avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termenul executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

termenul executarii silite

Daca in intervalul legal de 6 luni prevazut de codul de procedura civila ( nu mai stiu articolul ) nu s-a luat nici o masura pentru executarea silita si nu s-a trimis nici o somatie de executare de la un executor judecatoresc mai este in termen posibilitatea executarea silite a unei hotarari judecatoresti obtinute in anul 2005 ? ( stiu ca termenul este de 3 ani dar sa fie respectata procedura de executare silita altfel...)
Cel mai recent răspuns: wiki38 , utilizator 13:58, 17 Februarie 2011
Oricum, sunt 2 termene pentru 2 sanctiuni diferite: prescriptia dreptului la actiune (daca e neexercitat 3 ani) si perimarea executarii (cand acea anume executare sta in nelucrare 6 luni).
Nu sunt in legatura directa, ele sunt, juridic, 2 lucruri diferite. Si termenele lor sunt la fel de diferite.
Cred ca trebuie sa se delimiteze cele doua institutii de drept procesual civil : perimarea si prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
In cazul perimarii, asa cum am mai scris, executarea silita a inceput si de la ultimul act de executare a trecut mai mult de 6 luni, fara sa fi urmat alte acte de urmarire silita.
In cazul prescriptiei, nu a inceput executarea. Creditorul nu a pus in executare silita titlul executoriu pe care il are. Termenul de prescriptie fiind de 3 ani.

offtopic
nu stiu daca sunt in asentimentul colegilor mei, dar daca nu ni se dau mai multe date despre problema ... noi doar emitem pareri sau sfaturi ;)
Daca executarea se perima dar te afli in interiorul celor 3 ani anteriori prescriptiei, poti solicita reinceperea executarii islite.:O
Staruintele (adresa prin care i se pune in vedere executorului sa continue executarea si sa faca tot posibilul recupaerarii creantei) la executare pe care le face un creditor din 6 in 6 luni intrerup perimarea executarii? Parca in literatura de specialitate exista o astfel de opinie. Deci staruinta la executare poate fi asimilata unui act de executare silita, intrerupand astfel termenul in care se perima executarea?

Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
dorinv, utilizator
Eu zic ca nu, atat timp cat acea cerere de staruinta nu este urmata de acte efective de executare intocmite de executor, multe instanta zic la fel, in schimb CEDO zice ca da, spunand ca, ... creditorul are ca singura obligatie DOAR sa depuna o cerere legala la un BEJ, la care sa anexeze in original titlul executoriu, si acele cereri de continuare a executarii silite, facute in termen legal.

Alte discuții în legătură

Executare dorinv dorinv speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)
Creante fiscale-amenzi crisenz crisenz Buna dimineata! As dori sa stiu daca se mai poate pune in aplicare, astazi, un titlu executoriu intocmit de directia impozite si taxe a primariei in anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita contract telefonie radoimarian radoimarian Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la un cabinet executor judecatoresc cu suma 6000 ron referitor la un contract telefonie mobila incheiat in anul 2003 ... (vezi toată discuția)