avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescrierea unei datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescrierea unei datorii

daca o persoana vrea sa deschida un proces ptr a dovedi intreruperea unei prescripti ce dovezi trebuie sa aduca in fata instantei. Mentionez ca sulta trebuia sa o platesc eu dar nu am platit decit putini si nu am dat nici un act scris sau semnat .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:33, 25 Noiembrie 2010
daca nu aveti niciun inscris prin care sa dovediti ca ati achitat o parte incercati sa probati cu martori acest fapt.
pai daca au trecut mai bine de trei ani de la data ramanerii definitive a sentintei prin care a fost obligat la plata sultei, iar creditorul nu a facut nimic in acest sens , de ce sa recunoasca ca a platit , mai mult de ce sa probeze cu martori?????
pentru ca acest fapt nu este in favoarea lui.
El trebuie sa dovedeasca ca termenul de prescriptie este implinit , si nu ca s-a intrerupt, nu????

Deci, in concluzie, dvs. trebuie să dovediti ca creditorul a stat in pasivitate in perioada de trei ani ( impliniti ).
Daca abia acum merge la executor este posibil ca termenul sa fie aproape implinit, deci titul in baza caruia s-a nascut creanta sa nu fie prescris.
Stiti cand a fost investita cu formula executorie sentinta respectiva?
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
Lavinia Marian, Consilier juridic
deci va ex .datorul sint eu si am fost dat la ex pt neplata sultei ,dar cum ca au trecut 3 ani de la proces sulta sa prescris.Acum creditoarea mea care e matusa spune ca sa intrerupt prescrierea ptr ca eu i-am dat ceva bani pe durata acestor 3 ani ,dar eu cind i-am dat banii nu am facut nici o hirtie prin care sa specifice ca eu i-as fi dat banii deci nu are dovezi scrise sau semnate de mine .Intrebarea mea este cum ar putea demonstra ca sa intrerupt prescriptia daca nu are nici un act sau sint valabili si martorii .DACa da care martori ex rudele de grad 1
Daca matusa v-a facut o plata s-a intrerupt termenul de prescriptie.
Cat priveste dovedirea acestui aspect se va rezolva in instanta in functie de probele administrate.
In mod sigur de abia dupa ce se va pronunta instanta de recurs veti stii sigur daca a operat sau nu intreruperea termenului de prescriptie.
Cazul dvs. depinde de multe aspecte : avocatii angajati si abilitatea fiecaruia dintre acestia, aprecierea instantelor,etc...

avocat Claudiu Lascoschi
Dar user-ul a facut plata,el este debitorul si matusa creditorul.

Alte discuții în legătură

Drept civil sderw sderw X-(va rog sa ma ajutati.in 2007 am obt o hot jud def si irev prin care trebuia sa platesc o sulta de 12900 ron din care am reusit sa platesc 4000 ron anu ... (vezi toată discuția)
Executare silita grigio grigio va rog daca poate cineva sa raspunda corect la o intrebare...dupa ce au trecut 3 ani de la raminerea sentintei def si irev am inteles ca o sulta neachitata ... (vezi toată discuția)
Nelamurire plata sulta dupa partaj tatiana28 tatiana28 Buna seara.Am o nelamurire in legatura cu plata sultei.Dupa un proces de partaj,in care s-au impartit bunuri mobile si un bun imobil, a ramas hotararea ... (vezi toată discuția)