avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1606 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru locuinte noi

Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ianuarie 2008. Am platit 25% din valoarea apartamentului, urmand ca la predarea lucrarii sa achitam si restul de 75%. Acum suntem aproape in martie, apartamentul nu este gata, iar constructorul a mai cerut bani deoarece de la 1 ianuarie 2008 s-a introdus TVA pentru tranzactii imobiliare efectuate intre persoane fizice. Mentionez ca contractul semnat initial nu prevede nici o marire a pretului. Este acest lucru legal si ce pot face?
Cel mai recent răspuns: tyby8 , utilizator 21:47, 7 Aprilie 2009
Sunt in aceeasi situatie ca si cristian 31. "Dezvoltatorul" sustine ca nu este inscris ca platitor de TVA. Cum se poate verifica daca plateste sau nu si daca nu plateste, el fiind in culpa, se poate cere avansul inapoi, bazandu-ne pe culpa acestuia. Mentionez ca in contract se specifica ca in cazul in care se va plati TVA si cumparatorul nu il poate plati, aceste poate cere avansul inapoi.
De ce va intereseaza sa verificati, ca nu asa va asigurati de evolutia contractului, ci prin negocierea lui si redactarea sa corecta, buna...
Nu inteleg care e culpa acestuia, de unde pana unde... Faptul ca dv, ii achitati azi o suma mai mica e o culpa pentru partea cealalta? Cum ati ajuns la concluzia asta, ca nu inteleg?...
Daca dezvoltatorul nu s-a inscris ca PFA, cu toate ca vinde apartamente noi, nu inseamna culpa? Daca dupa perfectarea CV i se va cere TVA-ul de catre fisc si el mi-l va cere mie, ca si cumparator, fiindca eu trebuie sa-l platesc, ce fac?
Buna ziua,

o sa incerc sa sintetizez mesajele de mai sus deoarece sunt in cunostinta de cauza a acestui subiect din ce in ce mai des intalnit.
Exista persoane de buna credinta care au semnat o promisiune bilaterala de cumparare vanzare, cu o persoana fizica (dezvoltator) cu un pret care nu specifica tva pentru apartamente/vile in proiecte imobiliare mai mari sau mai mici.
In unele cazuri TVA nici nu este mentionat, in altele exista o clauza care stipuleaza ~ ca daca la data autentificarii/vanzarii cumpararii se va percepe TVA pentru tranzactii imobiliare intre persoane fizice, promitent vanzatorul (dezvoltatorul) se obliga sa restituie avansul.
Aceste promisiuni sunt autentificate la notariat. Avansul de multe ori este constituit din sume de zeci de mii de euro.
Ceea ce intreaba (cred) cei de mai sus este:

1. Este legal un astfel de act ?
2. Daca notarul a autentificat contractul si dezvoltatorul sustine ca nu este inregistrat ca platitor de TVA cum poate fi demonstrata culpa acestora (si daca exista) legata de sustragerea de la plata TVA si respectiv facilitarea (pentru notar)
3. Cum isi pot recupera banii (avansul) prin activarea acelei clauze deoarece toata lumea stie ca o persoana care vinde 1,2-10 blocuri sau 10 vile indeplineste criteriile de eligibilitate la plata TVA in sensul stipulat de Codul Fiscal?
4. In cazul in care sa presupunem ca in decembrie colegul cristian 31 va incheia contractul si va plati suma initiala (deci fara mentiunea TVA fara a fi adaugat sau inclus in suma finala), este el in culpa? ANAF cand va descoperi peste 1 luna, 1 an ca dezvoltatorul datora TVA il va recupera de la dezvoltator exclusiv sau acesta il va putea revendica de la cumparator? Raspunderea penala pentru evaziune (daca se va stabili ca exista o astfel de raspundere) legata de sustragerea de la plata TVA se extinde si asupra cumparatorului sau ramane doar in sarcina vanzatorului? Poarta notarul vreo raspundere pentru autentificarea unui act ce contravine legislatiei in vigoare?


Multumesc pentru rabdare si mult succes!
Aimee, daca faceti tranzactii de zeci de mii de euro, ar fi indicat sa mergeti la un avocat sa va explice ce si cum, nu are rtost sa riscati astfel...
In primul rand, cumparatorul datoreaza pretul vanzatorului si eventual, pe langa asta, mai datoreaza TOT VANZATORULUI TVA. In rest, mai e un onorariu notar, vreun impozit, dupa cez si prevederi contractuale.
Cumparatorul nu datoreaza statului TVA. Daca spune vanzatorul in CVC faprtul ca atat datorati si achitati suma in cauza, nu mai conteaza ce i se intampla apoi, dv. ii datorati suma la scadenta din contract.
Daca vine statul si-i cere vanzatorului TVA, sa se spele pe cap, nu va intereseaza. Dv. nu va va cere TVA.

Nicolaes, unele lucruri nu le-am inteles. Nu ma intereseaza culpa vanzatorului fata de stat, ca eu nu primesc nimic pentru asta si nici nu pierd. Pe mine ma intereseaza culpa vanzatorului, eventual, fata de mine.
1. Da.
2. Nu vad la ce imi foloseste demonstrarea unei culpe, nu am interes in sensul asta.
3. Depinde de contract, nu sunt sigura ca inteleg ce activare a carei clauze.
4. El e in culpa atata timp cat nu achita pretul stabilit, cu tot ce decurge din el. Nu cunosc contractul sa va spun in ce masura el trebuie sa primeasca dovada de platitor de TVA a vanzatorului sau nu...
Raspunderea penala pentru evaziune o are acela care are si obligatia de plata (in cazul TVA, vanzatorul).
Da, notarul poarta o raspundere, insa depinde de situatia intgreaga de fapt si de cele ce sunt mentionate in contract. Daca un dezvoltator persoana fizica precizeaza notarului ca e un aparatament folosinta personala, notarul nu are modalitati de a-i demonstra contrariul, caci e obligat sa incheie actul in baza declaratiilor partilor.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta ContSters359728 ContSters359728 Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o ... (vezi toată discuția)
Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)