nu are atributii in calcularea sa. Taxele se calculeaza tot timpul la valoarea FARA TVA.
[3] notarul trebuie sa refuze autentificare actelor vadit nelegale, dar avand in vedere pct [2], nu poate refuza autentificarea pe motivul platii TVA.
[4] actele juridice in legatura cu imobile nu sunt acte comerciale, sunt foarte civile.

inocentii cumparatori care nu au consultat un avocat si si-au pus increderea intr-un notar

Asta pentru ca lumea isi pune increderea in diverse persoane fara sa cerceteze daca acest lucru e intemeiat. Repet, notarul verifica daca vanzatorul are dreptul de a vinde si cumparatorul de a cumpara si daca partile isi exprima valabil consimtamantul. Obligatiile accesorii vanzarii nu sunt treaba notarului decat daca spune legea, cum e cazul retinerii impozitului de la vanzatorul persoana fizica. Nici intabularea nu e treaba notarului decat daca scrie in contract, ca legea nu impune. "Inocenta" se plateste de multe ori.

Spun aceasta, pentru ca eu personal inteleg din raspunsul dvs - ca vanzatorul este OK, notarul la fel, singurul vinovat este cumparatorul care in loc sa vada cine este de vina, trebuie sa ia un avocat cand semneaza, sa stea cuminte si relaxat si sa semneze un contract care incalca legea (tot pe acest forum dvs si admnistratorul ati afirmat anterior ca este clar - trebuie platiti TVA in cazul unor astfel de dezvoltatori).

Cred ca n-ati inteles bine. Da, persoanele care se obliga ar trebui sa apeleze la un sfat profesionist inainte sa faca acest lucru. Pe de alta parte, contribuabilul din punct de vedere TVA este cumparatorul, insa platitorul catre buget este vanzatorul. Faptul ca TVA nu ajunge unde trebuie este vina vanzatorului.

Oamenii intra pe astfel de forum-uri in dorinta de a gasi solutii si nu de a fi certati ca au gresiti - pentru astfel de reprosuri situatia in care se afla cred ca este o pedeapsa suficienta.

Aveti dreptate, desi nu cred ca era un repros. Era un adevar trist, care cred si eu ca doare si un sfat pentru viitor. Va rog sa nu ne-o luati in nume de rau, ca si pentru noi este dezolant sa vedem ca lumea solicita un sfat numai in al 13-lea ceas.
Eu il intreb pe vanzator daca, la data la care imi vinde, e plaztitor de TVA. Daca el imi spune Nu, imi redactez contraczul sau o clauza prin care sa ma apar in caz ca acea persoana fizica devine PFA.
IN rest, nu ma priveste in ce masura acesta isi achita impozite si taxe catre stat. Mai mult, nu am interes sa-i spun vanzatorului: "ba nu, mata hai sa platesti TVA", pentru ca asta inseamna ca-mi creste pretul meu total si nici nu ma avantajeaza, nici nu ma ajuta sa scap de vreun risc.

Important e ca eu sa platesc pretul si sa ma asigur ca nu mai datorez nimic altceva... iar daca apare ceva, eu sa fiu aparat prin contract si sa nu mai datorez nimic. E simplu.
Nu vad niciun avantaj.
Si daca vanzatorul ar trebui sa fie inregistrat platitor TVA, dar nu e, imi declara asta, imi aduce o dovada, dar eu stiu ca nu e corect si legal ca el nu e platitor, ce pot eu face, ca si cumparator? Ca nu-l pot declara eu platitor...
Asa incat, si daca e asa, nu am ninteres sa fac demersuri...
Am insa interes sa-mi apar contractul si, mai ales, pretul final stabilit in acesta...

Cu privire la notar, repet, asa cum v-a spus si colega, acesta nu poate refuza pe ceea ce i se pare lui, ca ii poate face pangere vanzatorul pentru refuzul de incheiere a actului... iar notarul nu prea are temei sa se apere.
El trebuie sa incheie acte in baza declaratiilor partilor, nu ce stie el sau de ce dovezi ar avea in sens contrar, intrucat el nu administreaza dovezi, ca nu e instanta de judecata.

Culpa este importanta, dar este a persoanei fizice fata de stat, asa incat eu nu pot cere nimanui constatarea acesteia cu raportare la mine, fata de mine nu exista culpa; vanzatorul nu raspunde fata de mine ca are o culpa fata de stat; eu, cumparator, nu pot plati in plus (TVA sau altceva) pentru ca cineva a "uitat" sa se declare platitor TVA.
Daca am contractul clar, care stipuleaza pretul final, total, ca fiind X, nu pot fi obligat sa platesc in plus pentru ca la acela vanzatorul trebuia sa aplice TVA dar nu a aplicat... Nu are decat sa plateasca el din banii lui, ca e culpa lui fata de stat, pe mine nu ma intereseaza si nu ma priveste.

E ca si cum vanzatorul a uitat sa.mi ceara sa platesc onorariul notar sau impozitul pe profit (atunci cand e cazul), nu poate veni peste cateva luni sa-mi mai ceara ceva. Avem un contract legal, in rest nu ma priveste... Imi pare rau ca ai uitat, naspa pentru tine... :((

De aceea ziceam ca Aimee se poate apara simplu, prin redactarea unui contract bun. Si... sa spere ca-l accepta vanzatorul in forma aceea... ;)

Multumesc frumos pentru votul negativ si pentru ca imi redactati gresit numele de utilizator... o fi in semn de multumire pentru efortul meu depus aici... :(

Inteleg ca oamenii sunt stresati de acest TVA ca s-au intamplat atatea cu TVA-ul asta, dar trebuie sa intelegem: asta s-a intamplat pentru ca acei cumparatori nu au apelat la cineva care sa le apere interesele. Notarul nu e obligat sa apere interesele uneia sau alteia dintre parti... Un jurist, un avocat care sa studieze contractul INAINTE de semnarea lui e alta mancare de peste.

Ii doresc succes doamnei Aimee... si multa intelepciune!
Buna dimineata,

cred ca deja consumam mult prea multa energie pentru o chestiune care nu ne intereseaza direct.
Intr-adevar sunt multe lucruri intelese gresit, si cred ca as putea invata foarte multe raspunzand punctual pentru a primi apoi iar opiniile dvs, insa prefer sa ma rezum in a va multumi pentru raspunsurile primite si care sper sa fie de folos cuiva.
Imi cer scuze de asemeni desi nu stiu ce am gresit cu numele de user avlil. Daca se refera la faptul ca nu am folosit litere mari de tipar,imi cer scuze a fost neintentionat AVLIL,sincer fara nici o conotatie negativa.

In rest va multumesc pentru gazduire si urez mult succes celorlalti forumisti.
Buna seara,

am incheiat un antecontract pentru un imobil cu o firma platitoare de tva in 2008, am platit imobill integral inclusiv tva de 19 %, urmand a-mi fi predat in iulie 2009 si atunci urma sa incheiem si contractul de vanzare cumparare.
Pot face ceva in privinta tva, sa primesc diferenta de 14 %, daca da unde si cum.
Astept o indrumare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta ContSters359728 ContSters359728 Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o ... (vezi toată discuția)
Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)